Видове вътрешни щори

Вътрешните щори се отличават с голямо разнообразие както на моделите, така и на десените и цветовете, и представляват чудесно средство за подобряване на интериора и внасяне на стил и красота. През летните месеци пък са незаменимо средство за намаляване на слънчевото греене и повишаване на комфорта в дома.

Различаваме следните видове вътрешни щори.

1. Вертикални щори

Елегантно решение с много стил и красота. Могат да се прибират наляво, надясно или към двата края на прозореца/вратата както пердета. За по-претенциозните могат да се прибират и към средата.

Вертикални щори с прибиране към двете страни

Прекрасна алтернатива на традиционните пердета, вертикалните щори са идеална комбинация между функционалност и дизайн. Отличават се с голямо разнообразие на материали, десени и цветове. Могат да бъдат както текстилни, така и алуминиеви.

Цените варират в много широки граници и най-общо са повлияни от материала, от който са изработени щорите, от системата за управление, от екстрите и от цвета. Вертикални щори (89мм.), изпълнени от плат (в бял цвят), започват с цени от 22-25 лв./м2, а с промяната на цвета и качеството на плата – могат да достигнат и до 80,00 лв/м2. За среден клас щори на български производител заедно с алуминиева релса, тежести и PVC синджир бихте платили около 25-30 лв./м2.

Съвет: хубаво е да се информирате за качеството на плата и дали е български или внос, какви допълнителни обработки са направени по него, плътност на текстила. Много български производители работят с платове от Италия, Холандия, Белгия, Германия, Англия и Китай. Вертикалните щори с PVC ламела са с цени от 55-65 лв./м2, а с алуминиева ламела от 30 до 65 лв.

2. Венециански щори

Това са добре познатите хоризонтални алуминиеви щори, които поради добрата способност да предпазват от слънцето и достъпна цена, са предпочитани от мнозинството българи.

Венециански щори

Произвеждат се от алуминиеви ламели с ширина стандартно 25 мм. и се отличават с голямо разнообразие на цветовете. Универсални са и могат да се монтират на всякакъв вид дограма. Като лек недостатък искаме да отбележим тяхната „удивителна способност“ да събират прах, която се обяснява с голямата повърхност на ламелите в хоризонтално положение, когато са отворени.
Цените им варират започват от 15-20 лв. на м2 за най-евтините варианти и поскъпват до 30-40 лв. с екстри и цвят. Предлагат се и щори с пълно затъмнение Blackout, които са малко по-скъпи.

3. Дървени щори

По същество това са същите хоризонтални щори както венецианските, но ламелите не са произведени от алуминиево фолио, а от различни видове дърво. Поради уникалността и красотата им решихме да ги изведем като отделен вид. Придават неповторимо усещане за топлина, уют и хармония в стаята, където са монтирани. Произвеждат се от различни видове дърво, включително бамбук, като видимата структура на дървото придава неповторим декоративен ефект.

Дървени щори

Като недостатъци можем да посочим относително високата цена и факта, че поради дебелината на ламелите, когато се навият образуват голям пакет. Могат да се закупят на средни цени от 110-140 лв./м2.

4. Щори – тип „руло“

Тези щори обикновено се изработват от текстил и определят степента на затъмнение според това колко са  спуснати. Осигуряват пълно предпазване от слънцето при спуснато положение. Продават се в голямо разнообразие на цветове и десени. Предимството им е, че не задържат прах и поддръжката им е лесна, а също така и се продават на достъпни цени.
Щора 100/100 см. започва от 22-26 лв. за най-евтиния модел, без водачи и без кутия.

Щора тип РОЛО

5. Щори „Ден и нощ“

Тези щори са разновидност на щорите тип „Роло“, но в щората се редуват прозрачни и непрозрачни ивици. При разминаване се получава пълно затъмнение, а при препокриване се получава частично осветяване. Цените започват от 40-45лв. за щора 100/100см.

Щори Ден и Нощ 2

7. Римски щори

Много красиви и практични щори. При прибиране платът се надипля на катове, а при спускане се отпуска плътно до стъклото. При умел подбор щората може да бъде чудесно допълнение към Вашия дом.