3 важни неща, за които да внимавате, когато къртите

Макар че на пръв поглед изглеждат прости дейности, неизискващи особена квалификация, къртенето и извозването на строителните отпадъци си имат своите специфики и винаги е за предпочитане да бъдат извършени от специалист.

1. Къртене

 Под професионално къртене се разбират различни дейности:

  • пробиване на отвори в стени – отваряне на нови прозорци и врати и отстраняване на стени с цел промяна вътрешното разположение на стаите;
  • отстраняване на стари плочки – фаянс, теракот, гранитогрес;
  • пробиване на отвори в стените за тръби, парно и прочие;
  • чупене на метални остъклени тераси и козирки;
  • къртене на стари тераси с цел зидане на нови и затваряне с дограма;
  • събаряне на цели постройки и сгради.

В случай, че решите са ми да извършите тези дейности, то ние от Ремонти.БГ бихме искали да Ви дадем няколко съвета:

  • преди да решите къде да отваряте нови отвори в стените потърсете становище на проектант-конструктор с цел да Ви ориентира кои са носещите елементи. Най-важното, което трябва да разберете, е в кои стени НЕ е препоръчително да се пробиват отвори, защото се нарушава носещата способност на стената и е възможно да се срути част или цялата къща;
  • след като сте установили, че пробиване на отвор в определена стена няма да наруши конструкцията на сградата, следва да установите друго нещо – има ли на това място кабели, ключове и контакти от електрическата система или тръби на ВиК системата. Контактите и ключовете са видими, но кабелите и тръбите са вградени в стената и трудно се установява къде се намират. В магазинната мрежа се продават детектори, които с голяма степен на сигурност показват къде в стената се намират кабели и тръби. Също голямо удобство е, ако разполагате с проектите на сградата, но винаги имайте едно на ум, че последваща  промяната може да не е отразена в плана. Ние от Ремонти.БГ Ви съветваме за всеки случай преди да започнете да къртите да спрете тока и водата. Ако по време на къртенето се натъкнете на кабел, по който тече ток, последствията могат да бъдат фатални за Вашето здраве.
  • Ако се налага къртене по терасата – панел, тухли или отстраняване на старо остъкляване, горещо Ви препоръчваме да опънете една лента на тротоара под терасата и да заградите пространство, надвишаващо с три метра терасата от всяка страна. Още по-добре ще бъде ако имате възможност да сложите един човек да стои, който да предупреждава минувачите и да ги отклонява. Усилието е минимално, а ефектът за хората е максимален.

Ако не желаете сами да извършвате дейностите по къртене, то ние Ви препоръчваме да извикате професионална фирма. Освен че бързо ще бъде извършена дейността и с минимални щети за Вашия дом и имущество, то фирмата се ангажира и с извозването на строителните отпадъци.

2. Извозване

Извозването на строителните отпадъци също не е лесна работа, напротив то е трудоемко и специфично. Причината е, че е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци в контейнерите и кошовете, тъй като те са предназначени за битови отпадъци. Изхвърлянето на строителни отпадъци става само на специално определени за целта сметища и може да е доста отдалечено от Вашия дом. Изобщо не коментираме, че за извозването на отпадъците е необходимо и да разполагате с подходяща техника – бус, камион и пр. Определено е за предпочитане да се доверите на професионалисти и освен време и пари, ще спестите и много главоболия.