Заключване и брави

Заключващите системи са основна част от охраната на даден обект. Ако входът, респективно изходът, не се заключат качествено, всичко останало, което се монтира с цел защита от външен достъп, е безсмислено. Електронните заключващи системи са все по-предпочитано средство за заключване на входните врати пред механичните заключващи системи. Те имат множество предимства и защити, които предоставят на потребителите.

Първият важен фактор е издръжливостта. Механичните заключващи системи са съставени от брава с патрон и се отварят механично посредством ключ. Стандартните патрони имат ограничен брой цикли на живот. При използвани за заключване на външни входни врати на сгради времето, за което функционира нормално бравата, е до десет месеца. Постоянното отключване с ключа и многобройното му използване от живущите, механично износва патрона и той започва да превърта или да заяжда, докато дойде моментът, в който просто блокира (най-често в заключено положение). Разбира се, всичко това се случва, ако междувременно някой не е повредил целенасочено патрона, а начините за това са много и максимално евтини – пъхане на клечки или боклуци, впръскване на секундно лепило и други. Последствията са нов патрон, нови ключове, отново майстори за монтажа на новия патрон и така, докато съседите решат, че просто няма смисъл да продължават с тези разходи и постоянни смени на патрони и ключове, оставят вратата без заключване и входът към жилищата ще остане отворен за всички.

Друг недостатък е универсалността на ключовете. Никога няма да знаете или да разберете кой, кога и колко ключа е направил за вратата, както и в чий ръце се намират те. Загубата на ключ или недоброто му съхранение дава възможност на недоброжелатели да имат достъп до вътрешността на сградата Ви.

При електронните заключващи системи тези проблеми са решени. Ключалката, наречена четец, не е свързан физически с електронната брава, така че при проблем (единствено при физическо отстраняване на четеца) трябва единствено да се подмени с нов (без да се правят каквито и да е други смени или настройки). Четецът е защитен от механични, електронни или електрически въздействия, високо напрежение, постоянни токове, лепила, клечки, дори и заливане с киселина.

Отключването и заключването на бравата се осъществява чрез електронен ключ. Всеки ключ е с уникален код, без повторяемост. Предимството на електронните ключове е високата степен на кодиране и при загуба или кражба на ключа се изтрива само съответния изгубен ключ, което е много по-евтино и удобно в ежедневието. Управлението на електронните ключове се извършва от главен „мастер“ ключ. Изтриването или забраната за работа на даден ключ може да се извърши и без наличието му. Предимство и удобство е, че един електронен ключ може да се програмира да отключва и заключва много врати, като това не влияе на сигурността на заключващата система, а Вие спестявате тежестта и неудобството на огромната връзка с механични ключове.

Препоръчваме за външни врати да се използват контактен тип системи, поради високата вандалоустойчивост, която осигуряват. Работата със системата се осъществява чрез допир на електронния ключ в четец. Четецът има вграден многофункционален светодиод, който Ви дава информация относно състоянието и сервизирането на системата. Освен това светлинната индикация е изключително удобна вечер, когато е тъмно е много лесно чрез светлината да се ориентирате къде е четеца (ключалката) и бързо и лесно може да се допрете електронния ключ, без да е необходимо да осветявате или да търсите патрона на бравата (както е при механичните системи). Четецът за ключа е единствената видима част от външната страна, който дори да бъде наранен, счупен или изкъртен, няма да може да се отключи системата, без наличието на някой от валидните ключове.

Управлението на електронните ключове се осъществява от така наречения „мастер“ ключ. Това е главният ключ на системата. Той се използва за записване на нови ключове, изтриване на стари ключове или за временна забрана на работата на даден ключ. Всеки електронен ключ се помни в системата с индивидуален номер, което Ви осигурява огромно улеснение при управлението на ключовете, тъй като може да изтривате даден ключ, дори и без неговото наличие, като не се налага да изтривате и отново да записвате всички ключове, които работят в системата. Необходимо е само да знаете номера на въпросния ключ и чрез мастер ключа ще изтриете или временно ще забраните работата само на този въпросен ключ, а всички останали ключове ще продължат да функционират нормално.

