Колко ще ни струват тапетите?

В тази статия ще се опитаме да Ви представим тапетите като цена, за да можете да направите правилния избор и да получите желаните резултати и качество на разумна цена.

Важно е да отбележим, че въпросът за цената е много деликатен в сферата на домашните ремонти и зависи от няколко основни компонента:

 • Компонент материали – зависи изцяло от Вас, от избора Ви на тапети (хартиени, винилови и т.н.), производител (български, внос) и магазин, от който да ги купите;
 • Компонент труд – той е по-трудно контролируем, поради няколко причини: различните майстори и строителни фирми работят на различни цени (различно качеството на услугата, наличен персонал, степен на сложност на възложената работа и др.) Втората причина е, че винаги има особености в един ремонт, които майсторът не знае, за да може да даде предварително точна цена. Това може да се омекоти, като опишете подробно Вашия ремонт в заявката Ви на платформата и след това общувате в чата с майсторите, които са кандидатствали за него. Така имате възможност да си зададете взаимно въпроси и да уточните предварително цената за труд!

В магазинната мрежа у нас се предлага богато разнообразие на тапети – български и чужди производители (германски, италиански, белгийски и други). Стандартно размерите на ролка тапет са: 10,05м. дължина на 0,53м. ширина.

  1. Подготовка на помещенията:

Ако стените Ви са покрити с тапети, ще трябва преди да лепите новите да отстраните старите. Тази услуга, извършена от майстор, ще Ви струва от 1,50 до 2,00 лв./м2, при премахване на един слой тапети и около 3,50 лв./м2 – при премахване на няколко слоя, налепени един върху друг. Стените трябва да са добре подготвени, особено ако поставяте хартиени тапети – всички цепнатини, неравности и дупки трябва да бъдат запълнени и изравнени, след което е необходимо да се положи грунд, за да се гарантира здравина и еднаква попиваемост на основата. За тези дейности също трябва да предвидите средства. Ако не се чувствате подготвени да се справите с тази задача сами, можете да се възползвате от възможностите на remonti.bg и да поискате оферта от майстор или да се свържете с избран от Вас майстор от нашия каталог.

  2. Практично – Колко ролки тапети ни трябват?:

 • За да изчислите необходимото Ви количество тапети, първо – пресметнете обиколката на помещението, което ще декорирате, като махнете прозорците и вратите. Резултатът разделете на ширината на една ролка 53см. и ще разберете колко цели листа Ви трябват.
 • Разделете дължината на ролката на височината на стаята (прибавете си 10см. за изравняване) и ще разберете колко листа можете да получите от една ролка. Пример – стаята ви е 2.60м. висока т.е в резерв ще Ви трябват листи с дължина 2.7м. Реално от една ролка ще можете да ползвате 3 листа и ще Ви остане фира от почти 2м. Тези малки парчета са идеални за лепене под и над прозорците и над вратата!
 • Когато разделите нужните Ви листа на бройката, която може да извадите от една ролка, ще получите колко ролки са Ви необходими. Разбира се, ако има застъпване между листите, то трябва да го вземете  предвид. Хубаво е да предвидите и малко брак!

  3. Цени на тапети според вида им:

