Сайдинг от дървопласти – WPC

В статията си за PVC сайдинга изброихме всичките предимства на този вид покритие, които произлизат от предимствата на пластмасата като негов основен материал. В статията си за дървения сайдинг Ви описахме, красотата му и естественото му излъчване, което за съжаление е съчетано с трудна поддръжка и нетрайност на климатичните условия.
Някой във времето се е запитал – „А какво ще стане, ако смесим двата материала? Дали няма да получим най-доброто от тях – естественото излъчване на дървото и дълготрайността и устойчивостта на пластмасата?“. Явно е успял, защото оттогава основно в Северна Америка, а от няколко години и в нашата страна се предлага сайдинг от дървопласти – WPC  (wood-plastic composite). По-точно казано комбинация от дървесни частици и полимери, съединени чрез термичен процес, при което се получава интересен с качествата си материал. Полимерите са от различните форми на пластмасите – полиетилен, полипропилен и поливинилхлорид, и са съчетани с различни пълнители, добавки и оцветители, които позволяват да се изработват както плътни профили, така и кухи такива.

Първият патент се регистрира през 1995-1997г. на името на Trex Company, която оттогава е световен лидер в областта. От няколко години продукти от този материал, включително сайдинг, се произвеждат и в Пловдив, България. Вече на пазара се предлага и внос на този тип продукти на различни фирми, включително  китайски.

Основните приложения за този материал са изработката на сайдинг за външно покритие на къщи и декинг (настилки за веранди, тераси и други).
Материалът се характеризира със следните предимства:

  • Излъчва естествена топлота, която е близка до тази на дървото;
  • Високоустойчив на стареене и гниене;
  • Високоустойчив на мокрене;
  • Екологичен материал, защото може да се произвежда от рециклирани пластмаси и отпадъци от дървообработващата индустрия;
  • Може лесно да се рециклира в друг вид дървопласти;
  • Не е необходима специална поддръжка – например боядисване през годините, защото се оцветява еднократно при производството.

Сайдингът от дървопласти се продава на относително по-високи цени, сравнено с другите идентични материали – квадратния метър варира около 70-80 лева само за материалите.