9 златни съвета как да си намерите добър майстор

Ние от Ремонти.БГ сме се посветили да улесняваме вашите домашни ремонти. Наред с десетките статии с полезна информация за различните материали и технологии за ремонти и декорация, искаме в тази статия да ви помогнем в, може би, най-важния избор по време на целия процес – избора на майстор.

Всички знаят, че да намериш качествен, добър и коректен майстор е относително трудна задача. Ето няколко основни съвета как да направите това и да не съжалявате после:

ОСОБЕНОСТИ В ПРОЦЕСА НА ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИТЕ РЕМОНТИ В БЪЛГАРИЯ

 1. Не можете да получите всичко!

  По принцип от своя майстор можете да изискате и да получите три основни неща:

  ВИСОКО КАЧЕСТВО

  НИСКА ЦЕНА

  КРАТЪК СРОК НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

  В общия случай не можете да получите и трите неща едновременно, а само две от тях. Ако искате ниска цена, то ще трябва да направите компромис или с качеството или със срока. Ако трябва да сме честни, в повечето случай ниската цена ще е за сметка и на срока и за сметка на качеството.

  Ако искате бърз ремонт, то няма как да е евтин и качествен, а ако искате качество, то ще бъде за сметка на по-висока цена или по-дълъг срок.

  Преди да започнете да търсите изпълнител за вашия ремонт, е хубаво да си помислите какво точно искате от него и си дайте сметка кое е най-важното нещо за вас.

 2. Добрите майстори са заети за месеци напред

  Рядкост е един добър майстор да може да започне вашия обект незабавно. При добър майстор имайте в предвид, че той лесно си намира нови обекти и обикновено е планирал няколко обекта един след друг и ще се наложи да изчакате вашия ред.
 3. Поемане на прекалено много обекти от един майстор

  За съжаление, е честа практика някои майстори да поемат повече обекти от колкото могат да свършат в разумен срок. Това се прави с ясното съзнание, че няма да изпълни поетите ангажименти за срок на изпълнение. Това е откровена некоректност, която често върви с ниско качество, липса на професионални умения и нерядко върви с непочтени намерения.
  Обикновено в този случай майсторът взема аванс, започва работата отначало с високи темпове няколко дни и след това започва да липсва от работното си място поради най-различни причини. Разбира се, той в този момент започва нов обект.
  Тъй като вече сте предплатили аванс, вие се притеснявате да не загубите парите си, което вас ви прави зависими, а не него му дава инструмент за манипулиране.

 4. Липса на професионализъм

  Поради наблюдавания бум на строителството в последните години се увеличи и нуждата от строителни майстори в страната. Това предизвика недостиг на квалифицирани майстори и в резултат на което се увеличиха възнагражденията на майсторите. Това от своя страна предизвика интереса на много псевдо-майстори и накара хора, които нямат нужния опит и умения, да се представят за майстори с дългогодишен опит.
  Тъй като при срещата с бъдещия майстор, вие реално не можете да прецените до колко той е опитен, то решаващо е неговата убедителност. Много лесно един майстор може да претендира за опит и качества, само в един разговор, без да се налага да ги доказва пред вас в онзи момент.

  В следващите редове ще ви дадем съвети как да минимизирате този риск.

 5. Оглед

  Много е трудно да се направи коректна оферта от страна на майстора, без да е видял жилището, където има нужда да се направи ремонт. Има голямо значение от състоянието на стените и подовете в момента, има значение как вие си представяте новото жилище, има значение дори на кой етаж се намира жилището ви. Представете си, че има нужда от голямо къртене, а вашето жилище се намира на 12-ти етаж и асансьорът е повреден. Нормално е цената на една и съща дейност да е различна ако сте на 1вия етаж и ако сте на последния.

  Не е достатъчно да кажете, че вашата баня е 6 м2. Майстора има нужда да види нивата, ъглите и чупките, да чуе вашите желания за фризове, пана, декорация, скрито осветление, изместване/подмяна на мивка, душ, дали казанчето ще е вградено или не, както и много други детайли, които имат пряко отношение към времето и труда, които той ще вложи в този обект.

  Истинска и коректна оферта може да се направи от майстора само след оглед на жилището и обстоен разговор с вас за вашите намерения, мечти и вашите желания като срок, качество и бюджет.

9 златни съвета как да си намерите добър майстор

Не можем да кажем, че има рецепта за перфектен ремонт, но има няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да направите вашия ремонт по-лесен, по-приятен и крайна сметка по-успешен.

 1. Обмислете всичко предварително

  Обмислете добре какво искате предварително. Дайте си сметка реално за вашите възможности и желания. Разгледайте различни варианти и идеи в интернет и се опитайте да харесате нещо. Много е важно процесът по филтриране на различните идеи да се случи преди стартирането на ремонт, от колкото по време на ремонта да сменя заданието към майстора. Във всички случаи промяната на желанията по време на строителството ще ви струва по-скъпо и ще забави сроковете.

