За какво да внимаваме, когато си купуваме плочки?

  • Когато купувате плочки, винаги купувайте цялото Ви необходимо количество наведнъж. При плочките има така наречените партиди. Всяка партида може, а често и се различава от другата по цветовите нюанси и калибър. Ако разчитате да купувате плочките на няколко пъти, при поредната покупка може да се окаже, че плочките от Вашата партида са свършили и довзетото количество може да се различава от вече закупените;
  • Друго важно нещо при закупуване на плочките е да обръщате внимание на маркировките (ако има такива), които са върху кашоните. Повечето от производителите поставят маркирировка върху кашона, която обозначава: име, номер, нюанс, калибър, дата на производство. При получаването на стоката маркировката на кашоните е желателно да е една и съща.
  • Когато си купувате плочки винаги взимайте с около 10% повече от предвиденото. Това се прави с цел, ако при поставянето се получи непредвиден брак. Също така в ъглите плочките се изрязват и се дава фира, която трябва да предвидите в тези 10%. Когато се редят по диагонал, фирата е повече – може да вземете до 15% допълнително.
  • Не забравяйте да включите и известно количество за цокъл, когато предвиждате да има такъв.
  • Ако желаете да закупите различни акценти – фризове, пана, декорации, не забравяйте да извадите тяхната площ от общата площ за фаянс и теракот.