Полезни съвети за избор на детски килим

Детски килими – как да изберем

Време е да смените килима в детската стая? Или пък подготвяте чисто нова стая за вашия бъдещ наследник? Ако е така – сте попаднали на точната статия, в която ще прочетете няколко основни съвета, за да направите перфектния избор, без да се лишавате от качество, стил, комфорт и безопасна среда за вашите деца. И защо е важно това – защото всяко дете трябва да обича стаята си.

 

Започнете с избора на материя

Ако детето ви страда от алергии, най-добре е да изберете килим от естествени влакна като вълна например, защото те са хипоалергенни и антимикробни. Вълната притежава естествено терморегулиращо свойство, тя е много добър изолатор, влакната й са еластични и не се мачкат, те трудно поемат мръсотия.

Акрилът също е много добър вариант и се препоръчва за килими за детски стаи. Килимите от полиакрил са меки на пипане, трудно се замърсяват, лесно се почистват и поддържат и са много добри топло- и шумоизолатори. За килимите от акрил е характерно, че не задържат прах и не отделят власинки.

Полиестерът е най-достъпен като цена и е най-разпространения материал, използван при килимите на нашия пазар. Той е естествено устойчив на петна и се почиства лесно. Този материал се обработва допълнително, за да се постигне по-добра износоустойчивост и еластичност на влакната, които са податливи на смачкване.

Инициирайте разговор

Децата са креативни и детската им стая трябва да позволява да изразят своето творчество. В зависимост от възрастта им е изключително важно да насърчим тяхното самоизразяване и да подпомогнем изграждането на усещане за вкус и стил. За новородените и малките деца трябва да се доверите на собствения си вкус и цветоусещане, като се съобразите с основни правила при избора на килим за детска стая – да е мек и удобен, да не е с дълги влакна, да е лесен за почистване и поддръжка, да е решен в земни тонове или да е многоцветен (избягвайте много светлите и едноцветни килими).

При поотрасналите деца и тийнейджърите инициирайте разговор, направете процеса съвместен, чрез обсъждане на различни стилове и идеи заедно. Използвайте рисунки, колаж, любимите играчки и герои от електронни игри, потърсете съвет от Pinterest, за да намерите вдъхновение за цвета, модела и стила на килима.

Уверете се, че създавате удобство и комфорт

 

Подът на детската стая е мястото за игра на вашето дете. Независимо дали става въпрос за игра с играчки и забавления с електронни устройства, за четене на книги или попълване на лексикон, за пижамено парти или просто за мързелуване, всичко се прави на пода. Затова като избирате килим – изберете мек и плътен килим, с къси влакна.

Ето нещо забавно, което можете да опитате с децата си, когато отидете да избирате килим. Направете си „тест на босите крака”, като ходите по мостра от килим без обувки и чорапи. За да избегнете любопитните погледи и укорителните забележки от персонала в магазина, използвайте ръцете си, за да почувствате комфорта и мекотата на килимите.

Подгответе се за компромиси

Компромисите са съвсем в реда на нещата. Все пак обсъждате и избирате килим за стаята на вашите деца и най-вероятно това няма да е последният път, когато децата ви ще искат да актуализират стила и темата на стаята си. Така че бъдете готови на отстъпки и на преговори, за да постигнете исканите от вас безопасност, топлоизолация, звукоизолация и комфорт и да ги съчетаете с търсените от детето ви цветове и шарки.

Опитайте се да изтъргувате с детето си така желания от него яркорозов, почти цикламен килим за фототапет с дъги и еднорози например. А за килима изберете неутрални цветове и модели, които могат да растат заедно с детето ви.

Вече сте готови да изберете килим с децата си, за децата си. Ако търсите точните магазини, които са близо до вас (както географски, така и в интернет) и от които да изберете и закупите вашия нов килим – разгледайте интерактивната карта на нашия сайт.