Мистичната Плазма лампа

Обратно в 80-те години! Плазма лампите бяха много популярни през 80-те и 90-те години на миналия век, но можем да кажем, че днес отново се радват на внимание. Плазмената лампа, наричана още плазмена топка, глобус или сфера, е чиста стъклена топка, запълнена със смес от благородни газове с високоволтов електрод в средата. При подаване на електричество се образуват плазмени нишки, които се простират от електрода към стъклото, създавайки очарователни лъчи с цветна светлина.

Принцип на действие на Плазма лампа

Плазмената лампа е измислена от Никола Тесла по време на експеримент с високочестотни електрически токове в стъклена вакуумна тръба, с цел изучаване на високоволтови феномени. Ето защо електродът в центъра на топката е известен като серпентината на Тесла. Съвременният дизайн на лампата е изобретен от Бил Паркър, студент в Масачузетския технологичен университет.

Съвременните лампи обикновено са запълнени с комбинации от ксенон, криптон, неон. Електродът в центъра на плазмената топка излъчва високочестотен високоволтов променлив електрически ток. Този ток преминава през плазмените филаменти, за да създаде цветни течения от светлина. Цветовете зависят от газовете, използвани в плазмената топка.

Цени на Плазма лампа

Плазма лампа можете да си закупите от редица интернет магазини, като цените им са в порядъка от 20 до 50 лв.

Интересно: Може би сте се чувствали като истински вълшебник ако някога сте докосвали плазмена лампа, когато е включена. Поставянето на ръката Ви върху стъклото привлича цветната светлина към пръстите Ви, все едно създавате своя собствена светкавица от електрода към тях.

Радиочестотното поле, създавано от плазмените лампи, може да повлияе на работата с таблети, използването на преносими компютри, цифрови аудио плейъри, мобилни телефони и други подобни устройства. Някои видове плазмени лампи могат да излъчват достатъчно радиочестотна интерференция, че да повлияят на мобилните телефони и други Wi-Fi устройства, разположени на няколко метра от тях. Имайте предвид тази съвети, когато избирате място, на което да разположите своята Плазма лампа.

Тези интересни лампи обикновено не се използват за общо осветление, но със способността си да създават ярки цветове, живи движения и сложни шарки със сигурност се превръщат в интересен акцент в дома, в изненадващ подарък или просто в забавен парти аксесоар.