Видове крушки – да ОСВЕТИМ темата

Въпреки, че електрическите крушки са доста „познати” като функция, има толкова много техни вариации, при избора между които лесно можете да се объркате и изгубите. Вместо да закупите първата крушка, която „изглежда ще работи”, отделете малко време, за да изберете перфектната крушка за Вашето осветително тяло. Като се запознаете с различните видове крушки, не само ще спестите пари в дългосрочен план, ще създадете перфектната атмосфера за Вашия дом, но и ще предотвратите евентуален пожар от използването на неподходяща крушка.

 Видове крушки според технологията:

 • Електрически крушки с нажежаема жичка – до скоро това бяха най-разпространените електрически крушки за осветление в бита. След 2012 год. Европейският съюз забрани изцяло пускането на пазара на всички разновидности на класическите крушки с нажежаема жичка. Този тип крушки още може да бъде открит в магазинната мрежа.
 • Луминесцентни лампи – те са енергоспестяващи, със средна продължителност на живот от 7 500 часа, която зависи от режима на работа на осветителното тяло. Големите луминесцентни лампи се използват най-вече в търговски, индустриални и институционални сгради, компактните такива намират все по-широко приложение в домовете, като алтернатива за спестяване на енергия.
 • Халогенни крушки – на пръв поглед много приличат на крушките с нажежаема жичка и също като тях имат такава, но стъкленият им балон е пълен с инертен газ, което им позволява да отдават по-силна светлина и едновременно с това да пестят до 30% електрическа енергия, сравнени с обикновените крушки. Продължителността на живота им е около 2 000 часа. Като недостатък можем да отбележим, че те са чувствителни към промените в напрежението и излъчват силна топлина.
 • Енергоспестяващи крушки – познати са още като компактни луминесцентни лампи (КЛЛ). Те се причисляват към групата на газоразрядните осветителни тела. Произвеждат се както с класически винтови цокли, така и със специални такива. Продължителността на живота им е от 6 000 до 15 000 часа.
 • Светодиоди (LED) – имат много висок коефициент на полезно действие (използват около 80% по-малко енергия отколкото крушката с нажежаема жичка), продължителността на живота им е около 50 000 часа и не на последно място те са екологично чист продукт. Като недостатък може да се посочи все още доста високата им цена. В следната статия сме описали с подробности предимствата на различните видове крушки.

Видове крушки според вида на цокъла

Цокълът е основата на крушката, която се вмъква във фасонката и осигурява електрическата връзка и закрепването й в осветителното тяло. Цоклите обикновено се обозначават с комбинация от буква-число. Цокълът няма пряка връзка и зависимост с типa на крушката. Обикновено всеки тип цокъл се произвежда с почти всички технологии крушки.

 • Цокли с Едисонова резба – това е стандартен тип цокъл, разработен от Томас Едисон. Тези крушки са с метална основа с дясна резба, която се завинтва в подходящата фасонка. Обозначават се с „Ехх”, където „Е” означава Едисон, а „хх” е числото, отговарящо на външния диаметър на резбата в милиметри. Приложение на крушките с Едисонова резба: Е10 – за джобни фенерчета, велосипедни светлини; Е11 – халогенни светлини; Е14 – за малки лампи до 220 V (полилеи, нощни лампи); Е27 – стандартни 220 V лампи до 200 W; Е40 – индустриално осветление над 200 W. Най-често използваните винтови цокли в Европа са със стандартния размер Е27 и малкия – Е14.
  • Цокъл Е27. Това са добре познатите ни от миналото крушки за осветление. Разликата е, че вече се произвеждат и халогенни, енергоспестяващи – КЛЛ и LED модели.
  • Цокъл Е14. Също много популярен стандарт крушки за осветление. Масово се използват за малки осветителни тела – нощни лампи, аплици, осветление за спални и детски стаи, и др. Най-популярната форма на крушката е като пламък на свещ, но има осветителни тела които изискват по-къси крушки и тогава се избират модели с къса и кръгла форма. Можете да намерите такива крушки с нажежаема жичка, халогенни и LED.
 • Цокли тип „Байонет” – стандартните крушки от този тип имат два пина на противоположните страни на капачката, закрепването към фасонката става с натискане и превъртане, посредством странични щифтове.

