Как правилно да поискаме оферта за изграждане на фотоволтаична централа

Изначало в живота е много важно какви въпроси задава човек, за да получи правилните отговори. Това важи с още по-голяма сила за строителството и в частност изграждането на фотоволтаичните централи за производство на електрическа енергия.
За да получите истинска и вярна оферта за изграждането на вашата бъдеща централа, е много важно да направите вашето запитване правилно и да подадете всички важни детайли, така че бъдещият изпълнител да прецени реално ситуацията и да може да остойности правилно всички негови бъдещи действия.

За ваше улеснение сме направили списък с всички най-важни въпроси, на които следва да имате отговор, за да получите добра оферта от фирмите изграждащи фотоволтаични централи:

Точка на включване на бъдещата ви фотоволтаична централа

Отново ще ви обърнем внимание на много важен фактор – точката на присъединяване на бъдещата ви фотоволтаична електроцентрала, която се определя от вашият доставчик на електроенергия (енергото във вашата област). Трябва да проучите предварително, дали изобщо има техническа възможност да бъде присъединена желаната от вас мощност към електрическата мрежа. Възможно е желаната от вас мощност изобщо да не може да бъде присъединена, или това да е в точка толкова далече от вас, че да се обезмисли инвестицията.
Обобщаваме – не е толкова важно какво искате вие, а какво ще ви разрешат от местното енерго!

Каква услуга искате от фирмата за изграждане на фотоволтаичната централа

Преценете какво точно искате от фирмата за изграждане на вашата бъдеща фотоволтаична централа, за да може тя да го остойности и включи в офертата към вас.
Основни компонента по изграждането са 4:

 1. Проектиране – изготвя се значителна по обем документация и проекти с цел получаване на разрешение за започването на строителството (Разрешение за строеж). Целия процес трае месеци и има значение дали се извършва от човек или фирма, които са го правили много пъти. Огромно е спестяването на време и нерви. За ваше улеснение сме написали отделна статия, която описва подробно стъпките за изграждане и узаконяване на една фотоволтаична централа
 2. Доставка на оборудването
 3. Монтаж на доставеното оборудване
 4. Узаконяване – пускане в експлоатация на изградения обект
 5. Последваща поддръжка

Повечето сериозни фирми предлагат всички тези услуги и е важно, какво точно очаквате от тях. Те се остойностяват отделно, така че можете да си изберете пакетна услуга, а можете да изберете само някои от позициите.

Принципно е възможно да си закупите оборудването и всичко останало да направите сами, но практиката показва, че в крайна сметка ползите от спестеното време и ползите от извършените професионално и качествено услуги, надвишават многократно тяхната цена.

Инсталирана мощност

С каква инсталирана мощност желаете да бъде бъдещата ви слънчева централа. Измерва се в кВт или кВт-пик (киловати или киловат-пик). Съобразно нея се оразмеряват панелите и инвертора, и цялото оборудване. В нашата статия ви показахме, че това е основният параметър на чиято база се правят оферти за изграждане на фотоволтаични централи. Спрямо него се изчисляват и всички приходи и разходи.

Вид фотоволтаична централа

От какъв тип централа имате нужда, съобразно следните фактори:

 • Какво ще правите с произведената електроенергия
  • Ще я консумирате
  • Ще я продавате
  • Ще консумирате и ако има излишък – ще го продавате
 • Възнамерявате ли да консумирате електроенергия успоредно от енергоснабдителното ви дружество, когато имате недостиг на произведената електроенергия.
  Имате следните опции:
  • Да ползвате външна електроенергия, когато имате недостиг на произведената от вас
  • Да разчитате само на произведената енергия
 • Желаете ли съхранение на произведената електроенергия в акумулатори, за тъмните часове от денонощието и при недостатъчно производство

Това са много важни въпроси, защото те предопределят видът и параметрите на основните части на оборудването. От наличието на акумулатори за съхранение на произведената електроенергия, пък зависи огромна част от цената на изграждането.

Качество на оборудването

Преценете какво качество искате.
Както знаете, от всяка стока има различни видове качество на различни цени. Преценете дали искате ниско качество и да поемете рисковете по дефектиране на панелите и другото оборудване, или ще желаете качествено оборудване с дълга гаранция!

Узаконяване


Преценете коя от следните услуги ще желаете:

 • Изработка на задължителнато проектна документация – конструктивно и електро становище
 • Комуникация с местното енергоснабдително дружество и общината ви за получаване на всички съпътстващи документи до разрешение за строеж, вкл. становище от местното ЕРП.
 • Узаконяване на постоената централа и пускането й в екплоатация
  След построяването на вашата централа, също е необходимо изготвяне на документи и комуникация, за да получите Удостоверение за експлоатация (т.н. Акт 16)

Доставка на оборудване


Следва да прецените, от кои от следните елементи ще имате нужда

 • Доставка на основно оборудване – фотоволтаици и инвертор

 • Доставка на окабеляване

 • Доставка на крепежни елементи

 • Доставка на конструкция на панелите, при наземен монтаж

 • Желаете ли транспорт до вас

Монтаж

Ако желаете монтаж от фимата, следва да уточните следните неща, които са ключови за цената на монтажа, както и за вида и цената на част от оборудването

 • Къде ще бъдат монтирани панелите – покрив, земя, друга сграда, конструкция

 • Какво е покритието на покрива, както и неговата височина В случая снимките на бъдещото място за монтаж са безценни.

 • На какво разстояние е точката ви на включване, предоставена от вашият електросистемен оператор (местното енерго).

Критичен етап е монтажът на обородването, защото от него зависи дали изобщо и колко ще произвежда вашата бъдеща фотоволтаична централа.

Какъв партньор желаете

Вашият избор на изпълнител е много важен, защото от него зависи както качеството на извършената работа така и други елементи, като последваща поддръжка, гаранционно обслужване и пр. Всеки може да ви даде 20 години гаранция, и следващата година просто да го няма, или да е сменил гаража, сменил името на фирмата и т.н. !
Избирайте внимателно и за предпочитане сериозни и установени на пазара фирми.

Разбира се, можете всичко или част от дейностите да извършите сами, но е важно да знаете какво правите, защото може да ви струва не само пари, но и здраве!

С която и фирма за изграждане на фотоволтаични инсталации да се свържете, тя ще ви зададе именно тези въпроси, така че е важно да помислите предварително. Прочетете всичките ни статии в областта на Фотоволтаиците и вероятно ще намерите отговори на много от вашите въпроси.

Разгледайте нашият Каталог и ще откриете контактите на повечето сериозни фирми за изграждане на фотоволтаични централи в страната.