Сенниците с чупещо рамо – компактни и красиви

Спокойно можем да кажем, че този вид сенник е най-елегантият от всички тенти предлагани на пазара. Той е красив и стилен  и ще Ви накара да се гордеете с него, когато Ви дойдат приятели на гости.

Съставни части и принцип на действие

Тентата се състои от носеща конструкция и платнище. Носещата конструкция на този вид сенници включва касета или ролка за прибиране на плата и предна греда. Тя опъва плата и се носи от чупещи се рамена, които отваряйки се я изнасят напред. Върху носещата конструкция е разпънато платнището, което изпълнява слънцезащитната функция.

Касета или ролка

Основното тяло се състои от алуминиева касета, вътре в която се навива платът на сенника. Някои модели включват автоматично навиване чрез вграден миниатюрен електродвигател. Други модели с по-добра цена позволяват навиването на платнището и прибирането му в касетата да се извършва ръчно с манивела.

Някои от икономичните модели нямат касета, а платът се навива на ролка. Навиването също става ръчно с манивела.

 

Рамена


Предната греда се носи от разгъващи чупещи се рамена. Подобно на лакътни стави те се разгъват в средата и изнасят предната греда, при което платнището излиза от касетата и се опъва напред. Рамената са направени от здрави алуминеви сплави, което ги прави стабилни и способни спокойно да носят тежестта на платнището.

Платнище

То е изработено от специален PVC или акрилен промазан плат, който Ви осигурява дълготрайна експлоатация и непропускане на водата при дъжд. Допълнителната UV защита Ви гарантира, че платът няма да изгори и да се амортизира лесно под жаркото слънце. Дебелината на платнището осигурява плътна и прохладна сянка през горещите летни дни.

Можете да избирате измежду богата гама цветове и десени, така че сенникът да стане красив аксесоар към фасадата на Вашия дом.

Особености

  • С красотата и елегантноста си тези тенти са не само практично средство за предпазване от слънцето, а и чудесна украса към външния вид на Вашата къща;
  • Освен степента на разпъване на тентата, може да се регулира и ъгълът на отваряне и да се нагласи спрямо слънцето и Вашите предпочитания;
  • Почти всички модели от този вид тента предлагат възможност за избор между ръчно и автоматично задвижване;
  • Вариантите с автоматично задвижване позволяват монтиране на датчици, които ще автоматизират тентата и ще я управляват според вятъра, слънцето и дъжда. Например при силен вятър тя автоматично ще се прибере, за да не се повреди. Същото може да се настрои да се случи и през нощта;
  • Някои от моделите разполагат с много интересна екстра – падащ фистон. Това е платнище, което се навива и пуска от предната носеща греда на тентата. При спуснато състояние тя Ви осигурява уединеност и ви предпазва от любопитните погледи.

Размери

Размерите зависят от модела на сенника и неговата технология. Съветваме Ви, когато си избирате тента, първо да измерите Вашия балкон и след това да избирате измежду тези тенти, които се произвеждат в желания от Вас размер.
Важно е да се отбележи, че стандартно ширината на тентата се определя от дългата страна, която се монтира по протежение на стената. С дължина се дефинира разстоянието, на което тентата се протяга напред в отворено състояние. Ширината на всички тенти е значително по-голяма от дължината. В конкретния случай, дължината на тентата се определя от дължината на рамената в отворено състояние.

На пазара могат да бъдат намерени няколко разновидности на тента с чупещо рамо в зависимост от техническите детайли – дали ролката, на която се навива платът е скрита в кутия или не, в зависимост от използваните материали и др. Повечето от предлаганите модели могат да се произведат с ширина до 500см. и дължина до 300см. Няколко от моделите обаче, могат се произведат с ширина до 700см. и дължина до 400см. Важно е да се отбележи, че различните видове сенници могат да се произвеждат само до определени размери – ширина и дължина (издаване напред).
Тентите са изделя, които се произвеждат „по размер“, затова е важно да проучите кой модел може да се монтира на Вашата тераса и да се вземе точен размер. За безпроблемна експлоатация е за предпочитане сенникът да се монтира от специалист. Почти всички фирми на пазара, които произвеждат тенти, предлагат и монтаж.

Цени

На пазара се предлагат няколо модела на тенти с чупещо рамо и цената варира според модела и размерите. За Ваше улеснение ще Ви информираме за средните цени. Важно е да се каже, че цената на квадратен метър тента варира според размера – при по-малките тенти тя е по-висока, а при по-големите – по-ниска. Това е логично, защото механизмът на малката и голямата тента е един и същ, просто е с различен размер.

Обикновените модели на тентите с чупещо рамо, които са със стандартен плат и ръчно навиване, могат да се закупят при средна цена от около 150-200лв. на м2 при малките размери и 50-80лв. на м2 при големите размери.
Луксозните модели сенници, които са изпълнени със специални платове и автоматично задвижване скрито в алуминиева кутия, се произвеждат на цени от около 300-400лв./м2 за малките размери, а големите размери могат да бъдат намерени на цени от около 150-200лв./м2.

Статията е написана в партньорство с