7 важни стъпки за подготовка на стаята за боядисване с латекс

Всеизвестно правило е, че добрата предварителна подготовка е наполовина свършена работа. Това правило с пълна сила важи и за боядисването. Има няколко много прости стъпки, на които ще обърнем внимание в тази статия и които до голяма степен ще улеснят Вашия ремонт. Ако ги следвате и подготвите стаята за боядисване, ще получите много по-бърз и качествен резултат.

 1. Свалете старите покрития – тапети, водоразтворима (постна) боя и други.

Ако стените са облепени с тапети, препоръчително е да ги свалите. Принципно е възможно да боядисате върху тях, но не Ви съветваме да го правите. Ако все пак сте решили да боядисате тапетите, разгледайте внимателно дали някъде не са се разлепили и ако се налага – подлепете ги отново. В случай че искате да ги свалите – намокрете ги обилно с вода, с помощта на валяк или четка и изчакайте малко. Когато водата проникне до лепилото, то се размеква и улеснява свалянето им с ръка или с голяма шпатула. Добре изстържете всички остатъци от тапетите, защото те ще Ви пречат да боядисвате и ще изглеждат като неравности на боята.
Много добра и професионална алтернатива са предлаганите на пазара препарати за сваляне на тапети. Продават се на разумна цена и улесняват изключително много този процес. Препаратът прониква в дълбочина и  разтваря лепилото, след което свалянето на тапетите става бързо и лесно. По този начин ще спестите доста време и усилия.

Ако стената Ви е боядисана с водоразтворима боя, редно е да свалите и нея, тъй като латексът не хваща добре върху този вид боя и след време ще започне да се лющи. Водоразтворимата боя се изстъргва лесно с шпатула след обилно намокряне. Отново се поправя стената, като се запълват и заглаждат евентуални неравности и пукнатини.

Ако освежавате стар латекс – почистете го хубаво

Ако стените Ви са боядисани с латекс и искате просто да освежите стаите си, няма нужда да сваляте стария латекс – необходимо е единствено да го измиете добре с хладка вода (може и сапун). Дори и това да не личи, винаги има зацапвания и прах, които при боядисване с новия латекс ще зацапват четката и валяка, и ще оставят мръсни следи. Допълнително съображение е, че ако старият латекс е измит, ще го покриете с по-малко ръце (слоеве боя). Ако го оставите неизмит, ще се наложи нанасянето на поне още една ръка за достигане на плътен цвят.
В този случай също е за препоръчване да се грундира стената еднократно. В отделна статия сме описали подробно предимствата на този важен процес.

2. Поправете стената и отстранете всички неравности

Ако под тапетите има неравности или пукнатини, редно е те да се запълнят с фина шпакловка и хубаво да се загладят, за да имате равна и гладка основа. Стърчащите елементи трябва да се изстържат и да се загладят добре с много дребна шкурка.

3. Изключете електричеството и демонтирайте панелите на контактите и ключовете за осветлението

В този случай винаги е най-добре да изключите електричеството. Докато боядисвате кабелите ще са открити, а не трябва да забравяте, че в боята има вода. Друга причина е, че няма да изцапате панелите на ключовете и контактите. Трета причина е, че никога няма да можете да отсечете достатъчно прецизно около тях и винаги ще останат небоядисани участъци.
Понякога, когато стаята е вътрешна или зле осветена, е невъзможно изключването на електричеството. В такъв случай след демонтиране на панелите на контактите и ключовете трябва добре да изолирате всички открити проводници и части, по които тече електрически ток.

4. Почистете добре стаята

Почистете основно цялата стая с прахосмукачка. Много важно условие е подът да е добре почистен, независимо, че ще боядисвате стените. Докато се движите и извършвате дейности в стаята всичкият прах ще се вдигне във въздуха – ще се изненадате колко много прах може да събере мокрият латекс. Ако стените са прашни, може да ги почистите със суха кърпа.

5. Покрийте пода с найлон

Винаги е за предпочитане да защитите Вашия под от боята. Дори и да внимавате – пак може да капне от четката или от валяка да накапе боя. На пазара се предлагат специални найлонови покривала за защита, които са на съвсем достъпни цени – 2-5 лева. За препоръчване е краищата на найлона да се фиксират с хартиено тиксо, защото докато се движите из стаята ще местите  найлона и подът отново ще остане незащитен.

6. Ако са останали мебели в стаята – също ги покрийте

Ако има мебели, които не могат да се изнесат – гардероб, скрин, пиано и други, то задължително трябва да ги покриете с найлон, за да ги защитите от изцапване. Хартиеното тиксо и в този случай ще Ви помогне да фиксирате найлона. Много по-удобно е да преместите мебелите в средата на стаята, за да не Ви пречат, докато боядисвате стените.

7. Покрийте видимите части от ключовете и контактите

Много модели ключове и контакти позволяват частично демонтиране, което ще ви позволи да боядисате по-плътно до основата им. В този случай остават видими декоративни елементи, които е силно препоръчително да покриете с хартиено тиксо. Ако боядисвате и тавана, то покриването на осветителните тела ще ви спести много бъдещи усилия за измиването на капналата върху тях боя.

  Дори предварителното опаковане да Ви изглежда напразно, ние Ви гарантираме, че единият час прекаран в опаковане ще е много по-приятен и лесен от трите часа изминали в миене на боядисани лампи, контакти, под, мебели и всичко останало.

Статията е написана в партньорство с