Поддръжка на басейн – контрол на PH, хлориране и твърдост на водата

Да имаш собствен басейн в горещите летни дни е прекрасно. Но както повечето хубави неща и басейнът се нуждае от поддръжка и внимание към детайлите. Има хора, които предпочитат да се доверят на специалисти, но ако Вие сте от типа „направи си сам”, прочетете статията, за да разберете как да поддържате водата в басейна си кристално чиста и безопасна. В тази статия ще ви дадем основни правила за поддръжка на домашния ви басейн, ще ви представим продукти, с които да си осигурите спокойствие и здраве край басейна, а за тези които все още нямат басейн… ще ви убедим, че да имаш басейн вече не е лукс, а напълно достъпно удоволствие.

 Преди да започнем да ви описваме различните параметри и начините начини за тяхната корекция, е важно да ви кажем, че почти всички препарати за обработване на басейни са опасни или вредни за вашето здраве. Поради тази причина ние от Ремонти.БГ ви съветваме препаратите винаги да са добре заключени на недостъпни за деца места, както и ви препоръчваме преди употреба да четете много внимателно етикетите на продуктите. В общият случай, използването на басейна след прилагане на препаратите е силно непрепоръчително.

Няколко са основните параметри на водата, които следва да се контролират в един плувен басейн и ние ще се спрем последователно на всеки от тях:

Твърдост на водата

Твърдостта на водата зависи от количеството разтворени варовикови частици – калциеви  и частично – магнезиеви соли. Това е напълно естествено, защото водата докато излезе през извора, минава през много варовикови скали, където варовикът се разтваря и поема от водата. Всички са наясно за повечето неприятни последствия от твърдата вода – наслояване на котлен камък в пералните и бойлерите и възпрепятстване на нормалното им функциониране. Малки странични, но силно неприятни моменти са малките бели варовикови капчици върху душ-кабините и батериите на мивките и баните, толкова трудни за почистване. Всичко това се дължи на разтвореният варовик на водата и определя нейната твърдост.

Твърдостта на водата изведохме като първата характеристика, защото тя влияе на вашият плувен басейн. Нормалната концентрация 200-400мг/л. При висока концентрация – т.н. твърда вода, напр. над 500, започва кристализация, която може да доведе до помътняване на водата. Другият неприятен ефект е, че твърдата вода снижава силно ефективността на препаратите, с които ще третирате водата за да влияете на следващите важни параметри – PH и хлор. Казано с прости думи, колкото е по-твърда водата, толкова повече пари ще ви струва корекцията на PH и хлор във вашия басейн.
Поради тази причина, след напълването на вашия басейн първото, което следва да замерите и третирате е именно твърдостта на водата. Нормално е след това тя да се проверява веднъж на месец.

За радост има различни начини за регулиране твърдостта на водата. Най-кардиналният от тях е да си поставите устройство за омекотяване на водата. Тъй като това е много интересна и важна тема, то ще напишем отделна статия за това.
Другият лесен начин е да използвате специалните препарати за регулиране на калция и магнезия във водата. Предлагат се на съвсем достъпни цени от всички фирми и магазини за аксесоари и препарати за басейни. Те намаляват твърдостта на водата и се свързва със свободни медни, железни и манганови йони, които понякога могат да доведат до нежелано оцветяване на водата, когато са с повишено съдържание.

Ниво на Хлор

Вие и Вашите гости няма да сте много щастливи с водораслите и бактериите, плуващи с вас. Хлорът държи тези нежелани гости настрана. Той дезинфекцира водата и убива всички микроорганизми, микроби и водорасли, с което я прави безопасна за използване. Това е и най-евтиният, лесен и практичен начин за дезинфекция и доказателството за това е, че именно така се дезинфекцира питейната вода в страната.
Хлорът използван за тези нужди е два вида – гранулиран („бърз” хлор) и таблетиран („бавен” хлор).

