Направете си домашна Ароматерапия с Арома лампа

Все повече хора се интересуват и запознават с невероятните ползи на етеричните масла. Един от най-често използваните начини за използване на масла е чрез ароматерапията. Носът е мощен инструмент и усещането за аромат може значително да повлияе на нашето емоционално, физическо и психическо здраве.

Възникване на ароматерапията

Използването на етерични масла за терапевтични, духовни, хигиенни и ритуални цели може да се проследи назад във времето до древните цивилизации на Китай, Египет, Гърция, както и при римляните и индианците, които са ги използвали в козметиката, парфюмите и лекарствата. За първи път концепцията за ароматерапията е била изведена от малък брой европейски учени и лекари през 1907 година. През 1937 година за пръв път в света думата ароматерапия се появява в печатна книга, в труда на френски химик – „Ароматерапия: етерични масла, растителни хормони”, който е преведен на английски през 1993 година. В днешни дни ароматерапията е лечението или профилактиката на заболявания чрез прилагането на етерични масла. Доказани са и други ползи като намаляване на болката и тревожността, прилив на енергия и подобряване на краткотрайната памет, намаляване и успокояване дразненето и сърбежа при екземи, релаксация и много други.

Арома лампи

Има два вида арома лампи:

– такива, които изпаряват смес от вода и маслата, посредством свещ, поставена под купа;

– и такива, които действат, благодарение на електрически и механични принципи.

Арома лампа със свещ

Основният принцип на действие  е следният – във вдлъбнатинката на лампата се налива малко топла вода, в която се капват капки от етеричното масло или комбинация от масла и се запалва свещта под тях. Броят на капките зависи от големината на помещението – следвайте упътването на лампата или на етеричното масло. Постепенното изпаряване на маслото и отделянето на аромата в помещението става за сметка на подгряването на водата. По този начин се атакуват вирусите и микробите в помещението или се постигат други ползи. Процедурата се извършва в добре проветрена стая при затворени врати и прозорци. Любопитен факт е, че в Япония чрез вентилационните системи се ароматизират работните помещения с лимон и розмарин, за да се подобри ефективността на служителите, особено в по-малко продуктивните следобедните часове.

Електрически арома лампи

Те работят с или без вода, в зависимост от модела. Арома лампите, понякога наричани и дифузори се използват за въздушна дифузия (разпрашаване) на етерични масла в ароматерапията и езотериката. Течността не се изпарява чрез нагряване, а се разпрашава чрез ултразвук. Предимството на тези модели е, че работят при ниска температура на водата и няма опасност от пожар и изгаряне. Някои лампи освен че ароматизират помещението, те го и осветяват в различни цветове, които съответстват на чакрите и също оказват благоприятно въздействие. Прибавена е и допълнителна функция – овлажняване на въздуха в помещението. При тези лампи дифузията на етеричните масла става посредством ултразвук, без нагряване, което не променя състава на етеричното масло.  При някои лампи, при изчерпване на етеричното масло в тях, те се самоизключват. Като недостатък, ако изобщо можем да говорим за недостатъци, можем да изведем единствено високата цена на електрическите лампи.

Любопитно и полезно

Ако имате „щастието“ да живеете в регион, в който комарите са чести гости, просто капнете няколко капки цитронела и лимонова трева във Вашата арома лампа и ще ги прогоните. Полезно е да знаете, че хлебарките не обичат евкалипт, а мухите – босилек. Етеричните масла от босилек, мента и розмарин пък са много подходящи за ученици, студенти и всички, които се нуждаят от по-добра концентрация. Ако Ви прилошава при пътуване с кола, капнете няколко капки ментово масло в ароматизатора на колата или на кърпичка. Рибарите от години използват анасон, за да прикрият човешката миризма – просто капнете една – две капки анасонова масло на пръстите преди да поставите стръвта на кукичката си.

Цени на Арома лампите

Лампите със свещ могат да бъдат закупени на цени от 5 лв., докато цените на тези, които работят с електричество са в много широки граници от около 50 лв. до над 130 лв., в зависимост от модела и възможностите на лампата.

  • Съдът за изпарение не трябва да е твърде малък, в противен случай водата ще се изпари много бързо и маслото ще започне да гори.
  • Водата в лампата не трябва да ври, тъй като това ще промени качеството и въздействието на аромата.
  • Никога не оставяйте лампата със свещ да гори без надзор.
  • Консултирайте се с лекар преди да започнете арома терапия. Този вид терапия не е препоръчителен за прилагане върху малки деца, бременни и кърмещи жени.

Тези лампи са един невероятно добър вариант за подарък, който всеки заслужава. Независимо кой вид ще изберете – тези, които работят със свещ или електрическите, едно е сигурно Вие ще пуснете чистата природа в дома си, ще получите облекчение, ще постигнете успокоение на духа, а при практикуване на източни практики дори можете да достигнете до нирвана.