Предимства на електронните заключващи системи:
1. Висока надеждност и сигурност от механично, електронно или електрическо разбиване;
2. Висока вандалоустойчивост;
3. Удобство и практичност;
4. Дълъг живот;
5. Контрол на достъп;
6. Управление на неопределен брой брави само с един електронен ключ;
7. Проследяване на събитията и достъпа до системата.

Брави

Бравата е тази част от обкова на една врата, която остава скрита, но която осъществява целия механизъм по отварянето, затварянето, заключването и отключването на вратата. Въпреки че не се вижда, бравата на вратата е една от най-важните й части и от нейната функционалност зависят характеристиките на всяка врата. Ето защо е важно да изберете най-подходящата брава, особено що се отнася до външната врата на дома. Бравите биват няколко основни вида според приложението си:

1. За входни врати

Бравите за входни врати се делят на три вида в зависимост от материала, от който е изработена вратата: брави за блиндирани врати, брави за дървени врати и брави за профилни врати. Цените на бравите започват от около 10 лв. и стигат до над 800 лв. при бравите с по-сложна конструкция и функции.

2.За интериорни врати

Бравите за интериорни врати са като цяло с по-ниски цени от тези за входни врати, тъй като и функционално те са доста по-опростени.

3.За аварийни изходи

4.Специализирани

Бравите за външни врати, особено тези за блиндирани врати, са по-сложни и включват различни системи за защита, като 3 точки на заключване, механизъм за блокиране при опит за счупване на патрона, антишперцова защита и други. Бравите за аварийни изходи още се наричат антипаник брави. Те се поставят на аварийните изходи на обществените сгради и имат свойството да се отварят винаги безотказно при натиск на дръжката или паник-лоста от вътрешната страна на вратата. Цените на антипаник бравите са по-високи от обикновените брави заради по-специфичните им свойства и употреба.

Дръжки за врати

Когато става въпрос за интериорен дизайн, повечето хора са склонни да пренебрегват малките детайли, например дръжките на вратите. А именно малките детайли са тези, които правят впечатление. Замислете се кое е първото нещо, което виждат Вашите гости – входната врата и нейната дръжка. Дори и най-невзрачната врата би изглеждала впечатляващо, ако й се постави красива дръжка. Дръжката е тази, която придава характер и индивидуалност на вратата. При съвременните интериори често пъти модерни дръжки се монтират на стари и износени врати, което създава още по-интересен декоративен ефект. Така че ако дръжките на вратите във Вашия дом са стари или счупени, не чакайте, отправете се към най-близкия магазин  или поръчайте онлайн от електронния магазин. С нови дръжки и един слой боя Вашите врати ще станат като нови. Цените на дръжките за врати се движат в границите от 7-8 до 250 лева, така че ще можете да направите избор според средствата, с които разполагате. Ценовият диапазон на обкова за врати зависи от редица фактори, като материал, дизайн, сложност на изработка, финиш на дръжката и т.н. Когато пристъпите към смяната на дръжките на вратите в своя дом, съветът ни е да купите еднакви дръжки – така домът Ви определено ще изглежда по-стилен, пък и търговецът може да ви направи отстъпка от цената, ако закупите по-голям брой дръжки за врати.

 Блиндирани врати

Bxoднaтa вpaтa нa вcяĸo жилищe тpябвa дa ycтoявa нa aтaĸи oт cтpaнa нa xopa c пpecтъпни нaмepeния. Tя игpae ocнoвнa poля в oпaзвaнeтo нa имyщecтвoтo и нeпpиĸocнoвeнocттa нa дoмoвeтe ни. Eднo дoбpo peшeниe зa ocигypявaнe нa cигypнocт ca paзличнитe мoдeли блиндиpaни вpaти. Te имaт пoдcилeни ĸoнcтpyĸции oт мeтaл, c вгpaдeни ycилвaщи eлeмeнти, ĸoитo пpaвят вpaтaтa нeпpoбивaeмa. Ocoбeнo внимaниe ce oбpъщa нa зaĸлючвaщитe мexaнизми. Hяĸoи блиндиpaни вpaти имaт пo двa зaĸлючвaщи мexaнизмa, ĸoитo ca cъc cпeциaлни ceĸpeтни пaтpoни, или ce cлaгaт нeвидими oтвън бpaви зa мaĸcимaлнo зaтpyднявaнe нa oпититe зa взлoм.

