Дървената дограма – хармония с природата

Въпреки, че последните години PVC дограмата придоби изключителна популярност поради заслужените си качества, то дървената дограма си остава чудесен вариант за Вашите прозорци и врати.

Няма да е пресилено, ако кажем, че за момента висококачествената многослойна дограма е най-ефективната и естетична дограма на пазара. Също огромно предимство е, че дървото е екологичен материал.

Дървената дограма се дели на два вида – дограма от обикновена масивна дървесина и такава от многослойна дървесина.

 1. Обикновената масивна дограма се изработва от цели дървени елементи с присъщите за дървото недостатъци и дефектни участъци (чепове, язви, чепаци и деформирани слоеве). Главният недостатък е способността на дървото да се изкривява (измята) с течение на времето. Логично изкривеният прозорец не приляга плътно в леглото си при затваряне и през образувалите се процепи Вашият дом ще се охлажда свободно през зимата.
 2. Многослойна дограма. Нейните елементи се изработени от няколко слепени слоя дърво като всички дефектни участъци са отстранени и слоевете са ориентирани в различни посоки за намаляване на естествената деформация на дървото. С течение на времето дървото изсъхва и се изкривява, но в случая, когато са няколко различни слоя, то силата на деформация се проявява в различна посока за всеки слой. Като цяло деформацията на различните слоеве се компенсира и неутрализира, затова в резултат дограмата не се изкривява с времето. Многослойната дограма е по-качествената от двете, но за сметка на това е и по-скъпа.
  • Предимства на дървената дограма:
   1. има много добри звуко-изолационни и  термо-изолационни качества;
   2. придава неповторим уют и топлина в помещението и естетика на фасадата Ви;
   3. не се изкривява и измята с течение на времето и при добра изработка е изключително дълготрайна.
  •  Недостатъци:
   1. дори и дограмата да е импрегнирана при изработката, то на определени периоди от време е необходима поддръжка – импрегниране, лакиране или боядисване;
   2. ако дограмата от масивна дървесина не е направена от качествен и сух материал, след няколко години се изкривява (измята) и топлинните загуби на помещението се увеличават драстично;
   3.  при лоша обработка на дървото могат да се появят дървояди и други насекоми;
   4.  пожароопасна;
   5.  цената на наистина качествената дървена дограма е по-висока от тази на останалите видове дограми.