5 важни съвета как да имаме икономичен хладилник дълго време

Как да експлоатираме хладилника умно

Съвременните хладилници се отличават с огромно разнообразие според марката, обема, комбинация с фризер, енергийна ефективност и други. Без значение каква е марката има няколко общовалидни правила, които ще Ви помогнат да ползвате Вашия хладилник дълги години:

  1. Изберете си хладилник с висока енергийна ефективност. Варират от най-ниския G, до най-високия А+++. Хладилник клас А++ харчи наполовина електроенергия спрямо същия клас В. Енергийният клас на хладилника се изчислява на годишна база и един голям хладилник клас А++ с фризер средно консумира около 250кВ (около 50 лева). Мощността на един хладилник варира средно между 150-200 вата и се приема, че работи средно 4-8 часа на денонощие. Това означава, че той се включва в моменти, когато вътрешната температура надвиши заложените +3/+5 ºС и след като я достигне се изключва и не охлажда повече;
  2. Поставете хладилника на подходящо място – да не се нагрява от директна слънчева светлина, да не е близо до отоплителна или готварска печка;
  3. Ползвайте разумно. Най-напред решете точно от какво имате нужда и след това отворете вратата. Не оставяйте вратата отворена дълго време;
  4. Не внасяйте топли предмети в хладилника. Ако Ви е останала храна от обяда в тенджерата, първо я сложете някъде, за да изстине хубаво и след това я приберете в хладилника;
  5. Не заграждайте електроуреда от всички страни със шкафове. Обикновено отзад се намира топлообменникът, който има нужда от лесна циркулация на въздуха. Ако „задушите“ хладилника, ще нарушите режима му на работа и той ще стане по-малко ефективен.

Екстри, от които може би ще имате нужда

  • Съвременните хладилници имат и нови възможности, облекчаващи поддръжката  и експлоатацията им. Като най-полезна се приема системата NO-FROST. Това е система, която освобождава домакинята от задължението да размразява и подсушава хладилника. Процесът е автоматизиран и не се изисква участието на човек;
  • Функцията БИО-фреш или НУЛЕВА зона – тя е свързана със съхранението на продукти от растителен произход. Изследванията показват, че най-добрият начин за съхранение на такива продукти е при температура от 0 °С. По този начин максимално дълго се запазват вкусовите качества – при тази температура се запазва клетъчната структурата, която се разкъсва при замръзване, и се забавят достатъчно процесите на разваляне, водещи до повреждане на продуктите;
  • Стелаж за охлаждане на шишета в легнало положение. Много е удобен, защото прибира бутилките и те не пречат на другите продукти;
  • Вграден във вратата диспенсер за вода. Много полезна опция през горещите летни дни.