Блиндиpaнитe вpaти мoгaт дa имaт ĸoнcтpyĸтивни paзлиĸи пpи изpaбoтĸaтa. Цялocтнoтo им пpoeĸтиpaнe e нacoчeнo ĸъм мaĸcимaлнa здpaвинa, cигypнocт и ycтoйчивocт cpeщy взлoм. Toвa ce пocтигa, ĸaтo ce изпoлзвa здpaвa мeтaлнa ĸaca, ĸoятo ce мoнтиpa ĸъм cтeнaтa и ĸpилo, ĸoeтo cъщo e oт мeтaлни пpoфили и лaмapинa. Зaĸлючвaнeтo нa блиндиpaни вpaти ce ocъщecтвявa c мexaнични, eлeĸтpoмexaнични или eлeĸтpoнни бpaви. Ceĸpeтнитe ĸлючaлĸи, ĸoитo ce изпoлзвaт, имaт paзличнa cтeпeн нa cигypнocт и мoгaт дa бъдaт зaщитeни c бpoниpoвĸa пpoтив paзпpoбивaнe, чyпeнe или бaмпиpaнe.

Moнтaжът нa блиндиpaни вpaти e изĸлючитeлнo вaжeн зa ĸpaйния eфeĸт. Ocвeн здpaвoтo зaĸpeпвaнe ĸъм cтeнaтa, пocpeдcтвoм зaвapĸи или aнĸepиpaнe, ocтaнaлaтa фyгa ce зaпълвa c мoнтaжнa пянa. Цeлият пpoцec oт взимaнeтo нa paзмepитe пpeз изpaбoтĸaтa и мoнтaжa изиcĸвa пpeцизнocт във вceĸи дeтaйл. Цeлтa e дa ce пpeдoтвpaтят вcяĸaĸви oпити зa пpoниĸвaнe чpeз ĸъpтeнe и paзбивaнe. B ĸoмплeĸт c пpoтивoвзлoмнa бpaвa, блиндиpaнaтa вpaтa ocъщecтвявa нaдeжднa пpeгpaдa cpeщy ĸpaжби.

Moдeлитe блиндиpaни вpaти зaвиcят oт външнoтo пoĸpитиe, ĸoeтo ce paзличaвa пo ĸaчecтвaтa и видa нa мaтepиaлa, цвeтoвaтa гaмa, дизaйнa и дeтaйлитe (дpъжĸи, шпиoнĸa, дoпълнитeлни дeĸopaтивни eлeмeнти). Bxoднaтa вpaтa e визитĸaтa нa жилищeтo и тя cъздaвa пъpвoтo впeчaтлeниe въpxy пoceтитeлитe нa eдин дoм. Tя e длъжнa дa впeчaтли и ĸpaдцитe, ĸaтo им пoĸaжe, чe e тpyднo пpeпятcтвиe. Дoĸaзaнo e, чe лицaтa c пpecтъпни нaмepeния избягвaт дa paзбивaт блиндиpaни вpaти.

Πpи изгoтвянeтo нa вcяĸa пopъчĸa ĸлиeнтът имa възмoжнocт дa ĸoнфигypиpa cвoятa вpaтa, ĸaтo дoбaви paзлични eĸcтpи или дpyг вид бpaви и пaтpoни:

  • Дoпълнитeлнa, втopa бpaвa;
  • Peзe;
  • Bъншнa бpaвa;
  • Aвтoмaтичeн peгyлиpyeм пpaг;
  • Πaтpoни c виcoĸa cтeпeн нa cигypнocт.