Видове тапети

Според материала, от който са направени, тапетите се делят в следните групи:

  • Хартиени

Наричани още Симплекс, това са най-простите тапети, които се предлагат на пазара. Изработени са от един слой хартия, евтини и лесни за лепене, те са много икономично решение за декориране на дома Ви. Предлагат се в много голямо разнообразие. Важно е да се отбележи, че макар и еднопластови, тези тапети не приличат на онези хартиени тапети отпреди 20-30 години. Сега се произвеждат от качествени материали, които са устойчиви на износване. Трайността им е по-ниска в сравнена с тази на следващите групи, но въпреки това са много добър и издръжлив начин за декорация. Подходящи са за гладки и равни стени, защото ако има недостатъци, то тапетът не може да ги прикрие.

  • Тапети „Дуплекс“

Изработени са от двупластова първокачествена хартия. Те са релефни и по-плътни от еднопластовите. Добре прикриват основата, ако стената не е идеално гладка.

  • Винилови тапети

Това са най-разпространените тапети на пазара. Наричат се още „PVC“, защото повръхността им е покрита с поливинилхлорид, който подпомага релефното очертаване на десените. Съединяването на ръбовете им не личи при тяхното залепване. Лесно се почистват и са устойчиви на слънчева светлина и други фактори. При замърсяване позволяват да се измият с мокра гъба или мека четка.

  • Текстилни тапети (ФЛИС)

Външната им повърхност е покрита с текстил върху хартиена основа. Създават неповторим стил и предлагат голямо разнообразие от цветове и тъкани. Топлотата, която дава обличането на стената с текстил, е ненадмината, но освен визуалният ефект, имат и други предимства като добра шумо- и топлоизолация.

  • Фототапети

Те предлагат огромно разнообразие за внасяне на различни елементи в интериора – пейзажи, растения, животни, хора и всичко, за което можете да се сетите. За детски стаи са актуални фототапети с приказни сюжети и анимационни герои.