Как да си намерите добър майстор

Главната цел на екипа от Ремонти.БГ е да направим процеса около вашите ремонти възможно най-лесен и безпроблемен. В този сайт може да откриете десетки статии с полезна информация относно различните материали и технологии за ремонти и декорация – които да ви бъдат полезни. В днешния материал решихме да се съсредоточим върху, един от най-важните избори, пред който ще бъдете изправени по време на ремонта сиИзборът на майстор. Намирането на качествен, коректен и надежден майстор е изключително трудна задача. Ето за какво трябва да внимавате при избора си:

 5 ОСОБЕНОСТИ В ПРОЦЕСА НА ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ РЕМОНТИ В БЪЛГАРИЯ

1. Не може да получите всичко!

Три са основните компонента, за които един човек следи при започване на ремонт:

 • ВИСОКО КАЧЕСТВО
 • НИСКА ЦЕНА
 • КРАТЪК СРОК НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Реално не може да получите и трите неща едновременно. Ако искате ниска цена – ще трябва да направите компромис или с качеството или със срок. За съжаление, в  този случай   ниската цена получавате за сметка и на двете – срок и качество. Ако искате бърз ремонт – той със сигурност няма как да е едновременно евтин и качествен, а ако искате качество, то тогава се пригответе да направите компромис с цената или срока.

Затова още преди започнете с търсенето на изпълнител на вашия ремонт, е важно да помислите какво точно искате от него и да си дадете сметка – кое е най-важното нещо за вас.

2. Добрите майстори са заети за месеци напред

Трудно ще намерите добър майстор, който да може да започне вашия обект незабавно. Качествените изпълнители често са с пълни графици, защото лесно си намират нови проекти и планират няколко обекта един след друг. За това имайте предвид, че може да се наложи да сте търпеливи и да изчакате своя ред.

3. Един майстор – много обекти

Честа и некоректна практика от страна на някой майстори е да приемат повече проекти отколкото могат да изпълнят в договорения срок. Неспазването на сроковете в повечето случаи върви ръка за ръка  с ниско качество, липса на професионални умения,а  в някой случаи – непочтени намерения.

В този сценарий, майсторът взима аванс и в самото начало стартира работа с високи темпове, няколко дни по-късно – започва да отсъства от работното си място , давайки куп различни оправдания за това. Истината е, че в този момент той вече работи над нов обект.

А вие – вече дали аванс и притеснени да не загубите парите си, ставате напълно зависими от него и лесни за манипулация.

4. Оглед

Трудно ще бъде на майсторът, който сте избрали, да ви направи конкретна оферта без да е видял обекта, който трябва да бъде ремонтиран. Много са факторите, които играят роля при ценообразуването – състоянието на стените и подовете, етажа, на който се намира мястото за ремонт, вашата визия за вида за това как да изглежда обекта и тн.

Напълно нормално е цената на една и съща услуга да е различна в зависимост от това какви са условията на работа.

Представете си ситуация, в която мястото има нужда от голямо къртене, а вашето жилище се намери на 12-ти етаж и асансьорът е повреден. Или апартамента да се намира в сграда без асансьор и с трудно проходимо стълбище.

Не достатъчно да се каже и че банята ви е 6 кв.м. – майсторът трябва да види нивата, ъглите и чупките, с които ще трябва да се съобразява по време на ремонта. Трябва да се обсъдят желанията Ви по дизайна и цялостната визия – фризове, пана, декорация, скрито осветление. Трябва да се вземат куп важни решения – от това дали искате вградено казанчето на тоалетната  или не, до това дали мивката трябва да бъде само подменена или изцяло изместена.

 Всеки един малък детайл има пряко отношение към времето и труда, които строителят ще вложи в обекта – съответно това оказва влияние и на цената.

Реална и конкретна оферта може да Ви бъде дадена една след обстоен оглед на жилището и подробен разговор с вас.

5. Липса на професионализъм

Поради създалия се бум на строителство, в последните години, нуждата от строителни майстори в страната също се увеличи. От своя страна това доведе до недостиг на квалифицирани професионалисти, а този недостиг съдейства за  увеличаване на хонорарите. Високите възнаграждения изкушват много псевдо-майстори – хора без нужните умения и опит, да злоупотребяват с доверието на клиентите.

При първата Ви среща с майстора, трудно бихте могли да прецените колко е опитен той – неговата убедителност играе ключова роля във вземането на   решение. Много лесно е за некоректен изпълнител да претендира за богат опит и качествени услуги само на думи. Затова Ви представяме и 8 съвета  за това как да разпознаете добрия строител и как да минимализирате риска от злоупотреба.

Two men are shaking hands while smiling inside a room under renovation. A woman standing between them is smiling, wearing a checked shirt and red headband. One man, dressed in a grey t-shirt, is on the left. The other man, wearing a yellow hard hat and a white t-shirt with the logo 'remonti.bg,' is on the right. The background shows partially finished walls and some construction materials.

