Почистване на килими и подготовка за пране

 

В статията Пране на килими ви представихме няколко варианта за почистване на подови настилки, но преди да изберете някой от тях е необходимо да подготвите килима си за изпиране, за да си гарантирате отличен резултат.

Ето няколко стъпки, които са задължителни, ако искате да имате чист и свежо миришещ килим след изпирането му:

 1. Почистете с прахосмукачка
  Почистете старателно целия килим, за да оберете възможно най-много прах и мръсотия от него, преди да го дадете за изпиране. Ако килимът ви е с висок косъм, тип „Шаги”, използвайте турбо-четка, която да обере и космите, които са се вплели във влакната.
 2. Обработете предварително петната
  Ако върху килима ви има силно замърсени зони или стари петна, опитайте се да ги отстраните предварително, преди да дадете килима за пране. Използвайте препарат за почистване на килими или за отстраняване на петна. Изчакайте, според указанията на препарата и избършете петното с влажна кърпа или гъба, но без да търкате грубо. Ако нямате под ръка скъпи препарати или пък вкъщи имате малки деца, домашни любимци или хора с алергии или астма ето няколко изпитани домашни рецепти, с които ще отстраните всички видове петна по килима си – от червено вино и кафе до мастило и пастели.

  • Бира или газирана вода – почистването на петна от кафе или чай от килима, може да ви се струва невъзможно, но с помощта на малко бира или газирана вода, изсипана директно върху петното, вие буквално ще го „вдигнете” от килима. Втрийте течността леко, с мека кърпа или гъба и петното би трябвало да изчезне. За по-засъхнали и застояли петна може да се наложи да повторите процеса няколко пъти.
  • Крем за бръснене – напръскайте крема директно върху петното и изчакайте 30 минути. Избършете го и напръскайте мястото с оцет, подсушете с влажна мека кърпа. Кремът за бръснене се справя много добре освен с петна от сок и плодове, но и с петна от мазнини и масла.
  • Оцет – оцетът е супергероят за отстраняване на петна и почистване. Ето няколко домашни формули с оцет за премахване на петна:
   •  за по-светли петна – натрийте леко петното с разтвор на 2 супени лъжици сол и ½ чаена чаша бял оцет. Оставете да изсъхне и след това минете с прахосмукачка;
   • за по-големи и по-тъмни петна добавете в разтвора и 2 супени лъжици боракс и използвайте по същия начин;
   • за твърди, силно замърсени и стари петна, направете паста от 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица царевично нишесте. Втрийте пастата в петното с помощта на суха кърпа, оставете да действа два дни, след което го почистете с прахосмукачка;
   • за петна от плодове или плодов сок смесете 1 супена лъжица перилен препарат с 1 ½ супени лъжици бял оцет и 2 чаши вода. Третирайте петната с разтвора и попийте;
   • за петна от кафе или чай комбинирайте равни части бял оцет и вода и избършете петната;
  • Царевично нишесте – мастило на килима, няма проблеми, малко мляко изсипано върху петното би ви спасило. Смесете млякото с царевично нишесте до получаването на паста, нанесете върху петното от мастило и оставете да изсъхне за няколко часа, почистете с прахосмукачка. Царевичното нишесте се справя чудесно с петна от мазнини и масла – поръсете обилно петната, втрийте леко и оставете да действа няколко часа, след това просто почистете с прахосмукачка.
  • Сода бикарбонат – от всички домашни почистващи рецепти, содата за печене е най-добрият избор за бързо почистване на повръщано или петна от урина от домашни любимци. Почистете това, което можете, след което изсипете сода за хляб върху засегнатото място и потупайте с хартиена кърпа. Оставете да изсъхне напълно и почистете с прахосмукачка. Содата ще почисти, дезинфектира и дезодорира замърсеното място. Содата за хляб, комбинирана с равно количество сол ще се справи отлично с мазните петна. Поръсете петното и използвайте твърда четка, с която да втриете сместа, оставете да престои 4-5 часа и почистете с прахосмукачка.
 3. Използвайте бебешки мокри кърпички – те се справят отлично с всякакви петна и замърсявания. Премахването на петна може да бъде мъчителен процес, особено ако са засъхнали и просмукани навътре във влакната на килима. За да премахнете тези дълбоки петна използвайте четка за зъби, втрийте почистващия агент (белина, препарат за отстраняване на петна, оцет и др.), докато петната изчезнат.
 4. Изтупайте.
  За да получите наистина перфектен резултат от изпирането е необходимо да положите още малко усилия, а именно да запретнете ръкави и да изтупате килима си преди да го дадете за пране. Така гарантирано ще отстраните пясъка, праха и набилите се във влакната нечистотии.

 • Почиствайте килимите си с прахосмукачка най-малко два пъти в седмицата, а зоните, които са подложени на най-много употреба и опасност от замърсяване, трябва да се почистват всеки ден.
 • Третирайте петната възможно най-бързо след получаването им. Колкото повече се забавите и замърсителят бъде оставен да попие в килима, толкова по-трудно ще бъде неговото премахване.
 • Не търкайте и не жулете почистващия агент агресивно върху петното, защото той повдига петното от килима, а чрез търкане вие натискате и втривате петното обратно в килима.
 • Не забравяйте да тествате домашните разтвори върху малко скрито място на килима преди да го нанесете върху петната.
 • Минимум веднъж в годината давайте килимите си за изпиране.