3 лесни стъпки за избор на врата

При поръчка на врата е необходимо да съобразите няколко важни неща:

  1. измерете светлия отвор, на който ще монтирате вратата, за да поръчате врата, която е максимално близо до отвора. Ако изберете по-голяма врата, то очевидно тя няма да може да се монтира, а ако е твърде малка, то се налага допълнително подзиждане на стената, което е излишно;
  2. също така трябва да се измери и дебелината на стената, защото много от вратите се продават в различни разновидности с различна дебелина на касата и трябва да поръчате врата с каса, която ще покрие стената;
  3. друг важен елемент при избора на врата е отваряемостта. Има врати, които са универсални. При тях едва при монтажа се определя накъде да се отварят – навън или навътре, и дали да е лява или дясна врата, но има и врати, които са произведени с определена посока на отваряне, и при тях няма възможност за избор.

Отваряемост на вратите

Както се вижда, за да определим отваряемостта трябва да застанем пред бъдещата врата от външната страна и да си представим накъде искаме да се отваря вратата.  Важно да се определи и накъде се отваря – навън или навътре. За да определите това следва да съобразите разположението на стаите и мебелите. Ако след бъдещата врата има стена (отляво или отдясно), то е редно вратата да се отваря към нея и да остави видимо цялото помещение при отваряне. Ако възнамерявате да разполагате мебели, които ще пречат на отварянето, също е необходимо да го съобразите. Ако веднага след вратата отляво или отдясно има друга врата, то при възможност не бива вратата да се отваря към нея.

Съветваме Ви да се доверите на специалист, който да монтира вратите, защото има тънкости, от които зависи правилното и естетическо монтиране. В нашата секция „Майстори“ можете лесно да намерите специалисти, които работят във Вашето населено място.