Видове слънчеви колектори за топла вода и как да си изберете най-подходящия

Цялото устройство за затопляне на вода от слънцето се нарича слънчева клетка или слънчев панел, слънчев или соларен колектор. Макар че най-често те се наричат колектори, това е леко неточно, защото колекторът е само едната част от системата. Тя се състои от две основни части – колектор, който улавя слънчевите лъчи и затопля водата, и водосъдържател – бойлер, където се съхранява топлата вода.

Според това дали двете части са монтирани заедно в една конструкция, или разделени на голямо разстояние една от друга, клетките се делят:

Компактни слънчеви системи

 

Компактна слънчева система

 

При този тип колекторът и водосъдържателят са прикрепени един към друг в една конструкция. Използва се предимно за топла вода за домакинства със сравнително малка консумация на топла вода и е по-евтиният вариант. В следната статия сме разгледали подробно комбинираните слънчеви системи.

 

Сплит слънчеви системи

 

Монтира се при обекти, където има голяма консумация на топла вода (хотели, големи сгради). За тази цел е необходимо да се монтират много колектори последователно, за да затоплят голямото количество вода. В тези случаи бойлерът достига и до няколко хиляди литра и е невъзможно да се монтира на покрива. Естетически е по-приятно, когато на покрива са монтирани един или повече колектори, а всички останали съоръжения са вътре в сградата.

Сплит системите се характеризират с това, че не загряват директно водата, която използвате за къпане, а обикновено се използва друг флуид, който загрява Вашия бойлер – най-често това е пропилен-гликол (антифриз), който не замръзва зимата. Той се затопля в колектора и придвижван от циркулационна помпа достига до бойлера, където преминава през специална серпентина (затова в тези системи се използва бойлер с една или повече серпентини) и отдава от топлината си на питейната вода, след което отново се придвижва до колектора и отново се повтарят същите процеси. Научете повече за сплит системите.

Как да си изберете най-подходящата слънчева система?

За да направите добър избор, за който да не съжалявате след това, трябва да си отговорите на няколко въпроса:

 1. Какво количество вода искате да затопляте

  • Ако сте еднофамилна къща, то изчислението е относително просто. Докато за четиричленно семейство електрически бойлер от 80л. е напълно достатъчен, то слънчева клетка с бойлер от 80л. няма да Ви стигне. Причините са много и всичките са свързани със слънцето. Електрическият бойлер е включен денонощно и веднага започва да грее, когато изразходите малко от топлата вода и температурата й падне. От своя страна, слънцето грее само през деня и то в дните, когато има слънце. Това означава, че когато се изкъпете вечерта, колекторът няма възможност да подгрее водата в бойлера.
   Слънчевата клетка загрява по-бавно водата. Електрическият бойлер загрява водата си до 60ºС за 1.5-2 часа, докато на слънчевата клетка и трябват 3-4 часа.
   Поради тези причини бойлерът на слънчевата система е значително по-голям, за да може да Ви осигури достатъчно резерв от топла вода за цялото денонощие, въпреки че затопля вода само през деня.
   Стандартно колекторите в комбинираните клетки са оразмерени според бойлера. За да Ви ориентираме, ще кажем, че за еднофамилна къща е подходящ бойлер с вместимост около 120-150л. в комплект с колектор от около 2.5 м2. Различните фирми предлагат различни модели, като достигат и до 200л. с колектор 2.5-3 м2.
   В този случай изключително подходящи са комбинираните слънчеви системи, които обикновено са в комплект с вакуумно-тръбен колектор.
  • Ако Ви е необходима слънчева система за затопляне на по-големи количества вода – например хотел, ресторант и други, то следва системата да се оразмери съобразно Вашите нужди. Началната точка е Вашата предполагаема или очаквана консумация. Ако очаквате, че ще имате нужда от 500л. топла вода на денонощие, то следва системата да се проектира въз основа на тази база. За такива количества най-подходяща е сплит слънчевата система, при която колекторите се намират на покрива, а бойлерът е монтиран в някое подходящо помещение в сградата. Двете са свързани с тръбна система.
 2. Къде се намира мястото, на което ще бъдат поставени колекторите

  • Ако няма възможност да поставите колекторите на покрива над бойлера (същата сграда), а те трябва да се поставят на стойки на земята или на близък покрив, то единственият Ви избор е сплит система, при която ще има циркулационна помпа, задвижваща топлообменящата течност между бойлера и колектора;
  • Ако колекторът бъде монтиран във вертикала над банята Ви, то може да монтирате и комбинирана клетка и сплит система;
  • Ако разстоянието между Вашата баня и покрива над Вас е малко – 2-3м., то не е препоръчително да се монтира термосифонна система, защото поради малкия воден стълб няма да имате достатъчно налягане на топлата вода. В такъв случай е препоръчително да монтирате комбинирана вакуумно-тръбна клетка със сухи тръби „Heat pipe“.

Обобщение на предимствата и недостатъците на различните слънчеви системи за топла вода

*-Подобрената схема на комбинираната клетка със сухи тръби е с използване на Вашия електрически бойлер в дома Ви. Прочетете повече.