Килим в кухнята – предимства и недостатъци

Най-натоварената стая в дома – кухнята също се нуждае от подова настилка. Но и изискванията към подовите настилки в кухнята са много големи – от гледната точка на домакинята е необходимо да издържат на замърсяване и влага, да се почистват лесно и да са красиви, най-малките членове на семейството биха искали те да са меки и удобни за игра близо до мама, докато тя готви.
В тази статия ще ви представим някои предимства и недостатъци от това да застелиш кухнята си с килим.

Предимства:

Килимът е мек и осигурява защита, независимо дали от ниски температури или от злополуки. Ако изтървете чаша върху плочка от подовото ви покритие, чашата със сигурност ще се счупи и ще се разлети из цялата кухня, като има голяма вероятност и да ви пореже, но има голяма вероятност и плочката да се счупи. Килимът би омекотил падането и ще ви спести неприятности по подмяната на плочки, а дори и той да е пострадал, много по-лесно и евтино е да го замените с друг, отколкото да подменяте цялото подово покритие.

Ако имате проблеми с гърба е задължително да поставите килим в кухнята, тъй като той подобрява стабилността на стоеж. Не е нужно да застелите цялата кухня, може да поставите килимчета или пътеки пред кухненския плот или мивката – местата, на които най-често стоите прави.

Килимът в кухнята ще направи стаята много по-уютна и топла. И тъй като в днешно време кухнята е социално пространство и сърцето на дома, това е едно добре дошло предимство.

Недостатъци:

Килимите са много по-трудни за почистване от плочките или паркета, поемат миризми, могат да се закъсат или износят бързо, поради натовареността на помещението. Това може да придаде на кухнята ви по-малко чист и свеж вид.

Материали и цени:

При избора на материал, който е най-подходящ за килим за кухня можем да подходим по два начина – или да се доверим на по-дълготрайни влакна, които имат по-голям шанс да издържат на предизвикателството – кухня или да се спрем на по-евтини такива, така че да можете да сменяте по-често килима си.
Найлонът е един от най-популярния тип влакна в индустрията на жилищни килими днес. Той ще бъде най-добрият ви избор, който ще ви гарантира защита срещу образуване на петна, поемане на мазнини и миризми и големия трафик в кухнята, като същевременно е относително лесен за поддръжка. Като цена зависи от това дали килимът е изцяло от найлон или найлонът е добавен към други материали. Но влиза в ниския и среден ценови клас.
Друга алтернатива е килимът от олефин/полипропилен. Този тип килими понасят добре големи разливи, но не са много издържливи – имат тенденция към матиране, в най-натоварените зони и материалът им се свързва с масла, което не е добре ако съществува риск от мазни пръски в близост до тях. Като цена обаче килимите от този тип попадат в ниския ценови диапазон и това би ви позволило да ги подменяте по-често.

Килимът е отличен избор за всяка една стая, но в кухнята май не е най-добрият вариант за подово покритие.

Но ако все пак желаете да сложите килим в кухнята си, заради неговия комфорт, топлина, изолация и безопасност е необходимо да направите един единствен избор: или да си купите евтин килим, който да подменяте често или да се спрете на по-скъп, да се грижите добре за него и да се надявате, че той ще устои на предизвикателствата, на които ще бъде подложен в кухнята. Но всъщност имате и трети вариант – да следите големите магазини за намаления, които те организират много често. Проверете на нашия сайт кои магазини са близо до вас.