Ръководство как да изберете килим

Искате да си купите килим? Тогава е добре да прочетете това ръководство отгоре до долу. Ръководството за закупуване на килими обхваща всичко или почти всичко, което трябва да знаете, когато тръгнете да си купувате килим и то без уловките и триковете на продавачите.
Разделили сме процеса на 3 етапа, като във всеки са описани стъпките, които трябва да извървите, за да си гарантирате правилен избор и да останете удовлетворени от покупката си на килим.

Първи етап: Цени на килими

Подмяната на подовите настилки в дома влизат в категорията основен ремонт. Като всяка по-голяма инвестиция в дома и при този случай крайната цена може да ви стресне.
Първата стъпка към закупуването на килим е да прецените колко ще ви струва новата покупка. Разгледайте каталози на големите магазини, разгледайте онлайн платформите на големите магазини за строителство, дом и градина. Влезте на интернет сайтовете на магазините за интериорен дизайн и обзавеждане на дома като Домко, Икеа, Jysk, CarpetMax. Прегледайте и сайтовете за продажба по интермет като eMAG. Използвайте сайта pazaruvaj.net, който ще ви помогне да сравните цените, предлагани от различните продавачи. След това проучване ще имате приблизителна представа за цената на килима, подложките и поставянето му (ако се предвиждат такива).
Разбира се цената варира в много широк диапазон и започва от около 100 лв и достига до хиляди, в зависимост от размери, материал, десен и др.

Финансиране на покупката : Най-лесният вариант е ако разполагате с необходимите ви средства. Ако това е така, можете да пропуснете тази стъпка.
Можете да финансирате покупката си доста умно и тук не става въпрос за вземане на бърз заем с висока лихва, а за търсене на алтернативи. Можете да получите финансиране на покупката си с 0 % лихва направо в магазина от представители на различни финансови институции. Друга възможност е да проверите офертите на банките за издаване на кредитни карти, при които ползваш средства без лихва ако ги върнеш в рамките на месец и др.

Втори етап: Изберете перфектния килим

Първа стъпка: Изберете стила/типа на Вашия нов килим. Чували ли сте за берберски стил килими, а за тип шаги или плюш? Стилът на килима и Вашето предпочитание към определен тип килим ще бъдат основен фактор за това какво ще изберете. Но не трябва да подминаваме и предимствата и недостатъците на определените стилове килими и как те биха паснали на условията и натовареността на пространствата във Вашия дом. Това всъщност е основна част от процеса на избиране на килим и ето защо Ви предлагаме да прочете статията Видове килими. Тя би ви помогнала да стесните и прецезирате избора си.
След като сте се спрели на конкретен тип килим ще трябва да изберете и неговия цвят. Тук е моментът да се запознаете с Тендеции 2020 при килимите и да почерпите вдъхновение и идеи.
Време е да изберем и материала, от който е направен килимът.

Втора стъпка: Избор на материал, от който са изработени килимните влакна.
Издържливостта и представянето на килима зависи в най-голяма степен от материала, от който той е изработен. Може да се каже, че основно килимите се изработват от 4 вида материал и всеки от тях си има своите предимства и недостатъци.
Може би си задавате много въпроси – Устойчивостта ли е единственото нещо, което търся? Искам ли нещо не толкова скъпо, но което да издържа на петна и голямо натоварване? Какво да избера олефин или полиестер? Дали да не се спра на изцяло естествени материали или пък да заложа на най-новите материали? Трябва ли да помисля за издържливостта на килима на ноктите на домашните любимци и на игрите на децата ми? Има материал, който може да посрещне нуждите на всеки един от тези случаи. Предизвикателството е да изберете кои материали ще бъдат най-добри за Вашия дом. Запознайте се със статията Типове нишки, от които са изработени килимите и подберете този, който ще посрещне най-добре Вашите нужди и ще ви служи вярно дълго време.

Трета стъпка: Изберете подложка за своя килим. Много от нас не знаят, че под килима е хубаво да се постави подложка. Други смятат това за излишно. Къде е истината? Вярно, че ако не сложите подложка няма да се случи нищо фатално – само ще намалите издържливостта на Вашия нов килим, ще трябва да го намествате постоянно, било при почистване или при ходене върху него, защото той няма да стои стабилно на мястото, което сте му отредили.
Килимът се състои от влакна, вплетени в основа. Когато тази основа е поставена директно върху подовата настилка (независимо каква е тя) тя е подложена на по-голямо натоварване, респективно на увреждания и бързо износване. А когато целостта на основата на килима се наруши, той е подложен на много по-бързо износване. Килимът става вълнообразен, влакната започват да се “скубят”, слягат и той придобива стар и овехтял вид.
Ето защо можем да кажем, че подложката е подкрепящата структура на Вашия килим.
В специализираните магазини ще Ви представят съществуващите подложки и ще Ви препоръчат подходящата за Вашия килим.

Четвърта стъпка: Търсите килим за конкретно помещение – тогава прочетете нашите статии, посветени на темата.
Може би си търсите килим за кухнята или искате да стъпвате на меко в банята. Имате домашен любимец или търсите килим за детската стая. Или … списъкът може да продължи. Предлагаме Ви връзки към някои от статиите ни, написани за конкретни помещения и ситуации. Тази стъпка е лесна – просто пропуснете статиите, които не Ви интересуват и прочетете тези, които са за точно за Вас.
Килим в кухнята – предимства и недостатъци; Баня с килим – защо не; Детски килими – как да изберем; Килим, които ще устои на предизвикателството домашен любимец; Килими за стълби; Петзвезден лукс в спалнята, с помощта на килим.

Дотук минахме теоретичната част на процеса “купуване на килим”. Сега сме по-знаещи и сигурни в избора си. Очаква ни самото закупуване и инсталиране на килима – или практическата част на процеса.

Трети етап: Да си купим килим!

Готови ли сте да си купите килим? Можем да отговорим вместо Вас – Да, Вие сте готови! И дори повече – може да се каже, че знаете повече от повечето продавачи на килими, освен може би тези в специализираните магазини. Но за да продължим инерцията, която сте набрали е добре да знаете и какво да очаквате, когато влезете в магазина. Първият ни съвет е преди да тръгнете да пазарувате, да хапнете. Не, това не е шега. Ниската кръвна захар води до вземането на лоши решения.
Продавач, който е на “ти” с килимите, ще Ви посрещне с куп въпроси, с които да достигне до основата на това, което търсите и да може да Ви предложи най-подходящата подова настилка за Вашия конкретен случай.
Препоръчително е да посетите поне 3 магазина, преди да вземете решение. Разгледайте интерактивната карта на нашия сайт, която показва магазините около Вас.

 При посещенията си в магазина си записвайте цени, размери, цветове, името на магазина и други полезни данни, за да можете по-късно да сравните и прецените на спокойствие на коя стока да се спрете и от кой магазин да я купите. Интересувайте се дали килимът има някаква гаранция и какво включва тя, предлагат ли отстъпки или намаления и др.
След като обсъдите и премислите на спокойствие цялата събрана информация, Вие сте готови да се върнете в магазина и да си купите мечтания килим.

Ако наистина сте си купили нов килим, прочитайки нашето ръководство, ще бъдем щастливи да ви помогнем и с избора на майстор, който да ви помогне при инсталирането му (ако предвиждате такова) или при бъдещи подобрения на дома Ви.
Сега се насладете на новия си килим и благодарим, че ни направихте част от процеса! Вероятно няма да Ви се наложи да преживеете това отново поне през следващите най-малко 10 години.