Какво да бъде покритието на Вашите мебели?

Освен материалът, от който се изработват мебелите, следващият по важност елемент при изработката е покритието на основните материали – дърво, ПДЧ, МДФ. Мебелите могат да се изработват от различни материали като крайното покритие отвън може да е едно и също. В завършен вид трудно бихте различили материала, от който една мебел е изработена. Изключение правят мебелите от масивна дървесина, тъй като те се различават лесно.

Основните покрития са:

1. Боя

Разбира се не говорим за блажната боя от едно време, а хубави полиестерни или акрилни бои, които придават много фин и елегантен завършек на Вашите мабели. Предимството на боята е, че лесно се поддържа. Обикновено с боя се покриват мебелите от МДФ, а ПДЧ поради това, че е по-груб материал не се боядисва. Масивната дървесина също може да се боядисва, например при изработка на мебели в стил „Френски прованс“ те се боядисват в бял цвят и изкуствено се състаряват.

2. Ламинирано покритие

Меламиново фолио – хартия, оцветена в различни цветове и десени, може и имитираща дървесен декор, както и импрегнирана с меламиново покритие – меламинова смола. Характеризира се с изключителна износоустойчивост. Тъй като ПДЧ е сравнително по-груб материал от МДФ, то той задължително се покрива с фолио, което да даде гладка повърхност. Цветовете на ламиниращото покритие могат да бъдат каквито си представите, което позволява да правите всякакви комбинации на цветове при изработка на Вашата кухня. Ламинират се и ПДЧ и МДФ плоскостите. Предимство на ламинираните плоскости са, че също са лесни за поддръжка и позволяват забърсване и измиване на замърсени участъци.

Обръщаме Ви внимание, че плоскостите, от които се изработват мебелите, се произвеждат двустранно фолирани, което означава, че има фолио от двете страни на  плоскостта. При конструирането на мебелите плоскостите се разкрояват и изрязват, след което по всички видими ръбове се поставя специален кант – страните се кантират. кТова означава, че ламинираното покритие не обхваща от всички страни плоскостта и съответно тя не е защитена от всички страни. Казано с други думи – от към канта може лесно да навлезе вода или друга течност и да раздуе ПДЧ-то.

3. Естествен фурнир

Листове фурнир

Това е естествена дървесина на много тънки листове – от по няколко милиметра. Когато плоскостите се фурнироват с такива листове, то се създава усещането за масивна дървесина, дори от пръв поглед е трудно да се различи дали е масивна дървесина или е фурнир. Точно тук е и основното предимство на това покритие – въздействието и усещането е като на естествена дървесина – топло и уютно, но без да се налага да плащате нейната цена. С фурнир се покриват плоскостите от ПДЧ и МДФ.

Недостатък на това покритие е, че с времето променят цвета си.