 • Хартиени тапети Симплекстова са икономичен клас тапети, екологично безопасни и лесни за лепене. Освен обикновени хартиени тапети можете да намерите и тапети симплекс, които са влагоустойчиви. Обикновените хартиени тапети могат да се намерят на цени от 3,00 до 5,00 лева за ролка, а влагоустойчиви – 5,00 и 7,00 лева за ролка. Цените на лепилата за хартиени тапети варират от 2,50 до 5,00 лева за опаковка от 125 грама в зависимост от марката;
 • Хартиени тапети Дуплекстези тапети са по-устойчиви и малко по-скъпи. С тях можете да постигнете отлично съотношение между цена и качество. Дуплекс тапети можете да закупите на цени от 6,50 до 18,00 лева за ролка, в зависимост от това дали са български или внос. Лепят се с лепила за хартиени тапети;
 • Винилови тапети – много по-устойчиви са на избледняване и механични увреждания, лесни за залепяне и лесни за почистване (водоустойчиви). Цените им варират от 15,00 до 40,00 лева за ролка, отново в зависимост от производителя, но и от основата на тапетите – дали е хартиена или текстилна. Тези тапети се лепят с лепила за винилови тапепи, които могат да се намерят на цени от 5,50 до 9,00 лева за 200 грама;
 • Текстилни тапети – тези тапети са най-висок клас и съответно имат най-висока цена, често се използват като акцент във вътрешния интериор. Ако се насочите към този тип тапети, обърнете внимание на размера на ролката, често той е нестандартен и е различен за различните производители – срещат се тапети с размери: ш. 1 метър и д. 25м.; ш. 1,06м. и д. 10,05м.; а има и готови панели с размер 1,06 на 2,80м. Можете да ги намерите на цени от 30 до 200 лева за ролка, а панел можете да закупите на цени от 180,00 до 300,00 лева за брой. Лепилата за текстилни тапети са на цени до 7,00 лева за 200 грама, като трябва да съобразите, че колкото е по-тежък тапетът, толкова по-гъсто трябва да е лепилото;
 • Фототапети – в зависимост от размера и качеството на хартията, цените започват от около 35,00 лева и могат да стигнат до над 100 лева;
 • Тапети за боядисване Рауфазер – представляват двупластова хартия и залепени по средата дървесни частици. Лепят се както на стени, така и на тавани и са предназначени за многократно нанасяне на всякакъв вид бои. Размер на ролката 25 на 0,53м., цени от 15,00–23,00 лева за ролка. Цена на лепило – 8,00 лева за 200 грама.

  4. Цени на труд за полагане на тапети

У нас определянето на цената за полагане на тапети се изчислява на квадратен метър. Стандартните оферти варират между 4.00 и 5.00лв./м2. Цената може да се промени според:

 • вида на тапетите, които се полагат – за поставянето на по-скъпи тапети, цената е по-висока;
 • според сезона – през по-студените месеци цените на строителните услуги са по-ниски;
 • според квадратурата – ако квадратурата на обекта е по-малка, може да Ви предложат по-висока от стандартната цена.

Ако сте решили да  възложите тази работа на специалист, можете да се възползвате от функционалността на нашата платформа и да разгледате каталога ни с майстори, на които имате възможност да се обадите веднага. Можете да публикувате заявка за ремонт, в която подробно да опишете от каква точно услуга се нуждаете и след това да изберете най-изгодната оферта, предложена от майстор или фирма.

  5. Практично – Колко ще ми струва да обновя с тапети детска стая?:

Стаята е с размери 4м. на 3м., има един голям прозорец (1.5м./1.50м.) и врата (1м./2м.), и е облепена със стари тапети, които искаме да подменим.

 • Премахване на старите тапети и подготовка на стените – стаята ни е 36кв. м., от които махаме 4,20кв. м. (врата и прозорец) и получаваме реално 32кв. м. При цена от 1.5 лева за премахването на старите тапети ще трябва да заделим 50 лева;
 • Грундиране при цена от 1.20 лева за грундиране, ще трябва да заделим 43 лева;
 • Поставяне на новите тапети – избрали сме едноцветни тапети тип Винил, тъй като облепяме детска стая и освен красота, търсим още устойчивост и издръжливост на полаганите тапети, а също така и възможност за лесно почистване. Този вид тапети не се лепят със застъпване. Вместо това, трябва да лягат плътно един до друг, без да се припокриват дори и на милиметър: те са доста по-дебели от хартиените и припокриването ще доведе до неприятни издутини:
  • Брой листи: пресмятаме обиколката на стаята 14м., от които вадим ширината на прозореца и вратата (2.5м.) и получаваме реална обиколка, която ще облепяме с цели листи – 12м:
   12м. : 0,53м. = 23 листа;
  • Брой ролки: в една ролка можем да изрежем само 3 цели листа с височината на стаята и ни остава голямо парче за прозореца и вратата. Значи ни трябват 8 ролки:
   8 броя ролки по 18,00лева – 144,00 лева;
  • Лепило – приблизителна разходна норма: 5-8 грама сух продукт/м2. Нашата стая е 15,2м2 или 15,2.8=121,6 грама лепило. Разфасовка от 150–200 грама можете да намерите на цена от 4,00 лева;
  • Общо ролки + лепило : 148,00 лева;
  • Цена за труд: тъй като тапетите, които сме избрали са по-висок клас за труд ще предвидим средна цена от 5 лева/м2.
   32 м2  х 5 лева = 160 лева

Като направим финалната сметка, виждаме че за малко над 350 лева можете да подарите на децата си една обновена с винилови тапети, красива и чиста детска стая.