 • „бърз” хлор, често наричан ХЛОР-ШОК, защото се използва за шоково третиране. Препаратите с гранулиран хлор се използват предимно за шокова еднократна дезинфекция на прясна вода в току що напълнения басейн или при силно замърсена вода. Хлорът на гранули се нарича „бърз”, тъй като при добавянето му в басейна той бързо се освобождава и шоково дезинфекцира прясната слабо хлорирана вода от чешмата, а при силно замърсени води премахва съществуващите микроорганизми. Изпълнението на тази задача е от решаващо значение, тъй като поддържа водата чиста и намалява дразненето на очите и миризмите, идващи от хлора. Шоковото му действие отминава бързо и се проявява бързо, като временно прехлорира водата и не е препоръчително басейнът да се ползва за определен период (от няколко дни до седмица).
 • „бавен” хлор – хлорът на таблетки се използва за поддържането на необходимата концентрация на хлор във водата за къпане. След отминаване на ефекта шоково хлориране, нивото на хлора бързо пада защото хлорът се разгражда под влияние на слънчевите лъчи. Поради това е необходимо то да се поддържа именно с хлорни таблетки. За качеството на хлорните таблетки можете да съдите от времето за разтварянето му във водата – колкото по-бавно разтворима е таблетката, толкова по-качествена е тя.
 • Безхлорна дезинфекция – това е напълно безвредна дезинфекция на водата на кислородна и био основа, подходяща за малки и детски басейни. Като недостатък може да се посочи само по-високата цена.

Нивото на хлор трябва да бъде 0,3-0,5 мг/литър. Ако нивото му е по-малко от този диапазон, водата не е обеззаразена достатъчно и в нея могат да се живеят микроорганизми и бактерии, които да застрашат вашето здраве. Твърде високи нива на хлор ще ви гарантират пълна дезинфекция, но водата ще предизвика зачервяване на кожата и парене на очите. Често сте усещали тези симптоми в обществени басейни, защото там обикновено хората се презастраховат и поддържат по-високи нива на хлор.

Нивото на PH във водата

Това е другият най-важен параметър на водата във вашия басейн, наред с съдържанието на хлор. Когато нивото на PH във водата е в норма, останалите препарати, включително и тези за нивото на хлор, действат ефективно. Когато нивото на PH е твърде високо или твърде ниско, другите препарати не действат и трябва да внасяте твърде високи количества и поддръжката на басейна се оскъпява твърде много. С най-голяма сила това важи за препаратите за хлориране на водата.
 Именно поради тази причина първо регулирате твърдостта на водата в басейна и след това регулирате нивото на PH. Едва след това пристъпване към регулиране на нивото на хлора и други параметри.

По същество нивото на PH определя киселинността/алкалността на водата. Идеалното ниво е в рамките 7.2-7.6. Минималното ниво е 0, при което имаме киселина, и максималното ниво е 14 при което имаме основа. Съответно повишаването или намалението на нивото в едната или другата посока, увеличава „киселинността“ и „основността“ на водата. Когато имаме много ниско ниво на PH, и съответно висока киселинност, то има риск от корозия на всички метални предмети в басейна. Високото съдържание на PH във водата създава изключително благоприятна алкална среда за развитие на водораслите във водата. Съответно високото съдържание блокира работата на дезинфекциращите препарати (хлор и др.) и те не могат да се преборят с водораслите.

На пазара се предлагат два вида препарати за регулиране на PH – PH ПЛЮС и PH МИНУС. Първият от тях увеличава а другият намалява нивото на PH.

Тестване и тестери

Единствения начин да регулирате гореизброените параметри е да правите ежедневни тестове на водата. На пазара се предлагат два основни вида тестери:

Тест ленти

Всички си спомнят лакмуса от училищните уроци по химия. Именно това представляват и тест лентите

 • Купете си тест лентички, които могат да бъдат комбинирани – за измерване на различни показател на водата;
 • Потопете тест лентичката в басейна, както е указано на упътването;
 • Изчакайте докато тя се оцвети и сравнете цвета с приложената цветова карта. Уверете се, че сте прочели инструкциите на продукта, тъй като различните производители могат да имат различни процедури;
 • След сравнение вижте стойностите на цвета, най-близък до вашия цвят.