  Обозначават се с „Вхх” или „Вахх”, където „В”/”Ва” означава „байонет”, числото „хх” е външният диаметър в милиметри. В означението следва и буква „s” – за една контактна пластина или „d” – за две. Например: Ba15s – диаметър на цокъла 15 мм, с една контактна пластина, Ва15d – диаметър на цокъла 15 мм, с две контактни пластини. Крушките от този тип намират приложение там, където вибрациите могат да разхлабят едисоновата резба – например при автомобилните крушки.
 • Двупинов или Би-пинов (BI-PIN) цокъл – обозначават се с „G”, което означава „фиксиран” цокъл, с няколко вида и размери пинове, цифрите след буквата показват разстоянието между пиновете в милиметри. В означението последна е буквата „s” – за 1 пин, „d” – за два пина, „t” – за три пина и „q” – за четири. Този тип цокъл се използва при луминесцентните пури, халогенни лампи или флуоресцентни тръби. Най-известните цокли за крушки от тази серия са:
  • Цокъл G4
   Популярни крушки, които се произвеждат само като халогенен и светодиоден тип. Масово се използват в домашни осветителни тела – настолни, нощни и стенни.
  • Цокъл G9
   Популярни крушки, които се произвеждат само като халогенен и светодиоден тип. Масово се използват в домашни осветителни тела – настолни, нощни и стенни.

  • Цокъл GU10
   Този тип цокъл е единият основен стандарт всички осветителни крушки тип „луна“. Произвеждат се и халогенни и LED. Както споменахме, числото 10 означава, че разстоянието между пинчетата е точно 10 мм.
  • Цокъл GU5.3
   Този цокъл е другият основен стандарт осветителни крушки тип „луна“. Основно се произвеждат LED.

 

Видове крушки според формата

Формата е важна, защото определя посоката на излъчвана светлина, а също така и възможността избраната крушка да пасне на осветителното Ви тяло. Формата и размера на крушките се обозначава с буква и цифра – като буквата показва формата, а цифрата – диаметъра на крушката в милиметри, в най-широката й част. Формите са различни от позната ни форма на крушка (А серия), през крушки с рефлектор (R серия), крушки с изпъкнал рефлектор (BR серия), със спираловидна форма (Т Coil серия), наподобяващи свещ (B серия и С серия), линейни (Т серия) и много други.

Не бива да се бърка форма на крушка Е от Цокъл тип Е. Формата на крушката не е фатален критерий и се избира според предпочитанията на потребителя, докато цокълът е задължително да съответства на фасонката за да може да се монтира крушката.

Обикновено крушка се купува когато е изгоряла старата. Затова най-нормалният начин за закупуване на нова крушка е да се вземе старата и да се занесе в магазина. Ако не сте сигурни кой точно модел отговаря на вашата, просто я покажете на продавача и проблемът ви ще бъде решен бързо и лесно. Водещият критерий е цокълът – задължително трябва да съответства. Следващият критерий е големината на крушката. Някои осветителни тела със специфична форма изискват крушка с подходяща форма (например кръгла и къса, за да не стърчи навън). След като сте съобразили двете най-важни неща, остава на вас да прецените какъв тип крушка да бъде – с нажежаема жичка, халогенна, LED или друга. Обикновено този избор зависи от финансовите ви възможности и вашите предпочитания. За ваше улеснение сме написали статия в която да ви улесним във този избор чрез разглеждане на предимствата на различните типове крушки.

Видове крушки според излъчваната светлина

Тази характеристика се измерва в градуси по Келвин (К) и ни показва каква светлина излъчва крушката – топла, неутрална или студена. Ето и какви са стойностите: до 3 000 К светлината е топла, подходяща е за спални, дневни стаи, трапезарии и ресторанти; от 3 300 до 5 300 К имаме неутрална светлина, подходяща е за домашно и офис осветление; над 5 300 К – дневна светлина, свежа синкава светлина.

Видове крушки според яркостта

В близкото минало при избора на крушка се ориентирахме за нейната яркост и сила на светене по мощността (W). Светлинният поток, яркостта на крушката се измерва в лумени (lm) – колкото повече са те, толкова по-ярка е крушката. При енергоспестяващите и LED крушки ватовете не са показател колко ярко ще свети крушката, тъй като те консумират много по-малка мощност от крушките с нажежаема жичка, а излъчват същото количество светлина. Например: крушка с нажежаема жичка 40 W има яркост на осветяване 450 lm, същата яркост имат и енергоспестяваща крушка, с мощност 9 W и LED крушка, с мощност 6-9 W.

Това са основните характеристики, които отличават различните видове крушки. Познаването им ще Ви позволи да направите правилния избор и да се наслаждавате на предимствата на по-ефективно осветление, без да правите компромиси с качеството на светлината във Вашия дом.