С какви тръби да си направим нашата ВиК инсталация?

Най–важната характеристика на ВиК системите е материала, от който са направени тръбите и фитингите (частите, които свързват тръбите – муфи, колена, тетки и др.) и от него зависят стойността им, приложението им и времето за експлоатация. По-долу са изброени основните материали с техните предимства и недостатъци.

 1. Полипропиленови – PPR

  Това е най-модерният и използван материал за ВиК системи. Предимствата му са:  хигиеничен  и свободен от чужди вещества или оксиди материал, който не влияе на питейните качества на водата. Корозия практически не съществува и само физическото стареене на материала амортизира системата. Гладката вътрешна повърхност намалява съпротивлението на водата и отлаганията от варовик. Методът им на изработка обуславя и изключително високите им якостни характеристики – издържат до натоварвания от 8кN/m2.
  Използват се предимно за вътрешни ВиК инсталации. Тръбите са леки и много удобни за работа. Тръбите и частите се съединяват много лесно с помощта на „лепачка“ – прост уред, който разтопява краищата на тръбата и фитинга и след това те се поставят един в друг. При изстиването се осъществява спойката.

 2. Полиетиленови PE

  Неговите предимства съвпадат до голяма степен с тези на полипропиленовите тръби – не влияе на питейните качества на водата, не корозира и не позволява вътрешни отлагания на варовик. Разликата при него е, че притежава по-голяма пластичност и много лесен монтаж. Характеризира се с дълъг експлоатационен живот (до 50 г) и се поддържа лесно. Използва се основно за външни водопроводи и ВиК инсталации  (водозахранване, капково напояване, захранване на басейни, изграждане на поливни инсталации и др.).
  В зависимост от плътността различаваме три вида: полиетилен с висока плътност HDPE, средна плътност MDPE и ниска плътност LDPE.

 3. Поливинилхлоридни тръби PVC – U

  Използват се за ВиК системи за питейни нужди като различното с гореизброените е, че съединяването на тръбите и фитингите се извършва с лепило. Най-често се използват за „направи си сам” ремонти.

 4. Поливинилхлоридни тръби PVC

  Използват се основно за отпадни води на вътрешни сградни инсталации, външно отвеждане и канализация на отпадни и дъждовни води.

 5. Тръби с алуминиева вложка

  Тръбите се състоят от няколко слоя като един от тях е алуминиев, което позволява дори при огъване тръбата да си запази формата. Също се характеризират с възможност за бърз и лесен монтаж. Използват се за вътрешни ВиК инсталации и отоплителни системи – локално парно, слънчеви колектори.

 6. Медни тръби

  Предимството им е, че имат високи якостни и термични характеристики, поради което се използват за флуиди с високо налягане и температура. Недостатък е по-сложния монтаж сравнено с горните видове. Някои видове от медните тръби не могат да се използват за вода за питейни нужди. Използват се предимно в отоплителните и слънчевите системи.

 7. Поцинковани тръби

  Въпреки якостните характеристики на материала той постепенно излиза от употреба поради ред причини: бавен и сложен монтаж, сравнено с новите материали, невъзможност да отговори на съвременните хигиенни изисквания, податливост към корозия (ръжда) и вътрешни отлагания на варовик и др. Използва се за захранване на противопожарни кранове и системи.