Как да си почистите басейна

Собственият басейн е страхотно средство за разхлаждане през летните дни, но трябва да отделите време и за неговото почистване. Можете да възложите тази задача на професионална фирма, но ако искате да спестите пари – можете да го почиствате и сами. Доста е трудоемко да поддържате басейна си чист като същевременно не трябва да забравяте да следите и химическите показатели  поне два пъти седмично (но затова можете да прочетете в друга наша статия). Въпреки усилията,  струва си да запазите басейна си чист и безопасен за използване по-дълго време.

Подсигурете си всички необходими инструменти

Уверете се, че имате необходимите инструменти. На първо място – универсална телескопична дръжка, за която се прикрепват повечето аксесоари за почистване на басейни. Ще са Ви необходими и мрежа за събиране на листа, както и мрежа за събиране на обемни отпадъци от повърхността на басейна.

Осигурете си четка – с нея се почистват стените, стълбите и стъпалата на басейна. Четките трябва периодично да се почистват от полепналите по тях прах и замърсявания.

Оберете от повърхността всички плуващи предмети – листа, насекоми и други

Първата стъпка от същинското почистване на вашия басейн е да оберете нападалите листа с подходяща мрежа. Неща като листа и друга зеленина често попадат в откритите басейни. Всеки ден трябва да отделяте време за това, за да сте сигурни, че по повърхността няма никакви замърсявания. Постоянен проблем са и насекомите. Почти винаги на повърхността на водата ще имате десетки насекоми, които ще трябва постоянно да отстранявате. Това е доста лесна част от поддръжката на басейна. Необходимо е да прикрепите мрежата към телескопичната дръжка и да премахнете всички чужди тела, които виждате в горната част на водата.

Почистете стените и стълбите

След като сте обрали всички плуващи на повърхността отпадъци, използвайте четка, за да почистите стените, стълбичките и стъпалата на басейна. Препоръчително е да го правите ежедневно. Просто прикрепете четката към телескопичната дръжка и внимателно изчеткайте тези области, като прилагате известна сила, за да премахнете замърсяването, когато то е по-упорито. Имайте предвид, че областите със слаба циркулация на водата (като стълбите) може да се нуждаят от повече внимание.

Най-проблемното място на всеки басейн е водната линия. Почти всички къпещи се в басейните използват плажни масла, често в обилни количества. Част от маслата попиват в човешката кожа, но друга част се разтваря във водата и остава да плува по повърхността на водата. Именно там, където опира повърхността на водата в стените на басейна – водната линия, именно там е най-бързо цапащото се и видимо мръсно място. Ежедневно трябва да се почиства водната линия от полепналото замърсяван с четка . То просто се изжулва и се разтваря във водата, след което филтърната система има задачата да го премахне от водата.
Освен водната линия, цялата стена трябва да се почисти от полепнали мръсни частици.

Стълбите, както и други елементи – воден шезлонг и др., са много проблемни места, защото никой робот не може да ги почисти добре. Имат твърде много ъгли, чупки и тесни пространства. Всички те трябва да се минат с четка на ръка, за да се отстранят полепналите замърсявания. Тези замърсявания или ще се разтворят във водата, където филтърната система ще ги пречисти, или ако са по-едри частици, ще се утаят на дъното.

Почистете дъното

Дъното се почиства последно, защото именно там се утаяват всички тежки мръсни частици, които сте съборили от стените. Там се утаяват пясъкът и малките камъчета, които се внасят от къпещите се.

Инструменти за почистване на вашия басейн

Твърда четка. Колкото и да не Ви се иска не можете да избегнете миенето на басейна с твърда четка. Водната линия е най-проблемната зона, която с друг инструмент не можем да почистим.

Вакуумна четка

Четката много прилича на накрайник за прахосмукачка. От нея излиза гъвкав маркуч, който се свързва с филтриращата система. По този начин нейната помпа смуче вода от четката за почистване. Посредством телескопичната дръжка Вие местите вакумната четка и изпомпваната през нея вода преминава през филтриращата система, след което се връща пречистена обратно в басейна. Освен че смуче водата, вакумната четка има и снопове косъмчета, с които можете да почиствате при необходимост. По този начин докато придвижвате четката, тя изпомпва водата от дъното и заедно с нея изтегля и утаените замърсявания – пясък и др.
С тази четка се почиства дъното и стените. До колкото Ви позволява, можете да почиствате и други повърхности – стъпала, водни шезлонги и др.

