Релакс и уют чрез лампа от хималайска сол

Има няколко неща в живота, успокояващи и релаксиращи, като топлия блясък на лагерния огън и едно от тях със сигурност са лампите от хималайска сол.

Хималайската сол е каменна сол от региона Панджаб в Пакистан. Тя е подобна на трапезната сол с някои минерални примеси. Състои се от натриев хлорид 95-98%, 2-4% полихалит (калий, калций, магнезий, сяра, кислород, водород), 0,01% флуорид, 0,01% йод и микросъдържание на многобройни минерали. Солените кристали имат бял до прозрачен цвят, докато някои примеси в солта й придават розов, светлочервеникав до тънмочервен цвят. Гранулираната хималайска сол обикновено се използва в кулинарията. Блокове от солта се използват като плата за сервиране, както и като барбекю-камъни върху, които се пекат ястия. Друго приложение на кристала е като солна лампа – голям къс солев кристал, често оцветен и осветен отвътре с електрическа крушка или свещ. Най-общо на пазара се предлага три вида солни лампи:

  • направени от един голям къс кристал, който е издълбан по средата и в отвора е поставена електрическа крушка;
  • друг вид са лампите, в които електрическата крушка е заменена от свещ;
  • има и лампи, които са оформени от голям брой по-дребни кристали, подредени в метална основа, в средата на които е разположена крушката.

При закупуването на лампа от хималайска сол, можете да избирате от множество форми, от естествено, необработено парче кристал до скулптурирани като сфери, пирамиди, конуси и други форми кристални късове.

Как действат солните лампи

Ползата от тези лампи се свързва с отделянето на отрицателни йони, но лампите не генерират сами отрицателни йони. Солните кристали са хигроскопични, което означава, че те привличат влагата и водните молекули от въздуха – това е естествено свойство на натриевия хлорид. Тъй като те не генерират отрицателни йони, се нуждаят от източник на топлина (ел. крушка или свещ), който ускорява изпарението на вода през кристала, при който процес се освобождават отрицателни йони. В по-влажни региони една неосветена лампа може да „плаче“, дори да образува локвички вода в основата си. Количеството на освободените отрицателни йони зависи от големината на лампата, както и от количеството топлина, което излъчва крушката. Всяка лампа с хималайска сол създава около себе си невидим защитен „облак“. Затова когато избирате солни лампи трябва да се съобразите с големината на помещението, в което ще ги поставите. За неголям офис или кабинет малка или средно голяма лампа би свършила чудесна работа. За голям хол обаче ще Ви е нужна колкото е възможно по-голяма лампа или ще Ви трябват няколко лампи, за да получите желаните терапевтични свойства.

 

Цени на лампите от хималайска сол

Цената на лампите от хималайска сол обикновено зависи от теглото им. Най-малките лампи, с тегло 2-3 кг можете да намерите за около 20-25 лв. Тези с тегло 4-6 кг са с цени малко над 30 лв., а 7-10 килограмовите са на цена над 50 лв.

 

Ползи от лампите с хималайска сол

В последните години бяха публикувани множество твърдения за ползата от лампите от хималайска сол, но не съществуват научни доказателства, които да ги потвърждават. Но въпреки това ще Ви представим някои от ползите, защото много хора наистина вярват в тях, много хора се интересуват от алтернативни методи за справяне със здравословни проблеми, а за други – те са просто любопитни факти.

Възвръщайки баланса на йоните във въздуха, лампите спомагат за унищожаването на бактерии, вируси, плесени, мухъл, алергени. Твърди се, че лампите от хималайска сол помагат при следните здравословни проблеми: астматични пристъпи, алергични реакции, проблеми със съня, хъркане. Също така солните лампи пречистват въздуха, водят до повишаване прилива на енергия, задействат позитивното мислене, засилват концентрацията и способността за запаметяване, активират имунната система и регенерират клетките на кожата.

Важно е лампата, която ползвате да не е имитация, а да е наистина направена от чиста хималайска сол. Ето няколко основни съвета как да различите фалшивите от истинските лампи:

  • Истинските хималайски лампи са изключително крехки. Трябва да се отнасяте изключително внимателно с Вашата лампа, за да избегнете евентуални повреди и счупвания. Производителите и доставчиците на истински лампи имат гъвкава политика за връщане, тъй като са наясно с тяхната чупливост. Ако Вашата лампа е по-скоро устойчива на падания и удари това е признак, че сте закупили фалшива солна лампа.
  • Хималайските лампи излъчват топла светлина. Благодарение на наличието на много минерали, светлината от лампата е дискретна и не осветява цялата стая. Един от сигурните признаци, че лампата е фалшива е излъчваната силна светлина от нея, способна да освети цялата стая.
  • Произходът на тези лампи е от Пакистан. Можете да проверите произхода на лампата и да поискате спецификации, за да се убедите, че предлаганата Ви стока е от региона Панджаб, Пакистан.
  • Лампата от хималайска сол абсорбира влагата. Ако не сте забелязвали овлажняване по повърхността на лампата, дори ако живеете в район с висока влажност, това е сигурен признак, че лампата Ви е фалшива.
  • Белите лампи от хималайска сол са много по-скъпи от розовите. Ако за бяла лампа от хималайска сол сте заплатили колкото за цветна или по-малко, то със сигурност тя не е истинска.

Като вземете под внимание всички тези признаци би трябвало без проблеми да различите фалшивата от истинската солна лампа.

Независимо дали сте от хората, които вярват безусловно в ползата от лампите от хималайска сол или сте от скептиците, които я отричат, можете да си купите солна лампа заради уюта и красотата, която би внесла в дома Ви, а евентуалното благотворно въздействие, което би имала върху Вас и близките Ви би бил един прекрасен бонус.