Основни материали за производство на мебели

Може би най-важната характеристика на мебелите е материалът, от който са изработени. Макар че не винаги се вижда, той е в основата на здравината и дълготрайността на Вашите мебели.

1. Масив. Мебелите от масивна дървесина придават неповторим стил, естетика и изящество във Вашия дом. Интересно е да се отбележи, че чама като представител на иглолистните дървета също е масив. Основно, когато се говори за мебели от масив, се има предвид луксозни и скъпи мебели от дъб, бук, орех и други. Обикновено от масив се изработват всички класически стилове мебели – старинни и ретро мебели, мебели френски стил „Прованс“, мебели стил „Барок“ и „Рококо“. Материалът позволява безкрайно съчетание на орнаменти, дърворезби, изкуствено състаряване, както и съчетание на златни и сребърни елементи.

Мебели масив

2. ПДЧ (пе де че) – плоча от дървесни частици. Добре познат от близкото ни минало материал, от който се изработваха всички мебели. Изработва се от смлени дървесни частици, пресовани и слепени със специален вид смола.

ПДЧ

Плочи от трислойно ламинирано ПДЧ

Предимството му е, че е най-евтиният материал и следователно мебелите от него са със страхотно ниски цени. Честно казано с това се изчерпват неговите предимства. Недостатъците му са няколко, но основните са, че е най-ниско влагоустойчив и най-нетраен. Неподходящо е за помещения с висока влажност, защото при проникване на вода, той се раздува необратимо и губи здравината си.  Не понася релефна обработка – фрезоване, което означава, че от него се изработват корпусни мебели от равни плоскости без орнаменти. При често  разглобяване и сглобяване неколкократно леглата на винтовете се разширят и започват да се вадят сами поради ронливостта на материала. С цел преодоляване на някои от недостатъците вече се произвежда трислойно ПДЧ (вижте на снимката) – в средата има среден слой от едри частици (приблизително 2/3 от дебелината), а в двата края са два слоя от по-фино смлени частици. По-малката плътност на средния слой подобрява здравината, докато по-плътните крайни слоеве подобряват издръжливостта и здравината на плочата в цялост. Като прибавим и ламинирането на плочите се получава материал с добра здравина и плътност на отлична цена, които качества го правят най-масовия материал за изработка на корпусни мебели. С трислойната технология и ламинирането значително се намаляват недостатъците на ПДЧ-то, но за съжаление не е постигнато много по отношение на неговата тежина и влагоустойчивост.

3. MDF (МДФ – ем де еф) – Medium Density Fiberboard. Произвежда се от мека дървесина чрез сухо пресоване под високо налягане и температура. Дървесината се смила много по-фино от ПДЧ-то и след това частиците се слепват с лепило/смола и восък/парафин, което прави МДФ напълно екологичен материал.

Ламинирани плочи от МДФ

Ламинирани плочи от МДФ

 Характеризира се с много по-голяма здравина и  плътност от ПДЧ, което позволява лесно да се  обработва – рязане, фрезоване и прочие, и поради      малката си ронливост е подходящ за изработка на    малки елементи и декоративни детайли. Други            негови предимства са:

 – много гладка повърхност;

 – еластичност и много добра водоустойчивост;

 – еднороден състав и висока плътност;

– екологично безвреден;

 – добри топло и звукоизолационни качества;

 – влагоустойчив – понася добре влагата в кухнята и не се раздува и деформира;

 – по механични характеристики превъзхожда дървото;

 – по-евтин от естествената дървесина;

 – устойчив на гъбички и плесени, което го прави безопасен и хигиеничен за използване в бита.

Едно от най-големите предимства на този материал е, че в резултат на гореизброените си плътност и

Фрезовани плоскости от МДФ

Фрезовани плоскости от МДФ

здравина, позволява всякакво обработване, включително и фрезоване. На снимката можете да видите фрезовани плочи от МДФ, подготвени за вратички за шкафове.

Разбира се, цената отразява всичките му предимства пред ПДЧ.

Може да се каже, че това е материал, който Ви осигурява отлично качество при много разумна цена.