Минерални мазилки

Минералните мазилки съдържат почти изцяло природни материали и затова ги наричат още „леки“ или „благородни“. Свързващото вещество при тях е цимент, вар или комбинация от двете, затова се казва, че са на циментова или варова основа. Нанасят се предимно върху минерални повърхности – варо-циментови, циментови и шпакловки. Продават се в хартиени чували във вид на суха фабрично приготвена смес. Подходящи са за получаване на повърхности с влачена или драскана структура, както и за мазилки с едър и груб релеф. Подходящи са както за външно, така и за вътрешно приложение. Големината на включените в мазилката зърна може да бъде 1, 2 и 3 mm. Те имат най-ниска цена на килограм, но това съществено предимство донякъде се губи поради по-голямата разходна норма на квадратен метър (от 2 до 3 кг./кв.м. сухо вещество за кв.м. готова мазилка).

Минералните мазилки не могат да се полагат върху синтетични повърхности, лакови, маслени покрития  и върху постни, минерални или дисперсни бои.

Най-характерно за минералните мазилки е, че имат най-висока паропропускливост в сравнение с останалите видове и са с много добра устойчивост на ултравиолетовите лъчи. Трайността им не отстъпва на силиконовите. Те обаче имат най-ниска водонепроницаемост и най-лесно се замърсяват.

Характеризират се и с доста ограничено цветово разнообразие.