Обикновен или инверторен климатик?

Това делене на климатиците зависи от възможността да се променят оборотите на компресора и оттам да се променя консумираната мощност. Според това се разделят на конвенционални (обикновени, on-off) и инверторни.

При обикновените климатици компресорът работи винаги на пълни обороти, без значение дали искате да охладите помещението с малко или с много. Когато достигне зададената от Вас температура, той се изключва, а когато температурата падне под зададената – компресорът се включа отново на пълни обороти и започва да върши своята работа за достигане на желаната температура. Разбира се, докато компресорът работи на пълни обороти, той и консумира максимално електричество, което прави този вид климатици по-лошия избор.

Инверторни – при тях оборотите на компресора могат плавно да се регулират и от там да намалее консумацията на електричество. Когато климатикът наближи зададената температура, той плавно намалява оборотите на компресора и при достигането и компресорът не се изключва, а работи с минимални обороти, за да поддържа температурата. Поради това плавно регулиране и намаляване на оборотите на компресора се реализират значителни икономии в консумираната мощност и съответно електроенергия (25-75% намаление). Освен по-ниските разходи за ток, инверторните климатици се характеризират и с други достойнства – по-ниски нива на шум, по-дълъг живот на компресора, работят до по-ниски температури зимата и замръзват по-трудно, с което безапелационно превъзхождат обикновените.