Дворни настилки и пътеки

Градинска пътека

Подходящо избраната дворна настилка превръща дворното пространство в приветлива и красива среда за релакс и посрещане на гости.

Първите насоки, свързани с избора на дворна настилка, са свързани с мястото, особеностите на терена, проекта на сградата, природните особености и личното усещане за двора на стопанина.

Когато избирате дворна настилка първо трябва много добре да подберете материала. Той трябва да бъде здрав, солиден, да изисква лесна поддръжка, лесно почистване и приятен външен вид.

Един от евтините материали, които се препоръчват е чакълът. Ценово е изгоден и ефектът от него е приятен за двора, но има някои особености, които ограничават неговата употреба. Ако само разстелете чакъл, скоро в него ще прорасте трева и ще се загуби ефекта, затова преди разстилането му се препоръчва да се опъне геотекстил, който не позволява на растенията да виреят. Това, разбира се, покачва цената. Недостатъците му са в това, че с течение на времето той се разнася, изхабява и замърсява, затова изисква честа поддръжка. Голям проблем е замърсяването, защото единствения начин за почистване е „на ръка“. Тези недостатъци ограничават неговата употреба до алеи и вътрешни пътища.

Бетонът също е много здраво и солидно предложение, но той изисква чисто естетически да бъде покриван с мозайка или каменни плочи, което оскъпява услугата. Шлайфаният бетон изглежда много по-добре, но се използва основно за складови и промишлени подове.

Много интересен вариант е щампованият бетон и поради това ще Ви прдложим отделна статия за него.

Бетоновите елементи също са интересен и често срещан вариант, но те имат и редица недостатъци. Ако стопанинът има време за засаждане на трева около фугите им и има време за поддръжка, то тогава нещата се променят в правилната посока.

Паркинг елементите също са добър вариант, тъй като в техните отвори се засажда трева и се получава интересна комбинация от бетон и тревен килим, особено подходящ за подходи към гаражи и паркинги.

Тротоарните плочки също са често срещан вариант, особено от миналото на България, но по-издръжливите струват повече пари.

Паважът също е вариант с въпросителни, защото при мокро време става хлъзгав.

Асфалтът от своя страна създава удобства, защото лесно се поддържа и почиства (едно измиване с маркуча е достатъчно), но пък така се създава усещане, че улицата е влязла в двора Ви.

Един от най-красивите варианти е реденият камък. Основно това е гнайсът, който широко се добива в Родопите.
Продават се два основни вида – формован (камъкът е изрязан на правилни форми – квадрати или правоъгълници) и неформован – плочите са с неправилна форма. Размерите са сортирани, като най-големите достигат до 2-3 плочи за м2. Обикновено се използват за плочопътека на тревна фуга.
Има два основни начина на редене на този камък – на пясъчна основа и на бетонова основа. Разбира се, че върху бетонова основа е по-здравият и дълговечен вариант, но за сметка на това е и по-скъп. Върху пясъчна основа се реди, когато няма голямо натоварване – например декоративни пътеки в градината. Фугата между плочите в този вариант може да е и бетонова, и тревна.

Дворната настилка е само част от дворното пространство, затова тя просто трябва да насочва към ключови места в двора или градината. Например, ако в двора Ви има достатъчно атрактивни и разнообразни места, дворната настилка не трябва да изпъква.