12 лесни начина да намалите разхода на вода

Тъй като вярваме в това, че трябва да пестим ресурсите на планетата, то в следната статия ще ви представим най-важните начини, по които ще можете  да намалите консумацията си на вода и съответно сметката си.

Ако не сте убедени в нуждата от пестене на водата, то ще ви кажем само два факта: По-малко от 1% от водата на земята може да се ползва за пиене и над един милиард души нямат достъп до чиста питейна вода.

1. Не позволявайте да имате капещо кранче в къщи

Ако падат само 20 капки на минута, то за денонощие сте изгубили над двадесет литра, а за година сте прахосали 4 600 литра вода.

2. Най-големият консуматор на вода е тоалетното казанче

На него се падат около 30% от общия разход на вода. За да проверите дали тоалетното казанче тече, сложете вътре безвреден оцветител. Ако има теч, оцветяването ще се появи до 30 минути. След като направите теста, пуснете водата от казанчето, за да избегнете трайно оцветяване на повърхността на тоалетната чиния. Поправете или подменете казанчето, ако откриете теч.

3. Не оставяйте водата да тече непрекъснато, докато си миете зъбите или се бръснете

Ако чешмата тече ненужно само за минута, в канала се изливат около 10 литра вода (цяла кофа!).  Ако си миете зъбите, намокрите четката и спрете водата, а след измиване изплакнете устата си с чаша вода, то бихте използвали само половин литър.

4. Използвайте двете копчета на казанчето

Масово казанчетата на пазара имат две копчета за два режима на пускане на водата – 3 литра и 6 литра. Ако не се налага, пускайте по-малкото вода, разликата е два пъти.

5. Накисвайте съдовете

Накиснете съдовете, измийте ги с гъба и препарат и едва накрая пуснете течаща вода, за да ги изплакнете. Ще спестите поне половината вода, която харчите обикновено за миене на съдове!

6. Поставете аератор

Поставете аератор на мивките и душовете. По този начин ще намалите консумацията на вода поне с 30-40%.

7. Спирайте водата на душа

При къпане под душа, ако спирате душа докато се сапунисвате и го пускате само за изплакване, бихте използвали 15-20 литра, а ако тече непрекъснато вече са над 120л.

7. Не мийте плодовете и зеленчуците на течаща вода, а в купа с вода

8. Купата от предната точка

– Не я изливайте в мивката, а в най-близката саксия. Логично, нали?

9. Изстудявайте в кофа

Не изстудявайте напитките си на течаща вода в мивката, а в хладилника или при липса на такъв – в съд пълен със студена вода.

10. Поливайте по хладина

Поливайте двора и градината вечер или рано сутрин, когато е по-хладно и водата се изпарява по-бавно.

11. Проточен бойлер

Монтирайте в кухнята малък проточен бойлер и няма да се налага да източвате всеки път, докато дойде топлата вода от бойлера.

12. Измийте колата с кофа вода

Колата измийте с кофа и гъба и едва накрая пуснете маркуча за изплакване. При този начин бихте изхарчили около 60 литра вода, а ако ползвате само маркуч – между 500 и 600 литра!