Роботи за почистване на басейни
Напълно автоматизираните роботи са най-ефективни за почистване на басейни. Движат се по дъното на басейна като се управляват самостоятелно от автоматика. Много модели са напълно самостоятелни и те сами си изчисляват треакторията, така че да не пропуснат нито петънце от дъното. Други модели имат функционалност за задаване на продължителност на цикъл на работа в зависимост от размера на басейна и нивото на замърсяване, оборудвани са с  високо качествени четки и филтри. Някои роботи разполагат с два филтъра за фини и едри отпадъци.
Най-хубавите роботи могат да почистват и стените на вашия басейн, с изключение на дъното.

Полуавтоматични подочистачки – те се свързват посредством скимера с помпата на пясъчна филтрация. В сравнение с  механичните вакуумни четки полуавтоматични подочистачки успешно повишават ефективността и бързината на почистването на дъното и стените на басейна.  Всмукателната сила на пясъчната филтрация движи подочистачката по дъното на басейна.

Ръчни вакуумни четки – отново са предназначени за почистване на дъното и стените на басейна, но са ефективни при басейни с пясъчен филтър, употребата им с картушен филтър е възможна, но ефективността им би била в пъти по-ниска. Предимство е ниската им цена.

След като изберете най-подходящата за Вас подочистачка трябва да я настроите и подготвите за пускане. Повечето вакуум системи са придружени с инструкции за употреба, които трябва да следвате точно, ако не сте сигурни как точно да ги свържете или използвате, най-добре е да се обадите на представител на фирмата, от която сте закупили продукта. Почистването на басейна става по същия начин, по който почиствате и килима си вкъщи. Придвижвайте подочистачката по дъното на басейна, като наблягате на местата, които са по-силно замърсени. Роботите не изискват Вие да почиствате. Нужно е само да ги настроите и те ще свършат цялата работа вместо Вас, като при приключване на зададения им работен цикъл ще се изключат сами.

Почиствайте дъното на басейна си поне веднъж седмично, за да сте сигурни, че той е чист и безопасен за употреба. Много отпадъци и бактерии се отлагат по дъното на басейна. Преди да пуснете в действие вакуумната система за почистване добавете допълнително вода в басейна. Действието на вакуумното изсмукване води до намаляване нивото на водата.

Употреба на химикали за почистване на басейна

В секция „Съвети“ на нашата платформа можете да намерите подробна статия за употребата на химикали за почистване на басейн. Тук нашият съвет е свързан с филтъра на басейна – трябва да поддържате зоната около филтъра чиста от отпадъци и замърсявания. Проверявайте редовно филтъра за отломки, замърсявания и други натрупвания и го почиствайте своевременно.

Как да изберете филтърна система за Вашия басейн

Филтърът съществено влияе на чистотата на Вашия басейн и на успеха на санитарната Ви система. Всички филтри се използват заедно с помпа за басейн, за да бъде изтласкана водата през филтъра, да бъде пречистена и върната обратно. Комбинацията от помпа и филтър се нарича система за филтриране. Системите за филтриране събират прах, мръсотия, масла, косми и други малки частици, за да поддържат водата в басейна чиста и без отломки. Колкото по-голям е филтърът, толкова по-добра работа ще върши и толкова по-рядко ще се налага да го почиствате. Препоръката „колкото по-голям, толкова по-добре“ се отнася единствено за филтърния резервоар, а не за помпата.

Поддържане на филтрите на Вашия басейн

Дръжте нивото на водата във Вашия басейн между 1/2 и 1/3 до отвора на басейна. Това е нивото, при което басейнът Ви работи най-добре.

