Видове килими

Искате да знаете тайната съставка, която прави килимите устойчиви и дълготрайни? В такъв случай трябва да се запознаете с материалите, от които те се изработват.

Типове килимни влакна

Има 4 основни материала влакна, от които се изработват килимите и те са (по ред на популярност): найлон, полиестер, олифин (полипропилен) и вълна.
Няма най-добро или най-лошо влакно. Вярно е, че определени материали имат предимства пред други и именно познаването на плюсовете и минусите им, както и знанието какво търсите в новия си килим ще ви помогне да изберете най-доброто влакно за Вас и Вашия дом.
Изяснете си следните въпроси: На колко време сменяте килимите в дома си? Кое е по-важно за вас – устойчивостта на петна или издържливостта на натоварване на килима? За коя стая ще бъде предназначен килимът? Имате ли домашни любимци или планирате ли да си вземете? Списъкът Ви с въпроси може да продължи, в зависимост от изискванията ви, а материалът по-долу ще ви помогне да се спрете на най-добрия тип нишка за килим конкретно за вас.

Найлон

Ако някога Ви се наложи да изберете насляпо влакно, от което е направен килимът ви, изберете найлон. Това ще е най-добрият ви избор за устойчив килим. Найлонът е най-популярният избор на купувачите и това не е изненадващо, защото найлонът се представя отлично в две от най-важните категории – устойчивост на петна и издържливост. Това се дължи на силата на найлоновите влакна, които успешно се противопоставят на ежедневното натоварване. Що се отнася до устойчивостта на петна – да, найлонът може да устои на почти всички петна, но все пак трябва да ги третирате своевременно, за да ги отстраните успешно. Можете да прегледате статията Почистване на килими на нашия сайт.
Недостатък е високата цена, а за някои хора недостатък се явява и факта, че найлонът не е екологичен материал.

 

Полиестер

Полиестерните влакна са като екологично чиста версия на олефина. Килимите от полиестер изглеждат страхотно – те са меки и удобни, позволяват боядисване в ярки и смели цветове, сравнително евтини и относително устойчиви на петна.
Недостатъци:
Полиестерът привлича и се свързва с мазнините, а те са навсякъде – върху кожата ни, по обувките ни, да не говорим за кухненските помещения. Вероятно няма да забележите маслата по килима, но те привличат мръсотията и често пъти мръсноизглеждащият килим е всъщност зацапан с масла в основата си килим.
Лесно се смачква – Полиестерът е меко влакно, което не е много устойчиво на големи натоварвания. В крайна сметка килимът от полиестер, поставен в зони на дома с голям трафик или подложени на детска игра, се смачква, матира и сляга и това му придава износен и остарял вид.
Големият плюс на полиестера е, че е евтин. Това е страхотен избор за стаи с по-ниско натоварване, за домове на възрастни хора и домове без деца. Но ако сте от хората, които сменят килимите си по-често полиестерът също е идеалният избор за вас – отлична устойчивост на петна, прекрасни цветове, невероятна мекота и е 100% рециклиран, а цената му би Ви позволила да го подмените бързо и лесно при първите признаци на износване.

Олефин

Килимите от олефин всъщност са килими от полипропилен и можете да ги срещнете и под това название в магазините и онлайн. Най-голямото предимство на тези килими е цената. Друг техен плюс е, че имат впечатляваща устойчивост на разливания на течности, както и на образуването на плесени. Те са разработени така че да не абсорбират петна от течности, храна и мръсотия, но това не се отнася за маслата, които трайно прилепват към олефина.
Олефинът не се справя добре с ежедневното натоварване – влакната му бързо се матират, смачкват и слягат, което придава на външния вид на килима побит и мръсен вид. Има два начина да се тушира този недостатък или като заложите на килим от олефин с по-къса дължина на рязаните нишките, или като изберете такъв с неизрязани бримки.
Имайте предвид, че олефинът има ниска точка на топене. Той ще изгори или поне ще получи трайни повреди и от малко топлина.
Ако търсите евтин килим, който да издържа на петна, трябва да имате в предвид и килимите от олефин. Ако обаче трайността е висок приоритет за Вас трябва да пренебрегнете изкушението от ниската цена на килима от олефин и да изберете нещо друго.

Вълна

Това е най-елитният сред материалите за производство на килими. 100% естествен материал, който е издържлив, осигурява отлична топло- и шумоизолация. Но разбира се всичко това се отразява и в цената на килимите изработени от вълнени нишки – те са Скъпи. Ако цената няма особено значение за Вас вълнените килими нямат много недостатъци и можете да заложите на тях.
Но да разгледаме предимствата и недостатъците и на този материал.
Предимства:
Еластичност – Виждали ли сте овца с лоша прическа? Вълната е силно еластична и запазва формата си. Повечето килими се слягат, износват и матират с течение на времето, но не и тези, изработени от вълна.
Устойчивост на петна – По този показател вълнените влакна са една стъпка пред другите материали. Вълнените нишки естествено се противопоставят на петната (изкуствените влакна се представят по-добре при разливи на течности) – те отблъскват дори петната от мазнини, докато другите материали са склонни да ги привличат и да се свързват с тях.
Уникален комфорт – Вълненият и полиестерният килими са най-добрите килими, когато се търси комфорт, елегантност и лукс, но вълненият килим запазва мекотата и вида си непроменени с години.
Изолация – Вълненият килим може да оправдае и дори да възвърне цената си като намали сметките Ви за отопление и климатик. Вълната е отличен изолатор, така че ще ограничи пренасянето на топлина или хладен въздух в дома Ви.
Хипоалергенен и органичен – килимите са подходящи за хора с астма и за семейства с малки деца.
Огнеупорен – Вълната има естествена пожароустойчивост.
Недостатъци:
Цена – ВИСОКА! Ако искате да застелите стаята си с вълнен килим трябва да знаете, че това е сериозна инвестиция. Цената на килимите с вълнени влакна може да е 5 пъти по-висока от тази на другите килими.
: Бъдете внимателни и проверете съдържанието на вълна, вложено в килима (върху етикета му). За някои килими може да Ви кажат, че са изработени от вълна, но може да има и примеси.
Цветовете избледняват на слънце – Цветът на Вашия вълнен килим може да избледнее с времето, ако е постоянно изложен на слънчева светлина. Това може да се предотврати ако имате завеси или щори, които да блокират обедното слънце.
Абсорбация на вода – Вълната действа като гъба. Ако възникне проблем, свързан с наводнение това може да повреди вашия килим ако той не бъде добре подсушен. Ако помещението, в което предвиждате да сложите вълнен килим има проблем с влагата, това може да доведе до образуване на плесен по килима.
Молци и други насекоми – За да предотвратят увреждания на килима от молци и насекоми производитерите обикновено влагат лек инсектицид върху вълнените килими.

