Покривни покрития

1. Керамични керемиди

Керамичните керемиди са класическият избор за покривно покритие. На пазара се предлагат и изключително висококачествени керамични керемиди с гаранция от десетки години. Многообразието е голямо и по форми и по цветове, а предимствата им са доказани през годините.

2. Бетонови керемиди

На външен вид не се отличават от керамичните, просто защото са оцветени със същите цветове. Бетонът е добре познат в страната като строителен материал. Същите предимства важат и за керемидите – много дълъг живот – над 50 г., тъй като през годините бетонът засилва здравината и якостта си.
Недостатък е относително високото им тегло и необходимостта от специални елементи при всички чупки – било, улами, майи.

3. Битумни керемиди (шиндли)

Битумни керемиди

Освен един от основните компоненти на асфалта бутумът е и основен компонент на голяма част от хидроизолациите за покрив, които се продават в страната. Битумните керемиди са може би най-известните такива. Представляват лентов хидроизолационен материал, изработен от битум, на основата на стъклен воал. Произвеждат се на дълги ленти, състоящи се от две части – горна, скрита, която се покрива от горния ред, и долна, видима, която покрива долния ред. Според формата на долната видима част различаваме боброва опашка, пчелна пита и триъгълни. Горната повърхност е покрита с минерална посипка, която освен че придава цвят на керемидите, предпазва и хидроизолацията от UV  лъчите.
Последните десетина години добиха широка популярност поради следните им безспорни качества:

  •  здрави – основата от стъклен воал и посипката от минерални гранули придават голяма здравина на листовете;
  • гъвкави – високата гъвкавост на лентите прави този материал изключително подходящ за критичните за всеки покрив места – маите, уламите, билото, комините, капандури и други. Също е подходящ за всякакви форми и чупки, включително вдлъбнати и изпъкнали форми;
  • леки – ниското им тегло е голямо улеснение за транспорта, складирането и качването им до покрива.
  • лесен монтаж – макар че е на ленти, видимата  част е оформена като малки керемиди, поради което се наричат и битумни керемиди. Лентите, а и самите керемиди, не са с големи размери, така че изрязването е много лесно, а загубата на материал е сведена до минимум. Лесният монтаж се допълва и от лесното пробиване за заковаване на материала и лесното залепване, което  обуславя високата бързината на покриване.

Недостатъци: Тъй като битумните керемиди се произвеждат на сравнително тънки и гъвкави ленти, то те се нуждаят от равна непрекъсната повърхност за монтаж. Задължително е да се полагат върху дъсчена обшивка от дъски или други дървени плоскости – много често OSB плочи.

4. Битумни плоскости – добили известност като Ондулин.

Битумни плоскости за покрив

Плоскостите са произведени от органични и минерални влакна импрегнирани със смоли и битум. Това обуславя и ниското им тегло, което от своя страна позволява много лесен монтаж. Листовете са меки и гъвкави и много лесно се коват, което довежда и до високата бързина на покриване. Макар че най-добре се монтират на дъсчена обшивка, то могат да се монтират и върху летвена скара или върху скара от дъски.