Скимерът за басейн е устройство, което привлича повърхностните води и обира малки отломки като листа, клончета, насекоми, които може да са паднали в басейна. При използването му могат да се случат няколко неудобни и потенциално вредни неща, ако нивото на водата не е в оптималните граници. Ако нивото на водата е прекалено високо, водата се придвижва твърде бавно в скимера. Това може да доведе до натрупване на отпадъци в басейна, тъй като те заобикалят скимера. Ако нивото е твърде ниско, скимерът ще бъде оставен без вода, която да засмуква и ще засмуче въздух, а той потенциално може да доведе до изгаряне на моторната помпа на басейна.

На пазара има три различни типа филтриране: филтърни касети, диатонит и пясъчни филтри.

Пясъчни филтри – тези филтри са изработени от метал, фибростъкло или бетон и съдържат твърдо легло от специфичен пясък. Пясъкът изпълнява задачата да улавя отломки и замърсявания – водата се изпомпва през пясъка, филтрирайки отпадъци по-малки от 20 микрона. След известно време частиците, уловени от пясъка започват да се натрупват в резервоара, а манометърът показва високо налягане, което означава, че е време да се промие пясъка. Трябва да сменяте пясъка във филтъра на всеки пет до седем години, единствената друга поддръжка, която е необходима е промиването и изплакването на пясъка. Важно е да съобразите пясъчния филтър с помпата – да бъде с подходящ дебит.

Предимства: евтин; лесна поддръжка; подходящ за големи басейни; използването на по-добри пясъци, подобрява ефективността на филтриране.

Недостатъци: изисква промиване и изплакване, което води до загуба на вода; по-малко енергоефективни, поради високото налягане, необходимо за изтласкване на водата през пясъка; филтрира замърсявания с големина до 20-30 микрона (в сравнение с 5 или 10 микрона при другите два вида филтри).

Филтър касети – те позволяват водата да проникне през фина филтрираща повърхност. Представляват резервоар с филтърна касета, която улавя частици по-малки от 10 микрона. Уловените отпадъци се съхраняват във филтъра докато не го почистите – той не се нуждае от промиване и се отстранява лесно. За да го почистите, трябва да извадите касетката и да я напръскате с маркуч, а може да използвате и химически спрейове и накисване, за да почистите филтъра преди да го изплакнете. Предимството на патронните филтри спрямо пясъчните е, че те имат по-голяма повърхност, което води до по-малко запушвания и лесна поддръжка. Тези филтри е необходимо да бъдат подменяни на всеки 3-5 години в зависимост от употребата и марката.

Предимства: без промиване; работи добре при ниски скорости (перфектно за енергийноефективни помпи с променлива скорост) поради голямата повърхност; филтрира частици по-малки от 10 микрона.

Недостатъци: трябва да сменяте износените филтри с нови; трябва основно да почиствате касетите веднъж или два пъти годишно.

Филтри с диатонична пръст DE – тези филтри се инсталират лесно – поставят се директно в скимера. Те представляват голям резервоар с решетки или издатини, приличащи на пръсти, които са покрити с DE прах. Диатонитът е природна, мека седиментна скала, която лесно се разпада на фин прах. Тази скала всъщност представлява вкаменелости от твърди водорасли, които действат като малки гъби. Тези филтри работят доста подобно на пясъчните с тази разлика, че могат да филтрират частици по-малки от 3-5 микрона. Филтрите с диатонична пръст изискват промиване, тъй като когато резервоарът се запълни със захванати частици, налягането в него се покачва. Промиването се препоръчва ежемесечно, след него е нужно добавяне на нов DE прах. Решетките на филтъра трябва да бъдат основно почиствани веднъж или два пъти в годината.

Предимства: това е най-прецизния филтър (улавя частици под 5 микрона); лесно се обслужва и добавя допълнително DE прах.

Недостатъци: най-скъпият филтър, с по-високи разходи за поддръжка; DE прахът е канцерогенен; изисква месечно промиване на филтъра, което увеличава отпадните води; решетките трябва да се почистват основно веднъж или два пъти годишно.

Филтрите на Вашия басейн са едни от най-важните инструменти за него и трябва да се поддържат много чисти. Така че не забравяйте да ги включвате в рутинната си грижа за басейна, за да се наслаждавате по-дълго време на кристално чиста и безопасна вода.

Прочетете повече.