Видове килими

Всеки килим се тъче, шие, усуква и изрязва по различен начин. Това определя неговия стил/вид.
Можете да отидете в магазина и просто да си харесате килим, но има някои тънкости, които е добре да познавате за отделните килими и които биха ви помогнали да направите наистина информиран избор.
Във времето всеки вид килим се представя по различен начин. Видът на килима не е основен фактор за неговата издържливост, но има значение.

Килимите с бримки и тези с рязана нишка са двата основни вида килими на пазара днес. Понякога може да срещнете и алтернативни термини като – плюш, шаги, фризе, усукани и др. видове килими, но трябва да имате предвид, че това са само подкатегории или комбинации на един от двата основни вида килими.

Един от най-ранните стилове за изработване на килими е чрез неизрязани бримки от прежда. Това е издържлив и практичен тип килими, върху които не се образуват отпечатъци – било от мебели или стъпки. Отличават се с изключителна здравина и са подходящи за по-натоварените стаи във Вашия дом. Недостатък на тези килими е, че бримките могат да се закачат и издърпват, което нарушава естетическия им вид. Собствениците на домашни любимци (котки и кучета) трябва да имат това впредвид, когато избират килим, защото животните могат умишлено или неволно да “надърпат” новия им килим.
Когато става въпрос за издържливост трябва да знаете, че колкото по-дребни са бримките, толкова по-издържлив е килима. Големите бримки с времето се смачкват и матират, което придава износен вид на подовото покритие. Килимите с малки/дребни бримки са може би най-издържливите килими, продавани на пазара (затова ги виждате застлани и в много търговски сгради).

Килими с рязана нишка.

При производството им вълнената нишка е подрязана ниско. Популярни видове килими с рязана нишка са плюш, шаги, фризе, Саксония. Този вид килими са меки и изчистени и са подходящи за всяка зона на дома.
Притеснение може да предизвика нивото на усукване на нишките, т. е. колко стегнато е пресукана всяка нишка. Слабото усукване води до разплитане – “цъфване” на нарязаните нишки и това придава износен вид на килима.

Килими тип фризе

Този тип килими са направени с плътна усукана конструкция, която гарантира и подобрява издържливостта им. Те много наподобяват килимите шаги, но могат да се определят като една по-къса, изискана и кокетна тяхна версия. Това е висококачествен тип килим, подходящ за хола, спалнята, детската.

Килими тип плюш/Саксония/кадифе

Има ли разлика между тези типове килими? За обикновения купувач – няма. Технически – има разлика, но всеки един от тези видове килими има еднакви характеристики за износоустойчивост, изглеждат много подобни и дори търговците понякога смесват имената им.
Тези килими са идеални за хола или спалнята. Имат плътен и елегантен външен вид. Считат се за килими от по-висок клас и обикновено са добре конструирани. Недостатък на този дизайн е, че показва лесно несъвършенствата – петната се открояват видимо, както и следи от стъпки и от почистване с прахосмукачка.

Килим тип шаги

 

 

Този тип килими имат дълги рязани влакна, с ниска плътност, което причинява лягане на килимните влакна. Килимите шаги последните години се завърнаха на пазара. Те са известни с … е, поради липсата на по-подходяща дума … рошав външен вид. Те са точно обратното на добре поддържания, изправен и подреден вид на плюшения килим. Основната причина да си купите шаги килим е, защото той е забавен.
При избора трябва да се внимава с качеството на тези килими и да не правите компромиси ако сте решили да си вземете точно шаги килим. Без да навлизаме в подробности можем да отбележим, че понякога при производството влакната не са прилепени добре към подложката, което може да доведе до повреда във времето. Това няма да е голям проблем ако шаги килимът ви е декоративен – без голямо натоварване, но ако е послан в натоварена зона за движение – може да се превърне в главоболие.
Като недостатък трябва да посочим и предизвикателството – почистване. Може да се наложи да си вземете нова прахосмукачка, за да полагате необходимите грижи за килима си. Тя трябва да бъде достатъчно мощна, за да почиства между полегналите килимни снопчета, но и същевременно щадяща, за да може да я притиснете към килима и тя да не го повреди.

Избирането на стила на новия Ви килим е забавната част от пазаруването на килими. Както посочихме стилът има известно влияние върху дълготрайността и устойчивостта на килимите, но с правилно разположение и подходящо почистване и поддръжка ще можете да се радвате дълго време на всеки един вид килим, който застелите в дома си. Научете повече за почистването и поддръжката на килими от нашите статии и избирайте смело следващата си покупка – КИЛИМ.