Как да изберем подходящи тревни смески?

 

Засяване

Градините от детството, такива каквито ги помним, засадени с различни плодни дръвчета и зеленчуци са все по-голяма рядкост. С годините се преосмисли използването на дворното и градинското пространство около къщата. Хората имат нужда от обширно пространство, което да дава повече естетическо усещане – какво по-добро решение за постигането му от зелен и красив тревен килим.

Предварително знаем, че тревното пространство изисква своята грижа, за да се получи крайният ефект, затова от изключително значение е качеството и вида на засятата трева. Тя трябва да е подбрана специално за терена и почвата, с която разполагате.

Райграс или тревни смески?

Макар че е популярно на тревния килим да се казва райграс, истината е, че райграсът е само един от многото видове трева, които се използват за направата на хубавия тревен килим. Основно за хубавите тревни смески се използват няколко растения от семейство житни: Английски райграс (Lolium perenne), Ливадна метлица (Poa pratensis), Червена власатка (Festuca rubra), Овча власатка (Festuca ovina), Обикновена полевица (Agrostis tenuis). Общото, което ги прави подходящи за тревен килим е високата им степен на „братене“ (т.е. образуване на няколко стъбла от едно растение), което е и най-ценното им качество – разклоняват се настрани, сгъстяват се бързо и образуват плътен, гъст и равномерен чим. Тези култури са устойчиви на често косене и много бързо се възстановяват, което също е важно качество.
Обикновено тревните смески включват до 4-5 вида различни треви, като съотношението на сортовете определя и общите характеристики на килима. Тъй като различните сортове имат и различни качества (издръжливост на слънчево греене, нужда от напояване, устойчивост на газене и други), комбинацията им определя и предназначението – тревни смески за слънце, смески за сянка, смески за спорт, изключително сухоустойчиви смески за места, където има недостиг на вода за напояване и други.

Поради това е важно да се съблюдават няколко основни критерия при избора на точните тревни смески; климатът, почвата, възможността за напояване и поддръжка, слънчевото греене.

Видове тревни смески

За всяка различна идея, която даденият стопанин има, съответства и тревна смеска. Всяка фирма, която произвежда ги нарича по различен начин, но въпреки това можем да обособим няколко основни групи, които ще намерите навсякъде.

 1. Тревни смески за парк

  За да получите красив тревен килим, който има основно декоративно предназначение се търси смеска, която придава гъстота на зеления килим, има нежна листна маса и не се притеснява от коситба. Този вид тревен килим се нуждае от добро поливане и поддръжка, за да стане хубав и равномерен.

 2. Тревни смески за сянка

  Ако искате да озелените място, където има много дървета, то трябва да си купите смески, които са издръжливи на сянка. В тях се съдържат семена на сортове, които много добре понасят липсата на слънчево огряване.

 3. Тревни смески за слънце

  Преобладават сортове, които виреят добре на постоянно огряни от слънцето терени. Издържат и на по-рядко напояване.

 4. Тревни смески за слънце и суша

  Много подходящи за терени със силно директно слънчево огряване, които имат малка или нямат никаква възможност за напояване. Състои се от много издръжливи на слънце и суша видове треви.

 5. Смески за спортни терени

  Видовете в тях са изключително издръжливи на газене. Те бързо се възстановяват и издържат много на отъпкване. Бързо се възстановяват след изхабяване.

 6. Други

  Други смески, които по начало са достатъчно издръжливи пасват идеално в градини, в които се правят пикници, слагат се столове, шезлонги, маси и различни градински аксесоари.

  За площ, предвидена за много детска игра, забави, танци и чести посещения най-сполучлив вариант тук може да бъде издръжлива на отъпкване трева, която се образува от допълнителни видове.

Изборът на тревна смес в крайна сметка зависи от Вашия терен. Няма една, която да става за всякакви терени. Затова, когато отидете да си купувате, определете особеностите на терените, които ще озеленявате и не забравяйте да ги измерите.

Тъй като все пак затревяването е отговорна и важна задача, за да се постигне желан ефект, консултацията и евентуалната намеса на специалист са повече от желателни.

Статията е създадена в партньорство с