Плоски слънчеви колектори

 

Това е другият основен вид колектори освен вакуумно-тръбните. Предлагат се в модификации за вертикален и хоризонтален монтаж. Също осигуряват топла вода за битово потребление и слънчеви инсталации поддържащи отоплението. Покриват нуждите на консуматорите за периода април-октомври от 80 до 100%.

Колекторът се състои от основно тяло с алуминиева рамка и пълнеж от топлоизолация, в които лежат тръбичките, през които протича флуидът (вода или антизамръзваща течност).

Тръбичките са монтирани към широк лист с абсорбиращ материал, който улавя слънчевата топлина и я предава на течащия в тръбичките флуид. За да се предотврати обратното излъчване на уловената топлина (например през нощта), над абсорбиращия лист остава малък слой с въздух за топлоизолация. Панелът завършва с дебело закалено стъкло, което пропуска слънчевите лъчи и предпазва абсорбиращия слой от нараняване.

По правило този колектор участва основно в сплит слънчеви системи, но на българския пазар се предлагат и комбинирани системи с плосък колектор.

Предимства:

  • Плоските колектори са по-изгодни и се продават на по-достъпни цени;
  • Имат много добър коефициент на полезно действие.

Недостатъци:

  • Широка плоска повърхност, която оказва съпротивление на вятъра;
  • Пространството между стъклото и абсорбера е въздух, който допуска известни топлинни загуби;
  • Тези топлинни загуби при минусови температури са и предимство, защото стопяват снега или скрежа, които спират достъпа на слънчевата светлина.

Статията е написана в партньорство с