Шпакловките – защо и колко?

Отделили сме шпакловките от мазилките в различна категория поради една много проста причина. Шпакловката е много по-фина и майсторска работа от вътрешната мазилка и далеч не всеки, който може да прави вароциментова мазилка, може да прави хубава и равна гипсова шпакловка.

  1. Какво е гипсовата шпакловка?

Тя е последният финален слой върху стените и тавана, връху който се поставят всички елементи на декорацията – боя, тапети и всичко останало. Лесно се забелязват всички недостатъци след направатана този слой и след това е много трудно да бъдат прикрити с боя или тапет, поради което е от изключителна важност шпакловката да е идеално равна, фина и гладка.

Доскоро шпакловките се правеха само от гипс, но основен недостък на чистия гипс е, че много бързо стяга (втърдява се) и майсторът трябва да работи изключително прецизно и бързо. От няколко години се предлага на пазара широка гама шпакловъчни смеси, които имат добавки за забавяне на стягането и по този начин позволяват по-спокойна работа и изпипване на детайлите.

  2. Кога се шпаклова?

При новото стоителство, след като се направи вароциментовата мазилка върху тухлената стена или бетона отгоре се завръшва с гипсова шпакловка като последен слой.

Но гипсова шпакловка се прави и в други случаи.  Когато имаме стара стена с много неравности, напуквания и грапавини, тогава е необходимо да се шпаклова наново цялата стена, за да се поправят всичките недостатъци и да се изправи стената, с което ще направим добра основа за декорацията – боя или тапети.

  3. Колко струва ?

  • Подготовка на стената – както при много други дейности в строителството основата е много важна – както при полагане на тапети и боядисване, така и  при шпакловането. Ако основата е ронлива и нестабилна, то и след това такава ще бъде и самата шпакловка. Грундирането с дълбокопроникващ грунд за заздравяване на основата е на цени 1.20-1.50 лева на м2.
  • Шпакловка – цените са много различни, но средно варират между 3 и 7 лева на м2. Подчертаваме, че това е финалният слой и не може следващ майстор да прикрие недостатъците му, затова има огромно значение дали майсторът е добър или не.