Съвети за оцветяване на латекс

Изборът на цветове е строго индивидуално нещо, което всеки прави според собствения си вкус и цветоусещане.

След като сте избрали цвят остава Ви да оцветите боята (латекса). Това може да стане по три основни начина:

– Купувате си оцветител от магазина и си оцветявате ръчно закупената боя. Първият риск, който стои пред Вас е, че трудно ще уцелите да направите точно този нюанс, който сте си харесали. Обикновено хората получават един нов цвят, което ги изненадва. Имайте предвид, че в течно състояние цветът на боята е доста по-плътен и тъмен от нейния цвят след като  изсъхне. Задължително оцветете наведнъж цялото количество, което ви трябва, дори и малко повече за резерв, защото ако го оцветявате на части – например всяка малка бака отделно, то шанса да уцелите във всяка бака един и същ нюанс на този цвят не е голям!

– Следващ вариант е да си закупите предварително оцветена боя. Обикновено в магазина има палитра (оцветени картончета), от която си избирате кой цвят Ви харесва. Отново препоръчваме да не се гледат баките с оцветената боя, защото те не създават вярна представа за бъдещия цвят. Този вариант не е лош, защото боята е готова за нанасяне и не се налага да я оцветявате. Проблемът е, че предварително оцветеният латекс е в сравнително ограничени цветове и ако искате по-особен цвят, най-вероятно няма да го намерите готов. Съветът ни е да си вземете необходимото количество боя наведнъж, защото ако си купувате във времето съществува вероятност в магазина да заредят нова партида и да се получи лек нюанс в цвета.

– Последният вариант е да отидете в магазин, където оцветяват машинно желаното количество. Макар че, това може би е най-скъпият вариант, той реално има много предимства. Тук изборът от цветове е огромен и на място можете да си изберете точно желания цвят. Дори и да се наложи да купувате допълнително количество и да се дооцветява допълнително количество, тонирането и дозирането на пигментите става автоматично с компютър, така че обикновено получавате абсолютно същия цвят. Не забравяйте да си запишете кода на цвета, така че следващия път, когато ви потрябва, да не се чудите точно кой цвят сте избрали.

Разбира се, можете да боядисате малка част от стената и след като изсъхне да прецените дали точно този цвят искате да нанесете.