Ветроупорни завеси

Ветроупорните завеси, наричани още ветрозащитни завеси (щори, пана), са незаменим начин за защита от вятъра на външни пространства на ресторанти, беседки, навеси и други. Разбира се, защитата от дъжда се извършва от покрив или сенник. Ветроупорните завеси се наричат още „кристали“, заради името на единия от материалите, използван в производството им.
Освен да защитават от вятъра през топлите месеци, завесите служат и за оформяне на временни помещения на тераси, градини и външни площи на ресторанти и заведения. Затворено със завесите, мястото автоматично става импровизирано помещение и може да се отоплява.

Ветроупорните завеси се произвеждат от два основни материала – брезент, PVC фолио-кристал, обков:

  • Брезентът, който представлява промазан с PVC полиестерен текстил, е материалът, от който се ушива носещата част (рамката) на завесата. От него се шие джобът за носещия профил в горната част, страничните кантове и долният джоб за опъващия профил. Материалът е здрав и промазан, което означава, че не пропуска вятър и вода. От същия материал се ушиват покривалата на тировете и камионите;
  • Прозрачно PVC фолио. Наричано още кристал (кристали) това фолио се характеризира с отлична прозрачност, обработено е за UV защита  против стареене, пожълтяване и напукване;
  • Обковът може да бъде от капси, метални закопчалки, пластмасови закопчалки, ципове и колани с катарами за закопчаване.

Ветроупорните завеси навлязоха в широка употреба за заведения, ресторанти и магазини, тъй като позволяват бързо и евтино решение за студените месеци. Има възможност в завесата да се изработи врата, която да се за копчава с цип.
Завесите се предлагат в различни варианти:

  • луксозни – навиването се извършва автоматично от електромотор;
  • ролетни – задвижването става с манивела и завесата се навива на руло в горния си край;
  • статични – завесата се навива и развива ръчно. Навиването започва от долния край, в който е разположен метален профил, служещ за тежест и опъване на завесата. Навиването се извършва около него и продължава до горния край, където навитото руло се закрепва посредством колани с катарами.

Цените на кв.м. на обикновените ролетни ветрозащитни завеси варират от 60 до 100лв. без монтажа, докато цената на статична такава може да бъде с около 20-25% по-ниска. Разбира се, препоръчваме Ви да заложите на качеството, както и да изберете продукт, за който се предлага гаранция.