  Ако не сте сигурни какво точно искате, поговорете с приятели. По време на разговорите и огледите с майсторите не се претеснявайте да поискате техния съвет. От една страна това ще ги зарадва, а от друга – ще можете да добиете впечатления за техния опит.

 2. Направете предварително проучване за майстор внимателно

  Поговорете с приятели, разпитайте за майстори, които те са ползвали, доволни са от тях и могат да ги препоръчат
  Прочетете статиите на Платформата за улесняване на домашните ремонти – Ремонти.бг, свързани с вашия ремонт, предварително. Разберете различните тънкости и особености свързани с вашия бъдещ ремонт.
  Разгледайте нашия каталог с хиляди майстори. Прочетете тяхното представяне, разгледайте техните снимки и се опитайте да направите финален списък с няколко майстори.

 3. Разпитайте майстора за неговия опит

  Свържете се с избраните майстори и се опитайте да научите повече за тях и техния опит. Разпитайте всеки от тях за неговите обекти, обектът на който той работи сега и се опитайте да си съставите мнение за неговия опит и професионализъм.
  За първоначален опознавателен разговор не можете да очаквате истинска оферта.
  Ако искате да се ориентирате за цените, по скоро можете да попитате за единични цени, например цената за лепен на плочки/боядисване/шпакловка на м2.

 4. Инвестирайте малка сума пари за огледи

  В много хора се е установило усещането, че огледите следва да са безплатни, защото не е започнал ремонта. Това е така, но майстора заделя от своето време, за да дойде да огледа вашето жилище, да ви даде съвет, да си състави представа за нужното време и усилия и в крайна сметка да ви направи финална оферта. Един оглед в голям град може да отнеме с придвижването до там и обратно, с един подробен разговор с вас между 3 и 4 часа, което е половин работен ден. 

  Друга истина е, че някои хора злоупотребяват с огледите и за всеки случай викат много майстори на оглед, просто за всеки случай.

  Отнасяйте се с уважение към времето на майсторите, защото с него те си изкарват хляба.

  В крайна сметка трябва да знаете, че рядко опитен и квалифициран майстор може да си позволи да ходи безплатно на огледи всеки ден.

 5. Разпитайте избрания майстор и разгледайте снимки
  Всеки майстор  снима обектите си с телефона, защото това е неговата визитка, неговия труд и в много от случаите – неговата гордост.
  Няма майстор, който да не поиска да се похвали с добре изпълнен и качествен обект. 
  От снимките не само ще се ориентирате за това как работи майстора, а и много често ще получите ценни идеи и насоки как да планирате и изпълните вашия ремонт.
 6. Поискайте да сключите договор

  Договорът е нещото, което защитава интереса и на двете страни. Не допускайте договорът да е с трета фирма, която няма нищо общо с вашия изпълнител. Впишете работата, която трябва да се извърши, срокове и съответното заплащане.
  Отбележете гаранционен срок за извършените работи.

  Не забравяйте, че договорът защитава вас от некачествена работа, но също така защитава и майстора от некоректност от страна на възложителите.

 7. Купете заедно материалите

  Ясно е, че майсторът не може да започне без материали. Отидете заедно до строителния магазин/строителна борса и изберете заедно материалите, като ги заплатете директно на магазина. Организирайте транспорта заедно и се уверете, че материалите са съхранени при вас. Така ще имате сигурност, че дори и при лошо развитие на нещата, материалите ще останат ваша собственост.
 8. Посещавайте често вашия строителен обект

  Посещавайте обекта, интересувайте се от напредъка, говорете си с майстора. Така той ще вижда, че на вас ви пука и ще има някаква форма на контрол.
  Питайте всяка седмица дали следващите дни майсторът планира да отсъства.

  Направете снимки преди стартиране на ремонта, правете снимки по време на вашите посещения, както снимайте и след завършване на ремонта.

  Хубаво е да имате снимки и с майстора на строителния обект.

 9. Аванс

  Много често майсторите имат нужда от аванс. Вие ще прецените дали и в какъв размер бихте се съгласили.

  Друг вариант е, да разбиете плащанията на повече равни вноски, така че майсторът по-често да получава изработеното и да не се чувства зависим от вас.

  Можете да разделите работата на по-малки етапи с конкретни срокове, например задачи за всяка седмица и в края на седмицата да изчиствате заработеното.

  Трети вариант е отново да разбиете работата на равни седмични етапи и да предплащате седмица за седмица, след като се уверите, че задачите от предната седмица за изпълнени. Така майсторът ще се чувства спокоен, а вие ще имате сигурност, че обектът ще бъде завършен.