Как да си изберем миялна машина?

Енергийна ефективност на миялна машина

Енергийната ефективност на миялната машина е комплексен въпрос. Той не се изчерпва с простичкото „Колко харчи тя?“. За да се определи енергийната ефективност, трябва да се разгледа съвкупност от елементи – разход на електроенергия, вода, препарати, поддръжка и други. Разходът на електроенергия може да се изчислява на годишна база, на цикъл или на единица измит комплект – важно е да се знае, че няма точно определени параметри за определяне на класовете. Наред с това, с развитието на технологиите нещата се променят много бързо. Най-общо данните за енергийната ефективност, изписани на етикета, описват колко електроенергия се изразходва за година при определен брой цикли на измиване. Сами преценете колко е полезна и точна информацията.

Класове на икономичност

Класовете за икономичност са С, В, А, А+, А++, А+++
Докато допреди 3-5 години миялни машини клас А бяха рядко срещани сега вече клас С и В се срещат много рядко, като почти всички нови продукти са от клас А и нагоре. Не трябва да се пропуска и фактът, че при съдомиялните машини има 3 елемента на класа на ефективност (ел. енергия/измиване/изсушаване), като тяхното изписване е обикновено така  А/А/А.

Икономичност на електричество и вода

Разходът на електроенергия и вода зависи много от марката, модела, размера на съдомиялната. Средно един цикъл за 10-12 комплекта е около 9-12 литра вода и 0,7 – 1,2kW енергия. Ако машината е пълна, то ефективността на изразходваните ресурси е по-висока. Не трябва да забравяме, че в този разход се включва и енергията, необходима за подсушаването на съдовете, за да са готови те за прибиране, без да се изискват допълнителни дейности от Ваша страна.

Калкулация

Можем да направим забавна калкулация – приемаме 3 лева цена на 1 куб метър вода, 1 куб метър = 1000 литра. 10 литра = 3 стотинки 1 kW приемаме = 30 стотинки.  Следователно разходът на енергия и вода за един цикъл е около 33 стотинки.  При използване на нормален препарат се закръгля на около 40-45 стотинки на цикъл за измиване на 10 комплекта.
За Вас остава да прецените струва ли си да спестите 45 стотинки и да загубите половин час за измиването на 10 комплекта чинии ( 1 комплект включва – чиния за супа, чиния основно ястие, чинийка десертна, чаша, нож и вилица). Като не забравяме, че чините ще излязат сухи и блестящи, готови да ги приберете или използвате веднага.

За съжаление няма официални общовалидни данни, според които да се сравни разходът на вода между съдомиялна и миенето на ръка, тъй като:

  • зависи колко чинии се мият;
  • ниво на умение на миещият;
  • използван препарат;
  • условия на миене (професионални, домашни).

Кратко пояснение. Преди 20 години най-модерните мивки бяха с две части, подобно на тези в ресторантите. Технологията беше следната: едната част се пълни с вода и силен  препарат и мръсните чинии се пускат в нея, за да се накисват докато мивкат се запълни. След 30 до 50 сек миячът ги минава веднъж с гъба и ги потапя в другата част, която е с чиста вода,  дезинфектант, гланц и т.н. Веднага след това той слага чинията на стелаж да съхне (да се оцеди). По този начин с вода от около 20 литра се измива огромно количество чинии.

Всеки специалист в миенето на чинии ще потвърди, че с едно „зареждане “ на двете мивки се мият много повече от 16 комплекта.

Затова експертите избягват да твърдят, че съдомиялната е по-икономична. В повечето случаи те уточняват, че „при определени условия съдомиялната е по-икономична“, като се набляга на спестеното време и освобождаването от досадната домакинска работа.