Стъклени витрини

Отдавна стъклените витрини са се наложили като стандарт при оформяне на търговски помещения – магазини, офиси и други. Основни предимства:

  • Прегледност и видимост на пространството зад тях;
  • Липса на огледален ефект спрямо стъклопакетите;
  • По-добро осветяване на помещенията;
  • Широко приложение – търговски центрове, магазини, вътрешно интериорно обзавеждане, офиси, обществени сгради;
  • Възможност за матиране, гравиране или апликиране със самозалепващо фолио, което позволява да украсите стъклото с надписи, фигури или орнаменти;
  • Възможност за изработка и монтаж на големи витрини без делители до 18-20м2.

Основен недостатък на стъклените витрини са лошите топлоизолационни характеристики, защото все пак се състоят от единично стъкло.

Дебелината на стъклото, която се ползва, варира от 2мм. до 20мм. Като най-разпространена дебелина за стъклени витрини  в момента може да се посочи тази от 10мм. Изключение от тези дебелини на стъклата са бронираните стъкла, които могат да достигнат до 83мм., но не могат да се използват за стъклени витрини.

Ако желаете да акцентирате върху защитната и преградна функция на Вашата витрина, съветваме Ви да се насочите към закалено стъкло или триплекс. По отношение на степента на защита обаче най-голямо значение има високото качество на обкова, който ще изберете при монтажа. Докато Триплексовото стъкло представлява слепени два или повече слоя от най-разпространеното обикновено флоатно стъкло (терминът „Флоатно“ се отнася както за вида на стъклото, така и за процеса, по който е направен). Закаленото стъкло се обработва в пещи до 700 º C и бързо се охлажда, което увеличава неговата механична якост до 4-5 пъти. При счупване закаленото стъкло се чупи на малки частици, което намалява риска от нарязване.

По отношение на отварянето можем да отличим няколко вида системи:

  1. Отваряща се врата. Най-разпространеният и икономичен начин. Вратата се изработва от закалено стъкло сделбелина около 10мм., а подовият автомат осигурява плавно и стабилно затваряне;
  2. Плъзгаща система – чрез горен профил на захващене. Има подвижна и неподвижна част на системата. Много практичен и спестяващ място вариант. Управлява се автоматично със сензор за движение;
  3. ”Хармоника“ – няклко стъклени прегради, релсата е прикрепена към долния профил и при отварянето преградите се сгъват една в друга;
  4. Безпрофилно остъкляване – панорамно остъкляване, което позволява преградите да се прибират навътре от 90 до 270 градуса.

Тъй като стъклените витрини и прегради намират все по-сериозно приложение на много места на българския пазар вече има изключително сериозни специализирани компании в този сегмент, към които Ви съветваме да се обърнете. Можете да разгледате в секция „Магазини“ и „Майстори“.