Фаянс и теракот

Керамични плочки – фаянс, теракот и други.

Разликата между гранитогреса, фаянса и теракотата се състои в материалите, които се използват, и технологията, по която се произвеждат. Това обуславя както техните качества, така и тяхното приложение.

Фаянс са керамични плочки, които се използват основно за облицоване на стени.

Теракотата се характеризира със следните качества:

  • висока устойчивост към въздействие на абразивни вещества, атмосферни влияния и химични вещества;
  • не се свива и не се измята.

Именно благодарение на тези качества той е много подходящ за външни и вътрешни подови настилки. Тъй като керамичните плочки са част от интериора на дома, към тях има много по-високи естетически изисквания. Те се характеризират с изключително голямо разнообразие от цветове, шарки, форми и размери. Външният им вид трябва да се вписва хармонично в цялостното интериорно и екстериорно решение на сградата и в същото време техническите им характеристики да отговарят на специфичните изисквания в различните случаи на приложение. Сред керамичните плочки съществува голямо разнообразие по няколко показателя. Според типа повърхност те биват емайлирани (глазирани) и неемайлирани. Повърхността на емайлираните плочки е покрита със слой цветно стъкло, създаващо както важни естетически характеристики (цвят, блясък, декоративен рисунък, различни оттенъци и т.н.), така и технически свойства. Всички тези характеристики зависят от типа емайл и могат да варират в широки граници. Неемайлираните плочки са еднородни по цялата си дебелина и обикновено нямат никакъв декоративен рисунък.

      Керамичните плочи се различават и в зависимост от изходната суровина. Според този показател корпусът на плочката може да е цветен (от жълто до тъмно червено с множество междинни тонове) или бял. При емайлираните плочки цвета на основата практически е без значение. Когато изделията са неемайлирани, различни цветове могат да се получат и с добавяне на пигменти. Керамичните плочки се различават и по форма и размери. По правило всички производители произвеждат различни серии. Във всяка серия има комплект фаянс за стените и теракот за пода, разработени специално в хармония едни с други. Обикновено фаянсовите плочки са по-светли и натоварени с различни декорации, фризове и акценти, а подовите плочки – теракотата, са по-тъмни и едноцветни.