Тенти и сенници

Тента или сенник
В практиката и двете думи са се наложили като синоними и означават едно и също нещо –  подвижен или неподвижен навес от плат, който служи  за предпазване от слънце и дъжд. Най-разпространените платнища за тенти са от акрилен, полиестерен или PVC плат. В повечето от случаите платът има UV защита, което му позволява многогодишно използване през летния сезон, без опастност от изгаряне.

Тентите се правят от здрава алуминиева конструкция и непромокраем плат. Конструкцията може да бъде неподвижна и подвижна.

 1. Неподвижната тента се предпочита основно за външната част на заведения с голяма площ, както и големи веранди. В тези случаи рано пролетта плата се монтира и късно есен се демонтира.
 2. Подвижни тенти
  • Ръчно задвижване
   Това са най-разпространените тенти поради достъпната си цена и възможността да се монтират на всякакъв вид тераси. Изработват се по размер и се монтират от фирмата доставчик.
   Възможността да се разпъват и прибират е много подходяща при използването им на тераси и балкони на жилища. През слънчевите дни тентата се разпъва и подобрява комфорта на живеещите, като разхлажда, а през облачните и мрачни дни се прибира, с което се подобрява осветеността на помещенията. Основната им функция е да засенчват и предпазват от слънцето, но същот така добре предпазват от дъжд тераси и балкони без покрив отгоре.
  • Автоматично задвижване
   Моторизираните нямат вертикални допълнителни държачи. Вместо това разполагат с допълнителни прибиращи се странични рамена, осигуряващи повече допълнителна сянка. Тези тенти се задвижват от електрически мотор, най-често скрит във вътрешността на ролката на тентата. Отварят се и се затварят с помощта на дистанционно управление или чрез стенен ключ.
 3.  Различаваме следните видове тенти:
  • Сенник тип Балконски
   Поставят се основно на тераси, защото предната част на конструкцита се захваща за парапета. Платнището се плъзга по наклоненото рамо и регулира колко светлина да влиза в помешението.
      
  • Сенник с падащо рамо
   Долното рамо на тентата е подвижно и определя наклона и сътветно засенчването на прозореца. При спуснато положение, сенника застава почти вертикално на прозореца.
     
  • Сенник тип „Шапка“ или „Кошница“
   Много стилни сенници с лек „ретро“ стил. Алуминиевите профили се прибират нагоре един до друг като ветрило. Много са подходящи за исторически сгради и фасади, украсени с орнаменти.
  • Сенник с чупещо рамо
   Това са най-елегантните и разпространени сенници. Предната греда, която опъва тентата, се носи от чупещи се рамена, които буквално висят във въздуха. Тази свобода определя и много широкото приложение на тези тенти. В прибрано положение са много компактни и ненатрапващи се. Горното тяло с ролката може да се монтира на стената и на тавана.
      
 4.  Други видове тенти
  •  Изключително застъпено е приложението на тенти с прозрачно покритие за покриване на соларни енергийни панели. На пазара за зелена енергия се предлага вече и т.нар. соларен плат, който може да се инсталира по същия начин, както би се използвал обикновен брезент.
  •  Тенти от поликарбонат. Тъй като те могат да бъдат класифицирани и като навеси, то ще ги разгледаме в Подкатегория Навеси, беседки и барбекюта.
 5. Особености, които да имате в предвид при поръчка на тенти:
  • Преди да търсите тента, измерете терасата като ширина и дължина, защото това е определящо при избора за тента;
  • При определяне на дължината на рамото на тентата, което покрива ширината на терасата, оставете си 20см. аванс, за да може тентата да излезе малко извън терасата;
  • Ширината на тентата покрива дължината на Вашата тераса. Този размер трябва да е точен, защото там се монтира касетата на тентата;
  • Не всички тенти се произвеждат във всеки желан от Вас размер. Според модела се определя и максималната ширина и дължина на рамото на всяка тента. Първо питайте кои модели могат да се произведат с желаните от Вас размери и след това избирайте измежду тях.
 6.  Цени на тенти
  Почти е невъзможно да се даде цена на сенник преди да се уточни кой тип е, какви размери, от какъв плат е. За да ви ориентираме, ще Ви дадем в какви диапазони варират различните типове тенти, като приемаме, че ще покрием балкон с размери 3м./1м. Имайте в предвид, че колкото по-малък е сенникът, толкова по-висока ще е цената на м2 и обратно:

  1. Тента тип Балконски сенник не може да покрие тераса широка 1м., а само 70 см. При дължина 3м., тентата би струвала между 350 и 450 лева;
  2. Тента с падащо рамо – цените вариарат между 500 и 600 лева за моделите с ролка, а за касета – 700-800 лева;
  3. Тента тип Кошница ще ви струва около 800 лева;
  4. Тента с чупещо рамо – цените варират в широк диапазон според екстрите на модела, започвайки от 550 лева и достигайки до 750 лева за моделите, в които горното тяло е ролка. Касетъчните модели започват от около 1 000 лева и достигат до 1 500 лева.