КАК ДА НАМЕРИМ И РАБОТИМ С ПРАВИЛНЯ МАЙСТОР

1. Планирайте предварително

Преди да предприемете каквото и да било, е важно е да имате реална представа  за вашите възможности и желания.

Направете проучвате в интернет – разгледайте идеи и варианти и се опитайте да се спрете на едно концепция. За да върви добре работният процес е важно да не променяте непрекъснато мнението, си след започване на проекта –  такива промени ще ви струват време и пари.

Консултирайте се с приятели и със самия майстор по време на огледа.

2. Преди да изберете майстор, направете задълбочено проучване

 • Поговорете с приятели, които вече са минали през ремонти и могат да Ви препоръчат сигурен специалист.
 • Прочетете статиите на Платформата за улесняване на домашните ремонти – Ремонти.бг, свързани с вашия ремонт.
 • Проучете различните тънкости и особености свързани с вашия бъдещ ремонт.
 • Разгледайте нашия каталог с хиляди майстори. Прочетете тяхното представяне, разгледайте техните снимки и се опитайте да направите финален списък с няколко майстори.

3. Проведете разговор с майстора и разгледайте портфолиото му в нашия сайт

Свържете се с избраните майстори и се опитайте да научите повече за тях и техния опит. Разпитайте всеки от тях за неговите обекти и се опитайте да си съставите мнение за неговия опит и професионализъм.
Не очаквайте да получите реална цена още от първият разговор!

 • Ако искате да се ориентирате за цените, по скоро можете да попитате за единични цени, например цената за лепене на плочки/боядисване/шпакловка на м2.

Докато провеждате разговорите с майсторите, обърнете внимание на стилът им на комуникация. Съвпада ли тя с вашите нужди и изисквания? Отговаря ли изпълнителя на всичките Ви въпроси изчерпателно. Това е от голяма значение, за да може бъдещата Ви съвместна работа да върви гладко и да няма недоразумения.

Освен разговор, е добре да поискате да видите и снимки на работата му. Всеки майстор  снима обектите си с телефона. Те са неговата визитка, неговия труд и в много от случаите – неговата гордост.
Няма майстор, който да не поиска да се похвали с добре изпълнен и качествен обект.
От снимките не само ще се ориентирате за това как работи майстора, а и много често ще получите ценни идеи и насоки как да планирате и изпълните вашия ремонт. 

4. Отделете бюджет за огледи

Много хора смятат, че огледите са безплатни, защото същинският ремонт не е започнал. Това е така, но имайте предвид, че  майсторът отделя от времето си, за да се срещне с вас и огледа жилището Ви. Един оглед в голяма град – с придвижването до обекта и обратно и включващ в себе си подробен разговор с вас – може да отнеме между 3 и 4 часа, което е половин работен ден. Поради тази причина е добре да знаете, че рядко опитен и квалифициран майстор може да си позволи да ходи безплатно на оглед всеки ден.

Отнасяйте се с времето на хората, така както бихте искали и те да се отнасят с вашето.

5. Сключете договор

Договорът е нещото, което защитава интереса и на двете страни. Ето няколко съвета за това какво да включва той:

 • Не допускайте договорът да е с трета фирма, която няма нищо общо с вашия изпълнител.
 • Впишете работата, която трябва да се извърши, срокове и съответното заплащане.
 • Отбележете гаранционен срок за извършените работи.

Не забравяйте, че договорът защитава вас от некачествена работа, но също така защитава и майстора от некоректност от страна на възложителите.

6. Покупка на материали

Отделете време, в което да отидете заедно с изпълнителят до строителния магазин/строителна борса и изберете заедно материалите, като ги заплатете директно на магазина. Организирайте транспорта заедно и се уверете, че материалите са съхранени при вас. Така ще имате сигурност, че дори и при лошо развитие на нещата, материалите ще останат ваша собственост.

7. Посещавайте често вашия строителен обект

Поддръжайте добра комуникация с майстора по време на ремонта – посещавайте обекта, интересувайте се от напредъка, бъдете ангажиран.

 • Питайте всяка седмица дали следващите дни майсторът планира да отсъства.
 • Правете снимки преди, по време и след края на ремонта.
 • Добре е да имате снимки и с майстора на строителния обект.

8. Аванс

Много често майсторите имат нужда от аванс. Вие ще прецените дали и в какъв размер бихте се съгласили.

Ето и няколко алтернативни варианти на плащане:

 • Можете да разбиете плащанията на повече равни вноски, така че майсторът по-често да получава изработеното и да не се чувства зависим от вас.
 • Можете да разделите работата на по-малки етапи с конкретни срокове, например задачи за всяка седмица и в края на седмицата да изчиствате заработеното.
 • Трети вариант е отново да разбиете работата на равни седмични етапи и да предплащате седмица за седмица, след като се уверите, че задачите от предната седмица за изпълнени. Така майсторът ще се чувства спокоен, а вие ще имате сигурност, че обектът ще бъде завършен.