Особености на кованото желязо

Стълбище ковано желязо

Единствено дървото е другият строителен материал, който толкова много да носи традиции и бит в нашите домове, колкото кованото желязо. Все пак желязото ни съпътства в живота и дома вече стотици години, докато огромната част от строителните материали се измислени едва от няколко десетки години, а най-модерните от едва няколко години. Неповторима е комбинацията от ковано желязо, дърво и камък, като придава усещане за традиции, бит и история, превръщайки дома от къща в дом и домашно огнище.

Човек главно асоциира кованото желязо като материал, от който се изгражда портата и оградата на двора или  парапета на стълбището и терасата, но с това далеч не се изчерпват възможностите на този материал. Ще изброим само няколко основни момента от интериора на дома, които изпълнени от ковано желязо го променят коренно и създават неповторимо усещане за изящност и домашен уют – спалня, масичка, парапет на вътрешното стълбище, цветарници, аксесоари за камината и много други. От няколко години кованото желязо преживява ренесанс с използването си в строителството и сега е по-актуално от всякога в интериора и екстериора на къщата.

1. Какво е ковано желязо?

Отминали са времената, когато то се е произвеждало от местния ковач с помощта на чука и наковалнята. В наши дни промишленото производство на ковано желязо във фабрики и цехове заема централно място. Макар фабрично произведено, то не се различава много от ръчно произведеното и създава почти същото усещане.

Особеното е, че кованото желязо се продава основно на готови елементи, като например бъбреци, ес-ове, охлюви,

бъбрек                                                                       ес                 охлюв

връхчета и всякакви декоративни елементи, които могат да бъдат добавени към прътите и профилите от ковано желязо и да образуват интересна композиция. Фирма или майстор железар с лекота ще изработят това, което искате, като заварят всички елементи, боядисат и монтират готовото изделие. Напълно възможно е да си изберете изделие от ковано желязо от интернет, след което да обсъдите с избрания майстор или фирма, за да може с професионален съвет да уточните размерите и вида на детайлите.  За Ваше улеснение освен основните елементи продават се и фабрично изработени полуготови изделия като цели пана, които спестяват много време и усилия.

Декоративно пано

Декоративно пано

Декоративно пано 2

Декоративно пано 2

2. Кованото желязо в двора и градината

Разбира се, класиката е каменна ограда и порта от ковано желязо или двор и стълбище от каменни плочи и парапети от ковано желязо. Но всъщност вариантите са безброй – в градината или двора под формата на красиви беседки, масички, пейки, столове, шезлонги, на терасата като парапети, като орнамент на вратите или като ограда, като красив акцент в тухления зид, при изработката на външни осветителни тела и други.

Градински мебели от ковано желязо

3. Кованото желязо вътре в къщата

Ако кованото желязо се използва за метариал за направата на всички основни мебели в къщата, ефектът ще бъде доста специфичен, но като материал за различни аксесоари и акценти е незаменимо. Желязото добре кореспондира с други материали като стъкло, дърво, тухли и бетон, което позволява да се правят различни интересни комбинации. Ето  някои идеи за акценти от ковано желязо във Вашия дом:

  • За спалнята – легло от ковано желязо внася неповторим стил, а ако Ви идва твърде много цяло легло, то можете да акцентирате с рамката за огледало или с осветително тяло – нощна лампа, стенна лампа или полюлей;
  • Холът може да бъде преобразен с един цветарник или декоративна решетка, или пано за пълзящи растения. Един свещник от ковано желязо върху дървен скрин също ще прави чудеса с Вашия хол. Ако имате вътрешно стълбище и особено вита стълба, то кованото желязо е материалът, който в съчетание с дървото ще направят страхотно впечатление;
  • За терасата е още по-лесно да се говори в тази секция, защото освен парапета, малка масичка и два стола от ковано желязо могат да направят сутрешното кафе и вечерната почивка истинско удоволствие.

4. Полезни съвети за кованото желязо

Много важен момент от поддръжката на елементите от двора и терасата е боядисването с подходяща боя с цел предпазване от корозия (ръжда). Това не е еднократен процес и е добре през няколко години да се освежава цвета, а всяка година е препоръчително да се измие желязото с вода и лек препарат за премахване на наслоената прах и мъхове.