Килими – мекота и комфорт

Килими

Килимите са добре известни на всички, тъй като във всеки български дом има поне няколко. Безспорно това е най-приятната настилка на допир. Освен че създава уют и ни позволява да ходим боси, позволява ни и да седим комфортно на пода, а на децата – да се играят на меко.

Предимствата са всеизвестни и не се изчерпват с комфорта и естетиката, а  включват и перфектни топлоизолационни и шумопоглъщащи качества.

Килимът е едно от най-практичните от използваните подови решения в нашия климатичен пояс. Килимите имат много добра топло- и шумоизолация, по-безопасни са при падане, което е особено важно, ако имате малки деца, лесно се подменят и създават неповторимо усещане за уют.

Всяко подово покритие си има положителните и отрицателните страни. Перфектно няма решение. При избора си  преценявате какво е най-важно за Вас в дадения случай и изхождайки от това, избирате покритието, отговарящо най-пълно на зададените параметри.

Предимства на килимите

В този случай ние ще се концентрираме върху предимствата на килима пред другите покрития, като се спрем на някои от тях по-подробно:

  • Запрашеност – обратно на всеобщото мнение килимът не води до по-висока запрашеност в помещението, защото се явява като прахоуловител и частиците остават „уловени“ между  власинките на килима. За сравнение при ламиниран паркет или плочки прахът се разнася при всяко раздвижване на въздуха в помещението. За почистването се използва прахосмукачка, като не е задължително тя да е с „воден“ филтър и не всеки ден. Килимът може да задържи доста прах за доста дълго време;
  • Шумоизолация – килимът се явява най-добрият шумоизолатор от всички други покрития (мокети, велтери), като изобщо не включваме покритията с твърда повърхност като теракоти и паркети. Структурата се явява прекрасен шумозаглушител и това го прави чудесен за места, където се търси тишина и спокойствие;
  • Безопасност при падане – килимът може да има най-голяма дебелина от всички други текстилни покрития и това го прави, при определени условия, „най-предпочитан“ в случай на падане, особено в къщи, където има малки деца;
  • Топлоизолация – това е една от най-силните страни на килима. Краката Ви никога няма да са студени, ако ходите върху килим. Килимът действа като преграда между студения под и краката Ви и въздуха в помещението и може да доведе до намаляване на разходите за отопление през зимата;
  • Чистота – никое друго подово покритие не може да навиете на руло и да го занесете да го изперат или да го изнесете навън и да го изтупате. Килимът може седмици да запази добрия си външен вид преди да решите, че е време за основно почистване.

Защо да изберем килим?

Днес на пазара се предлагат толкова много варианти за подови настилки, че наистина може да се окаже трудно да изберем – дали да поставим твърда настилка, ламинат, естествен паркет или да комбинираме с килим. Всеки материал за покритие на пода си има своите предимства и недостатъци, с които можете да се запознаете от техническите му спецификации, но килимите притежават някои различни характеристики в сравнение с твърдите повърхности, поради които те може да се окажат най-добрия вариант за вашия дом.

Стил – Килимът си има свой стил. От луксозен и елегантен до обикновен и удобен, килимът може да придаде на помещението изцяло ново и различно усещане.

Комфорт – Килимът предлага гъвкавост под краката ви и действа като амортисьор за вашите стъпки. Освен приятното чувство, което изпитва човек, когато ходи, седи и лежи на килима, той осигурява и омекотяване и отмора при движение и стоене върху него, благодарение на своята гъвкавост и мекота (като този ефект се увеличава драстично ако под килима има подложка).

Топлина – Килимът осигурява отлична топло-изолация, много по-добра от твърдите подови настилки. По-дебелите килими осигуряват по-висок коефициент на изолация, независимо от типа влакно, от което са направени. Това означава, че килимът може да ви спести от разходите за отопление през зимата.

Тишина – Килимът допринася за постигане на много по-тихо пространство у дома. Когато в стаята няма килим, звукът се разпространява много по-силно, той сякаш отскача от стените и пода и създава ехо. Това е така, защото твърдите повърхности не могат да абсорбират звука по начина, по който меките повърхности – като килима – могат. Допълнително килимът може да се разглежда и като звуко-изолатор на шумове от по-ниските етажи.

Безопасност – Килимът не се пързаля и осигурява мека повърхност при падане. Твърдите подови повърхности могат да бъдат хлъзгави, а падането върху тях може да бъде много болезнено. От своя страна килимът осигурява стабилна и мека повърхност в дома, която може да бъде особено полезна в детската стая.

Цена – Килимите често струват много по-евтино от подовите настилки от дървесина, ламинат или гранитогрес и др. Килимът не изисква да бъдат спазени специфични изисквания при помагането му, както и не изисква специална подготовка преди да бъда поставен. Така че макар да има изключения от всяко правило, килимът обикновено е по-евтин от твърдите подови настилки.

Дали ще изберете мокетен тип килим, който да покрие от край до край стаята ви или ще се спрете на отделни килими, които да поставите като акцент в различните помещения на дома си, едно е сигурно – с килима вие ще внесете в дома си характер, стил, уют и разбира се топлина.