PVC дограма – добро решение за всеки дом

 1. През последните години PVC дограмата се наложи като най-разпространената дограма, което се дължи на отличното съотношение цена/качество.  Материалът, от който е изработена, е полимер (поливинилхлорид) или иначе казано – пластмаса, като често се влагат и различни добавки за повишаване на качествата.
 2. Предимства:
  • самият материал е добър изолатор и съчетан с многокамерна изработка осигурява наистина отлични изолационни качества;
  • може да бъде оцветен в широка гама цветове, като дори има модели с цвят и шарки наподобяващи дървената дограма, което частично постига естетическия ефект на дървената дограма;
  • поддръжката на PVC дограмата е практически нулева и е необходимо само измиване или забърсване;
  • степента на кондензация е сравнително по-рядко от алумиевата.
 3. Недостатъци
  • ако дограмата е некачествена – възможно е да пожълтее с времето;
  • уязвимост от механични повреди (одрасквания, удари). Ако използвате абразивни почистващи препарати и домакинска тел, за да почистите дограмата, ще нарушите гланцирания повърхностен слой;
  • Стареенето във времето – сравнено с другите видове, тази дограма остарява най-бързо.
 4. Основна характеристика на тази дограма е брой камери, като най-често се предлагат четирикамерни и петкамерни, а последните години започнаха масово да налагат на пазара и шесткамерни профили. Обикновено външната стена на дограмата е дебела 3 мм, а вътрешните прегради между камерите са по 1 мм.
  Важно е да се отбележи, че се броят само камерите определящи дебелината на дограмата, а не всички камери, които са образувани в профила. Броят на камерите има пряка връзка с коефициента на топлопроводимост и шумоизолация. По-големият брой камери осигурява по-висока степен на топлоизолация и шумоизолация, но и от своя страна оскъпява дограмата.
 5. Всички фирми предлагат разнообразие от цветове, но най-популярни са белия цвят и цветовете, които имитират дърво. Сред тях най-поръчвани са златен дъб, махагон, тъмен дъб и др. Всеки цвят, различен от белия, се води екстра и се заплаща допълнително. Цветовете се избират, като се съобразява интериора, декорацията, мебелите и желанието на собственика. Тъй като дограмата се вижда и отвън и е част от фасадата, можете да съобразите цвета и с нея. При желание, можете да си поръчате дограма с два цвята – например отвън бяла, а отвътре „златен дъб“, защото дограмата може да се фолира и двустранно и едностранно.