Комплекти за капков тест

Съдържат мерителен съд, капкомери с реагенти и цветна карта. След като напълните мерителния съд с вода от басейна трябва да добавите точен брой капки от реагентите, съгласно упътването. Водата се оцветява и сравнявате цвета с цветната карта. По най-близкия цвят разбирате стойността на водата в кой дапазон на измервания параметър отговаря.
Много важен момент е, когато сравнявате цвета на мерителния съд, зад него да поставите бял лист хартия или друг бял фон. Когато няма бял фон цветът изглежда много по-блед и да ви подведе за действителните стойности.

Когато тествате водата на басейна си, трябва да спазвате определени срокове, за да може басейнът Ви да функционира добре и водата да остане чиста и здравословна. Ето и препоръчителните времеви срокове:

 • Ph: 1-2 пъти седмично;
 • Общата алкалност трябва да се изследва веднъж седмично и поне веднъж месечно;
 • Хлорът трябва да се тества два пъти седмично;
 • Калциевата твърдост трябва да се отчита два пъти в сезона;
 • Общото количество на разтворени твърди вещества трябва да се тества веднъж седмично и поне веднъж месечно.

Прилагане на химикали за корекция на параметрите

 • Имайте винаги на разположение всички химикали. Дори винаги да имате ниско ниво на PH и постоянно да го увеличавате, някой път може да предозирате и да увеличите нивото му твърде много и да се наложи да го намалявате с PH МИНУС. Искате или не, с течение на времето ще станете един начинаещ химик, затова богатият набор от химикали ще ви улесни да предприемате правилните действия.
 • Прилагайте внимателно препаратите, задължително вечер, за да може те да подействат през нощта и на сутринта вашият басейн да е готов за употреба.
 • Добре е да имате табелка, с която да предупреждавате, че в басейна има внесени химикали, за да предпазите ползване в неподходящи моменти.
 • Работете с химическите препарати правилно и внимателно. Основните съвети, които трябва да спазвате са: винаги носете гумени ръкавици; измийте ръцете си веднага след излагане на химикали; внимателно следвайте инструкциите за дозиране и съхранявайте химикалите, в съответствие с предписанията на производителя.
 • Всеки басейн е различен и проблемите, които могат да възникнат са индивидуални, според средата, в която се намира, както и според водата, с която се пълни. За всеки от появилите се проблеми – има и подходящо решение:
  • Корекция на твърдостта: на повечето места в България водата е твърда и това може да се установи дори без тест ленти. С подходящ препарат можете да снижите твърдостта на водата и разтворите, образувалите се варовикови отлагания по стените и филтърното оборудване на басейна;
  • Избистряне (флокулация/коагулация): флокулацията е необходима, тогава когато водата е мътна или с кафеникав цвят. Използвайки флокулант, Вие избистряте водата, като малките частици замърсяване или оцветяване във водата, които не могат да бъдат уловени от филтрацията, се съединяват (коагулират) в по-големи.
  • Превенция срещу водорасли: има милиони микроскопични растения, които лесно могат да превърнат Вашия басейн в свой дом. Дъждът, вятърът и водата за пълнене могат да позволят на тези малки форми на водорасли да се утаят във Вашия басейн, което прави водата бързо неизползваема и намалява ефективността на химикалите. Филтрите Ви бързо ще се запушат и циркулацията на водата ще стане бавна. Алгцидните препарати се използват за унищожаването и предпазването от водорасли и плесени.
  • Почистване: след дълга употреба на басейна по стените до нивото на водата се образува линия, причинена от употребата на слънцезащитни продукти и кожна мазнина от къпещите се. Има разработени препарати, които почистват тези отлагания, така и за цялостно почистване на стените и дъното на празния за профилактика басейн.

Да имаш басейн не е лукс, а отговорност. Ако срещнете затруднения с почистването на домашния Ви басейн винаги можете да потърсите мнението на професионалисти в нашата платформа.

Тази статия е разработена в сътрудничество с   и