Килими – мекота и комфорт

Килими

Килимите са добре известни на всички, тъй като във всеки български дом има поне няколко. Безспорно това е най-приятната настилка на допир. Освен че създава уют и ни позволява да ходим боси, позволява ни и да седим комфортно на пода, а на децата – да се играят на меко.

Предимствата са всеизвестни и не се изчерпват с комфорта и естетиката, а  включват и перфектни топлоизолационни и шумопоглъщащи качества.

Килимът е едно от най-практичните от използваните подови решения в нашия климатичен пояс. Килимите имат много добра топло- и шумоизолация, по-безопасни са при падане, което е особено важно, ако имате малки деца, лесно се подменят и създават неповторимо усещане за уют.

Всяко подово покритие си има положителните и отрицателните страни. Перфектно няма решение. При избора си  преценявате какво е най-важно за Вас в дадения случай и изхождайки от това, избирате покритието, отговарящо най-пълно на зададените параметри.

В този случай ние ще се концентрираме върху предимствата на килима пред другите покрития, като се спрем на някои от тях по-подробно:

  • Запрашеност – обратно на всеобщото мнение килимът не води до по-висока запрашеност в помещението, защото се явява като прахоуловител и частиците остават „уловени“ между  власинките на килима. За сравнение при ламиниран паркет или плочки прахът се разнася при всяко раздвижване на въздуха в помещението. За почистването се използва прахосмукачка, като не е задължително тя да е с „воден“ филтър и не всеки ден. Килимът може да задържи доста прах за доста дълго време;
  • Шумоизолация – килимът се явява най-добрият шумоизолатор от всички други покрития (мокети, велтери), като изобщо не включваме покритията с твърда повърхност като теракоти и паркети. Структурата се явява прекрасен шумозаглушител и това го прави чудесен за места, където се търси тишина и спокойствие;
  • Безопасност при падане – килимът може да има най-голяма дебелина от всички други текстилни покрития и това го прави, при определени условия, „най-предпочитан“ в случай на падане, особено в къщи, където има малки деца;
  • Топлоизолация – това е една от най-силните страни на килима. Краката Ви никога няма да са студени, ако ходите върху килим. Килимът действа като преграда между студения под и краката Ви и въздуха в помещението и може да доведе до намаляване на разходите за отопление през зимата;
  • Чистота – никое друго подово покритие не може да навиете на руло и да го занесете да го изперат или да го изнесете навън и да го изтупате. Килимът може седмици да запази добрия си външен вид преди да решите, че е време за основно почистване.