Сглобяеми къщи с дървена носеща конструкция

Този метод е популярен и като „американска технология“ поради факта, че е изключително популярна в Северна Америка технология за изграждане на сглобяеми къщи.

Това е предпочитаният строителен метод за изграждане на сглобяеми къщи в страната поради своята икономичност, бързина на строителството и качество. Дървото има вековни традиции като строителен материал в страната и използването му се радва на широка популярност. Къщите, изградени по този метод, са трайни и надеждни – носещите елементи и конструкции се изчисляват за всеки конкретен случай, като се вземат под внимание теглото на къщата, атмосферните условия на региона, натоварване при натрупване на сняг, сеизмична активност и т.н. Това е предпочитаният метод, защото дървото е сравнително евтин строителен материал, с който се работи лесно, а на българския пазар се предлага изобилие от дървен материал с разнообразие в размери и качество.

Предварителният етап е същият както при къщите без конструкция – изливане на фундамент с вграждане на ВиК и Ел инсталациите. Същинското строителство започва с изграждането на скелетно-гредовата носеща дървена конструкция, която обикновено се изгражда от дървени греди от иглолистен материал, поради достъпната му цена.

Сглобяема къща с дървена конструкция

Дървената конструкция се изгражда до покрива, който се покрива със стандартни покривни покрития, съгласно избора на архитекта и инвеститора.

Стените се затварят с различни плоскости – гипсокартон, гипсфазер, магнезиеви плоскости или дървесни плоскости – OSB и шперплат, а вътрешността на стената се запълва с минерална или каменна вата, което образува своебразен сандвич. Това всъщност си е класическо сухо строителство, с изключение на това, че не се използват метални крепежни елементи като носеща конструкция, а плоскостите се закрепват директно за дървената конструкция. От външната страна обикновено се поставя топлоизолация – плоскости стиропор с дебелина между 5 и 10см., които се шпакловат и се нанася финалното покритие ( например мазилка).

Макар че тази технология се нарича „американска“, то тя може да се изпълни по класическия американски начин – с греди с по-малки размери, но на по-гъсто разстояние, или по българска традиция – греди с голямо сечение – например 10/10 до 12/12, но на по-голямо разстояние една от друга. Класическата американска технология предпочита външното покритие да е PVC сайдинг, докато българският вариант предполага мазилка.

От вътрешната страна стените се завършват задължително с гипсокартон, защото той след шпакловане позволява да се направи разнообразна декорация – боядисване, лепене на тапети или други методи.