Цена на бойлер и критерий за икономичност

Тъй като финансовият фактор е много важен за вземането на крайното решение, то в тази статия ще се опитаме да Ви ориентираме за финансовите аспекти при покупката и експлоатацията на бойлера – цена и икономичност.

Проточен бойлер

Факторите, които определят цената на проточните бойлери, са няколко като мощността е основният между тях. Колкото по-мощен е един бойлер, толкова повече вода може да затопля за единица време. Разбира се, това означава, че ще изхарчи и повече електричество. Другите фактори са производител и търговска марка, допълнителни екстри, защити и други.
Най-малките проточни бойлери, които са подходящи за монтаж над мивката са с мощност 3-4кВ и се продават в магазинната мрежа на цена между 50 и 100 лева. Проточните бойлери за баня са с по-голяма мощност – 6-8 кВ и се продават между 100 и 150 лева.

Обикновен обемен бойлер

Повече са факторите, които оказват влияние на цената на обикновените бойлери – обемът тук има по-голямо значение от мощността на нагревателя, защото очевидно за бойлер от 80л. са изразходвани много повече материали отколкото за бойлер от 10л. Освен обема и мощността, влияние оказват материалите и допълнителните екстри. Малките обикновени бойлери с обем 5-10-15л. се продават на цена между 100 и 150 лева.

Цената на големите бойлери, най-масовите от които са тези от 80л., започва от 180 лева за най-обикновените модели:

  • Наличието на серпентина оскъпява бойлера, а ако са две, цената скача още повече;
  • Бойлерите със стъклокерамично покритие, наричани още емайлирани, са по-евтини. Тези, които имат водосъдържател от неръждаема стомана, са чувствително по-скъпи и се продават на цена от около 400лв. За сметка на цената водосъдържателят от неръждаема стомана е практически вечен;
  • Хоризонталните бойлери са относително по-скъпи от вертикалните.

Ефективност на обикновен бойлер

Обикновено водата във водопровода е около 15°С. Температурата на човешкото тяло варира между 36 и 37°С, което означава, че всяка вода над тази температура ще изглежда топла, тъй като човешкото тяло ще приема топлина от нея и ще се затопля. Обикновено хората се къпят с вода 40-42°С, която се усеща като топла/гореща.
Количеството електроенергия, което е необходимо да загрее бойлер 80л. от 15°С до 60°С, е приблизително 4.5кВ/ч или около 1 лев.
Когато регулирате температурата на бойлера, Вие не го правите по-ефективен и икономичен. Това е така, защото консумираната електроенергия за 1°С винаги е една и съща. Когато намалите градусите на бойлера, той ще изхарчи по-малко електричество, но и ще имате по-малко топла вода. Съответно, когато увеличите градусите на терморегулатора, вие увеличавате консумацията на електричество и имате по-голямо количество топла вода.

Мощност на нагревателя

По-мощният нагревател не прави бойлера по-малко икономичен, защото той просто по-бързо ще затопли обема вода, но изразходеното количество електроенергия за целия обем ще е същото, както и при по-малък нагревател.

Когато говорим за бойлер с нагревател от 3кВ/ч, то той ще отдаде необходимата топлина за затоплянето на водата до 60°С за 1.5 часа. Ако бойлерът е с по-малък нагревател – 2кВ, то обемът ще бъде затоплен за 2 часа и 15 мин., като и в двата случая изразходената електроенергия ще бъде 4.5 кВч. От тук насетне разходът за електричество ще зависи изцяло от Вашата консумация. Ако ежедневно изразходвате всичките 80л. вода, то всеки ден бойлерът ще харчи отново 4.5 кВч, или едно левче, за да затопли водата.

Топлинните загуби – истинският измерител на икономичността на един бойлер

Другата много важна характеристика на бойлера са неговата топлинна загуба. Казано с по-прости думи: Колко топлина губи той? Това зависи изцяло от изолацията и материалите, вложени в производството му.
Ако трябва да сме точни, това е истинският показател за икономичност на един бойлер, защото той определя колко енергия се губи в атмосферата. Колкото по-малки са загубите, толкова по-малка ще е след това консумацията на електроенергия за допълнително подгряване на водата и възстановяване на заложените градуси.
Стандартно бойлерът има топлинни загуби между 0.5 и 1.5кВ. В първия случай, ако не ползвате топла вода, бойлерът ще консумира 0.5кВч (10ст.) на денонощие, за да поддържа водата на определената температура, а във втория случай – 1.5кВч (30ст.) на денонощие. Тук много ясно се вижда разликата между бойлерите – в единия случай губите 3лв. на месец, в другия 9лв.

Другата много интересна калкулация е за колко време бойлерът ще изстине до чешмяна температура. По-горе казахме, че водата акумулира 4.5кВч топлина, за да достигне до 60°С. При загуби от 1.5кВч в лошия случай след три дни ще имаме напълно студена вода, а в добрия случай – 9 дни. Разбира се, много преди това водата ще е неприятна за къпане, защото при температура по-ниска от 37 °С, усещането е за хладка вода и след това студена.