Пране на килими-къде, как и колко струва ?

Пролетта почти е тук. А щом пролетта е на крачка от нас, то и пролетното почистване чука на вратата ни. Какво ни е нужно? Да си направим план, да си намерим помощници, да прегледаме варианти и оферти за почистване, да започнем…, за да вдъхнем нов живот на дома си след дългата зима.

Ако вкъщи имате килими и мокети, ако имате деца и домашни любимци, то със сигурност се нуждаете от тяхното добро почистване след есенно-зимния сезон. Регулярното почистване с прахосмукачка, използването на турбо-четки и други приставки със сигурност са поддържали килимите ви чисти, поне на пръв поглед, но калта, пясъка, солта, наслоени през зимата, старите петна и миризми се нуждаят от сериозно внимание, за да станат килимите ви отново като нови. Вариантите за почистване са няколко: да дадете килима си за изпиране в автомивка; да ползвате услугите на фабрика за пране на килими; да повикате фирма, която да почисти килимите ви на място, у дома; да дадете килимите си на химическо чистене или да си изперете сами килима.

Нека разгледаме една по една тези опции.

Пране на килими на автомивка

Това е един от наложилите се в последните години начини за пране на килими. Автомивките, усетиха търговската ниша – пране на килими и развиха услугата, закупиха мощни центрофуги, с които почистването и съхненето на килимите стана още по-качествено, като се избягват смесване на цветове и се премахват всички застояли и упорити нечистотии по влакната на килимите. Някои автомивки предлагат вземане на килима от дома ви и доставка след изпирането му. Неудобство на този вид пране на килими е, че килимите съхнат по естествен начин. Дори и под  навеси, то зависи от температурата и времето. През лятото килимите изсъхват бързо, но през другите сезони нещата това се случва по-трудно.

Цени за пране на килими в автомивка: варират от 1,50 до 2,50 лв./кв.м. за различните градове в България.

Фабрики за пране на килими

Специализирани фирми, които предлагат пране на килими с професионални машини. Препаратите, които се ползват са висококачествени и сертифицирани, постига се фиксация на цветовете, избягва се възможността за нежелано оцветяване и избледняване на тъканите и почистването в дълбочина е гарантирано. Едновременно с това фабриките за пране на килими разполагат със сушилни, което позволява целогодишно предлагане на услугата. Често прането се извършва автоматично на поточна линия, което гарантира на постоянно високо качество на изпирането за конкретно време. Сушилните позволяват контрол на процеса по изсъхването, без това да зависи от меторологичното време.  Почти всички фирми предлагат и безплатен транспорт за вземане и доставяне на килимите от и до дома ви. „Неудобството” е, че тази услуга е развита най-вече в София, като обхваща и близките населени места.

Цени за пране на килими във Фабрики за пране на килими: от 3 до 3,50 лв./кв.м. за най-разпространените килими.

 

Карта с местата за пране на килими в цялата страна

 

Пране на килими по домовете

Една отлична алтернатива на прането на килими и мокети е почистването със системата Rainbow. Има три разновидности на пране на меки настилки: сухо пране, пране с перящото устройство Rainbow “AquaMate” и машинно пране с еднодискови машини.

  • Сухото пране  е един от най-модерните и иновативни методи за почистване на килими и меки настилки. То почиства в дълбочина тъканите, не крие риск от обезцветяване или увреждане на влакната и изпраните килими остават почти сухи.
  • Пране с приставката “AquaMate” – меките настилки се третират с вода и специални почистващи препарати, които не само почистват и ароматизират килимите, но и ги предпазват от последващо замърсяване. След изпирането килимите и мокетите остават сухи и чисти като нови.
  • Машинно пране с еднодискови машини – тези машини премахват в дълбочина замърсяванията и са подходящи за основно почистване. След изпирането килимите и мокетите остават леко влажни, но изключително добре почистени.

Цени за пране на килими по домовете: варират от 2 до 3,50 лв./кв.м., в зависимост от вида изпиране; изтупване на килими с Rainbow струва малко над 1 лв./кв.м.

Пране на килими във фирми за химическо чистене

Някои фирми за химическо чистене предлаган и машинно пране на килими. Освен специализираните почистващи и перални машини за килими от 20 до 40 ° се използват и специални висококачествени препарати и омекотители против начупване на основата и свиване на материята на килима. След почистването килимите се ароматизират и опаковат индивидуално за предпазване при транспортирането им.  

Цени: стандартна услуга 1,50 лв./кв.м.

Да си изперем килима сами

Това си има своите тънкости и техники, предавани от поколение на поколение, своите неудобства, но и своите очарования. В отделна статия ще ви разкрием някои домашни, екологични и напълно безопасни начини за отстраняване на петна от меки настилки и почистване в дълбочина.

Независимо кой вариант ще изберете е важно да направите проучване на услугите, предлагани във вашия град, да проучите мненията на клиенти, да разпитате приятелите си или просто да използвате нашата интерактивна карта, на която са отбелязани фирми, предлагащи изпиране на килими.